• Română
  • English

Lege adoptată: orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol

iunie 28, 2023

Pe 28 iunie 2023, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală (Pl-x nr. 457/2022) care prevede introducerea pragului de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid. Orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani.

Aceasta este un prim pas foarte important în a proteja copiii în fața predătorilor sexuali.

România se situează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, iar 80% dintre aceste victime sunt femei și copii.

Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (Rețeaua VIF), alături de platforma Protect și Coaliția pentru Egalitate de Gen au sprijinit toate demersurile prin care acest proiect de lege să devină o prioritate pentru decidenți.


Ce prevede legea: raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Faptele nu vor fi incriminate dacă diferența de vârstă între persoanele care fac sex este mai mică de cinci ani. Dacă o victimă cu vârsta între 16 și 18 ani este violată de o persoană majoră, fapta respectivă are circumstanțe agravante. Faptele de pornografie infantilă nu vor mai putea fi prescrise.

Amintim că Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți. Această încadrare este justificată pe baza unor prejudecăți conform cărora minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural cu minoritatea romă.

Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. 

Există o cultură bine înrădăcinată a sexualizării fetelor de la cele mai fragede vârste care justifică violența sexuală asupra acestora. Mai mult, 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații – dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen