Susțin egalitatea de gen pentru că știu la persoana întâi ce înseamnă violența de gen, lipsa de educație privind consimțământul, rușinea legată de propria sexualitate și presiunea așteptărilor unei societăți care vrea de la tine să urmezi, obedientă, drumul „predestinat” femeii. Pentru că mama mea mi-a dat de înțeles toată viața, într-o formă sau alta, ca nu sunt adult decât dacă am un bărbat alături, măcar ca iubit dacă nu ca soț, și s-a rugat de atâtea ori „să nu am și eu tot fată, să nu aflu cum e”. Îmi doresc teribil ca adolescentele noii generații să nu audă asta, să știe tot ce eu n-am știut și să aibă față de sine dragostea și respectul pe care eu nu știam că le merit. Vreau să devină adulte puternice, bune și curajoase, într-un mediu care nu le limitează în niciun fel puterea de a se imagina pe ele însele.
Egalitatea de gen înseamnă evoluția societății. Înseamnă respect reciproc, înțelegere a realităților demografice şi a nevoii de reprezentare a unei populații de peste 50% femei, înseamnă educație, cunoaştere, combatere a violenței şi a discriminării, înseamnă şanse egale pe piața muncii şi în carieră. Cred într-o societate educată şi evoluată, în care femeile să poată alege şi decide pentru ele. De asta susțin egalitatea de gen.
De ce susțin egalitatea de gen?
Susțin egalitatea de gen pentru că este singura soluție la problemele vechi și noi, la chestiunile private și publice, la ce ne doare și la ce ne dorim - „tot ce este personal este politic”, spunea o feministă admirabilă cândva (Carol Hanisch).
De mică îmi doream o lume corectă pentru că am crescut într-una oribil de greșită și cred că oportunitățile egale reprezintă un drept al oricărui om.
Suntem atât de diferiți dar putem celebra ce ne unește și ce ne diferențiază fără a pune etichete și a ne considera „inferiori” / „superiori”, „sexul slab / frumos”/„sexul tare”, „emoțională”/ „rațional”.
Toate cutiuțele în care suntem puși dinainte să ne naștem sunt constructe sociale ce nu-și au rostul și doar ne amărăsc, deși nu ne dăm seama.
Egalitatea de gen sau inegalitatea, mai bine spus, este ceva de care ne lovim la tot pasul. Vedem importanța egalității între femei și bărbați la țările care aplică de jure și de facto principiul: cât de dezvoltate, smart și incluzive sunt. Și îmi doresc asta și pentru România: să înțelegem conceptul, să nu ne mai temem de el și să vedem cum putem acționa pentru o societate egală. Generațiile tinere privesc și așteaptă. Și le suntem datori să facem ce este corect.
De ce susțin egalitatea de gen?
Când aveam 5-6 ani, băieții de vârsta mea îmi trăgeau rochița ca să se uite sub fusta mea pentru că au auzit de la părinți că fetițele au ceva diferit acolo. Dacă le dădeam câte o palmă peste mână eram pedepsită și nu mai eram invitată în grupurile de joacă. Băieții scoteau atunci limba și plecau mai departe.
Când aveam 10-12 ani, eu trebuia să stau mereu cu păpușile, deși eu voiam să mă joc cu tractoarele și să fac jocuri de construcții. Dar tot ce presupunea inteligență sau logică "era pentru băieți", iar eu trebuia să fiu o fetiță cuminte care îmbracă păpuși foarte slabe, blonde și cu un ten perfect.
Când aveam 15 ani mi-am tăiat părul scurt și am fost privită "ca un băiat" pentru că "doar băieții se tund așa". Mulți mă strigau "băiețel", fie serios, fie în glumă, spunând că abia așteaptă să-mi crească părul. N-a crescut și la 17 ani chiar l-am ras de tot. Acum s-au obișnuit cu ideea și preferă varianta asta a mea.
La 18 ani, când am plecat la facultate în București, toată lumea îmi spunea să rămân acasă pentru că "oricum e pandemie" și "nu am ce să fac printre străini". Ba chiar, am fost încurajată să-mi găsesc un băiat ca să stau cu el, iar el să lucreze pentru mine. Oricum, banii sunt aduși de bărbat. Nu?
Susțin egalitatea de gen pentru că am simțit mereu o umbră care se așază peste puterile mele atunci când am trecut prin etapele vieții în această societate misogină.
Vreau ca fetele ce vor ajunge femei puternice să nu se mai simtă inferioare în lumea care le subestimează puterile. Vreau să construiesc, să mă lupt, să-mi fie pusă mintea la încercare și să nu mai aud "asta e o treabă de bărbați" atunci când vreau să-mi repar mașina. Susțin egalitatea de gen pentru că sunt femeie și știu ce pot.
De ce susțin egalitatea de gen?
Pentru că îmi doresc o lume în care fiecare să-l vadă pe celălalt ca pe un egal al său, o lume mai bună, o lume în care să nu existe atâtea prejudecăți legate de gen. Comunitățile pot să devină mai sănătoase și mai puternice.
Proiectul este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versul BARZA, și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.930,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro