• Română
 • English

Camera Deputaților amână să voteze proiectul de lege pentru protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali

mai 30, 2023

În atenția membrilor Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare din Camera Deputaților, 

Stimate domnule Alfred Simonis, Lider PSD

Stimate domnule Gabriel Andronache, Lider PNL

Stimate domnule Ionuț Moșteanu, Lider USR

Stimate domnule Csoma Botond, Lider UDMR

Stimate domnule Varujan Pambuccian, Lider Minorități

1.691 de copii au fost victime ale violului, agresiunii sexuale sau ale infracțiunii de act sexual cu un minor doar în primele patru luni ale anului. În medie, 14 minori au fost victime ale violenței sexuale în fiecare zi. 

Însă acestea sunt numai cifrele oficiale, reprezentând doar plângerile înregistrate la poliție. Multe fapte rămân neraportate pentru că există relații de putere între victimele minore și agresori, copiii nu știu cum să recunoască violența sexuală și nici nu știu cui să ceară ajutorul.

Între timp, proiectul de lege care prevede introducerea pragului de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid și care ar oferi protecție copiilor este blocat în sertarele Camerei Deputaților.

De 1 iunie, Ziua Copilului, vom auzi declarații si urări pentru copii, despre cât de importanți sunt pentru viitorul acestei țări. Este datoria noastră, a adulților, să îi protejăm, iar dumneavoastră aveți posibilitatea să le asigurați o mai bună protecție prin votul acordat acestui proiect de lege. Altfel, urările rămân doar vorbe goale de conținut, iar copii rămân vulnerabili în fața prădătorilor sexuali.

Prin această scrisoare deschisă vă solicităm să acționați prin:

–  Urgentarea introducerii pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a Proiectului de Lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de  Procedură Penală (Pl-x nr. 457/2022)

–  Susținerea proiectului la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate.

Amintim că Raportul Inspecției Judiciarepublicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulțiAceastă încadrare este justificată pe baza unor prejudecăți conform cărora minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural cu minoritatea romă. 

Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns. .

###

Scrisoarea este semnată de 39 de organizații și susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen.

Semnatari ai scrisorii deschise:

 1. Centrul FILIA
 2. CPE – Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
 3. Asociația FRONT
 4. Asociația E-Romnja
 5. Asociația Transcena
 6. Asociația GRADO
 7. Asociația SPICC
 8. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G
 9. Asociația Inovatrium
 10. Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
 11. Asociația Pas Alternativ
 12. Asociația Psihosfera
 13. Asociatia ANAIS
 14. Casa Ioana
 15. Asociația Femeilor împotriva Violenței – Artemis
 16. Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii
 17. Asociația VIS Constanța
 18. Asociația Quantic
 19. Asociația Femeilor Universitare
 20. Societatea Doamnelor Bucovinene
 21. Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesule
 22. Fundația Sensiblu
 23. Asociația Atena Delphi
 24. Asociația Business Professional Women
 25. Asociația SEVA
 26. Societatea de Analize Feministe AnA
 27. Active watch
 28. Asociatia A.R.T.  Fusion
 29. Asociația Iele-Sânziene
 30. Asociația ACTEDO
 31. Asociația Plural
 32. Asociația CeSIP
 33. Asociația EMA
 34. Asociația Sexul vs Barza
 35. Asociația SECS
 36. Asociația Moașelor Independente
 37. Centrul pentru Inovare Publică
 38. Expert Forum
 39. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen