• Română
  • English

Expoziție foto-video online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)

februarie 20, 2023

Imagini din istoria recentă a mișcării feministe din România din perioada 2011 - 2021 au fost strânse laolaltă și sunt prezentate publicului în cadrul expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă”. Expoziția a fost lansată pe pagina www.expozitie.ongen.ro de Asociația Front în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație.

Expoziția foto-video rememorează marșuri, proteste și flashmoburi pentru drepturile femeilor  din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Giurgiu, Valea Seacă, Alba-Iulia și Târgoviște, prin care organizații neguvernamentale sau grupuri informale au atras atenția asupra unor probleme ca violența domestică, hărțuirea sexuală și violul, restrângerea dreptului la avort, lipsa educației sexuale în școli, discriminarea femeilor rome sau încălcarea drepturilor femeilor din alte țări.

Sunt rememorate marșurile „Împreună pentru siguranța femeilor” de condamnare a violenței de gen organizate începând cu anul 2015 de Rețeaua VIF, manifestația feministă din fața M.A.I ca reacție la cazul Caracal, manifestațiile artistice ocazionate de 8 martie – Ziua Internațională a Femeilor, organizate sub denumirile „Cade una, cădem toate”, „Cât mai costă un viol, domnilor judecători?”, ”Liturghia feministă”, ”Misoginie, cealaltă pandemie”, flashmob-urile pe tema dreptului la avort sau educației sexuale în școli și alte manifestații feministe.

Imaginile expoziției sunt însoțite de textele originale de la fiecare acțiune, cuprinzând apeluri la solidarizare, scandări, luări de poziții, mărturii emoționante și cerințe către autorități. Sloganuri care s-au auzit în stradă -  „Credeți-ne”, „Nu ești singură!”, „Solidaritate, să ne unim toate!”, „De 8 Martie se luptă!”, „Corpul meu, alegerea mea” sunt reamintite în cadrul expoziției, prin imagini și texte.

Expoziția surprinde doar o parte din acțiunile civice feministe din cei 10 ani, cele realizate în stradă sub formă de manfestații publice. Multe alte numeroase intervenții cu caracter feminist s-au desfășurat în comunități, școli, locuri de muncă sau în cadrul unor întâlniri cu autorități sau au luat forma unor petiții și propuneri de politici publice. Acțiunile în stradă reprezintă vârful de iceberg al mobilizărilor civice pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din ultimii ani, partea vizibilă a multor altor eforturi civice de a aduce pe agenda publică probleme legate de discriminare și violență de gen. Lor li se adaugă și acțiunile din zona culturală, din ce în ce mai numeroase, situate în avangarda revendicărilor feministe, din literatură, teatru, film, muzică, artă contemporană etc., precum și activitatea de cercetare din sfera academică.

Culegerea imaginilor și textelor incluse în cadrul expoziției s-a realizat în baza arhivelor proprii ale organizatoarelor manifestațiilor și prin contribuțiile voluntare ale altor persoane participante, inclusiv ale unor fotografi profesioniști.

Proiectul EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a genera schimbări de percepție în rândul tinerilor și cadrelor didactice și de a influenta decidenții în vederea dezvoltării de politici instituționale privitoare la egalitatea de gen, prin educație și conștientizare ce vizează tineri și cadre didactice, precum și prin acțiuni de watchdog și advocacy.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen