• Română
  • English

Eurobarometru: impact grav al pandemiei asupra femeilor 

martie 10, 2022

Pentru a marca Ziua Internațională a Femeilor, Parlamentul European a solicitat un sondaj de opinie în care evaluează impactul pandemiei asupra femeilor.

Rezultatele Eurobarometrului arată costurile pandemiei asupra femeilor la nivel personal și profesional, inclusiv creșterea alarmantă a nivelului de violență împotriva femeilor.

Printre principalele probleme identificate de femeile europene se numără traficul de persoane și exploatarea sexuală, violența psihică și fizică asupra femeilor și diferența de salarizare între femei și bărbați.

Iată câteva din direcțiile abordate în cadrul sondajului de opinie:

VIOLENȚA

Trei din patru femei (77%) din Uniunea Europeană consideră că pandemia a condus la intensificarea violenței fizice și emoționale împotriva femeilor. Cifrele ajung la 93% în Grecia și 90% în Portugalia.

Femeile identifică mai multe măsuri pentru a contracara violența împotriva femeilor: simplificarea procedurii de denunțare a violențelor, inclusiv la poliție (58%), diversificarea opțiunilor prin care femeile să poată cere ajutor, de exemplu prin linii telefonice de urgență (40%), sensibilizarea și formarea poliției și a aparatului judiciar cu privire la problemă (40%), îmbunătățirea independenței financiare a femeilor (38%).

EFECTE ECONOMICE ȘI FINANCIARE

38% dintre respondente au declarat că pandemia le-a afectat negativ veniturile personale. Procentajul variază de la 60% în Grecia, 50% în România la 19% în Danemarca.

Pandemia a avut un impact negativ și asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată, susțin 44% dintre femeile intervievate.

Iar 21% dintre femei au fost nevoite să reducă timpul pe care-l alocă muncii plătite.

SĂNĂTATEA MINTALĂ

Femeile sunt îngrijorate într-o mai mare măsură cu privire la prieteni și membri ai familiei și le simt lipsa (44%), se simt stresate și temătoare (37%) și sunt preocupate în general de viitorul lor (33%).

Femeile consideră în general că măsurile introduse pentru a opri răspândirea pandemiei au avut un impact foarte mare asupra propriei lor sănătăți mintale.

Unele categorii sociale specifice au fost mai afectate decât altele: aproximativ jumătate dintre femeile cu copii sub 15 ani spun că închiderea școlilor și a centrelor de îngrijire a copiilor a avut un impact major asupra sănătății lor mintale.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen