Astăzi, 11 februarie, este Ziua Internațională a Femeilor în Știință, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 2015 pentru a sărbători contribuția fetelor și femeilor din întreaga lume la domeniile științifice și tehnice, unde acestea continuă să fie subreprezentate.
Marcăm această zi cu un exercițiu despre INVENȚII ALE FEMEILOR, material care se găsește în Manualul pentru cadre didactice pentru abordarea egalității de gen la clasă, la care lucrează echipa EGALIS.
De-a lungul timpului, femeile au desfășurat activități științifice care au generat mari inovații și descoperiri. Cu toate acestea, până în urmă cu aproximativ un secol, era adesea ilegal ca femeile să dețină proprietăți, ceea ce le determina să aplice pentru brevete de invenție în numele soților lor sau să nu aplice deloc. Încă există disparități de gen care generează rezultate diferite între femei și bărbați în acordarea brevetelor, pornind de la subreprezentarea femeilor în STEM și culminând cu procesele de brevetare, aplicațiile pentru patente și brevete fiind adesea respinse dacă reflectă exclusiv munca femeilor.
Dacă doriți să primiți manualul imediat după lansare, scrieți-ne pe adresa de email contact@ongen.ro cu subiectul „Manual pentru profesori.”
Mai multe detaii despre manual: https://ongen.ro/2022/01/17/cadrele-didactice-vor-avea-la-dispozitie-un-ghid-pentru-a-preda-egalitatea-de-gen/
Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație” este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!