• Română
  • English

Cât de mult ne poate afecta discriminarea?

aprilie 2, 2023

Discriminarea nu este un fenomen de care suntem străini în România iar efectele discriminării au fost îndelung studiate de psihologi.

Impactul negativ asupra persoanelor care sunt discriminate, în special cele discriminate structural și în mod repetat, nu poate fi negat:

👉efecte psihologice: stimă de sine scăzută, anxietate, depresie, relații disfuncționale

👉 efecte fizice/de sănătate: boli cronice, tulburări ale sistemului nervos central, tensiune arterială ridicată

👉 efecte economice: productivitate scăzută, sărăcie

O persoană care constată că a avut loc un act de discriminare are mai multe posibilități de soluționare.

La nivelul locului de muncă, acesta se poate adresa, după caz, Comisiei de etică, Consiliului administrativ sau departamentului responsabil de garantarea tratamentului egal și just din instituția unde activează. De asemenea, persoana discriminată poate iniția demersuri juridice.

În România, instituția responsabilă pentru sancționarea contravențională a discriminării este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.), iar orice persoană fizică sau juridică poate depune petiții pentru a denunța fapte de discriminare. Procedura de depunere este simplă și se poate face inclusiv online, prin completarea formularului disponibil pe site-ul C.N.C.D.: www.cncd.ro.

Mai multe despre fenomenul discriminării puteți afla din manualul pentru cadre didactice intitulat „Egalitatea de Gen: Predarea și Integrarea în Învățământul Preuniversitar” care poate fi descărcat gratuit.

--

Manualul pentru cadre didactice intitulat „Egalitatea de Gen: Predarea și Integrarea în Învățământul Preuniversitar” a fost realizat în cadrul proiectului „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, derulat de CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front (Feminism Romania), Societatea Cultural-științifică de Analize Feministe AnA AnA-SAF, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului - ACTEDO, Plural Association și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

#discriminare#egalitatedegen#egalitateîntrefemeișibărbați#feminism

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen