• Română
  • English

Banii extremiștilor religioși finanțează acțiuni care pun în pericol drepturile sexuale și reproductive din Europa

iulie 16, 2021

Un raport al Forumului Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive demască circuitul banilor care susțin inițiativele legislative din multe țări europene care au ca scop restrangerea drepturilor omului.

Așa-numitele campanii anti-gen au primit finanțări în valoare de peste 700 de milioane de dolari în perioada 2009-2018 de la finanțatori din Statele Unite, Rusia și Europa.

Specialiștii în domeniu aveau deja bănuieli privind finanțări din partea extremiștilor religioși americani și ruși, însă raportul arată în mod surprinzător că majoritatea fondurilor vin din Europa: 66.9% din sume, față de 26.6% care provin din Rusia și 11.5% din Statele Unite.

De ce este important să cunoaștem sursa finanțărilor? Pentru a demonstra încă o dată caracterul transnațional al acestor mișcări și strategiile pe care le adoptă în multe țări europene, urmând aceeași schemă de acțiune: schimbări legislative care să restrângă drepturile sexuale și egalitatea de gen.

Raportul arată cum Coaliția pentru Familie a primit fonduri pentru organizarea campaniei referendumului care dorea să interzică în Constituție căsătoriile între persoane de același sex - rețetă aplicată și în Croația, Slovacia și Slovenia.

Principalul actor din Europa este The European Christian Political Movement (ECPM) care primește inclusiv fonduri europene, fiind organizat ca și partid politic, deși autorii raportului arată că abia îndeplinește criteriile pentru a putea fi considerat un partid, însă organizează nestingherit evenimente  împotriva avortului sau a drepturilor LGBT. 

ECPM adună în jurul său persoane publice declarate de extremă dreapta, precum Bogdan Stanciu - fondator ProVita București și Partidul Noua Dreaptă.

Merită menționată strategia ECPM de a socializa parlamentarii și de a-i expune ideilor lor în cadrul Grupurilor de Rugăciune de la Parlament, care sunt organizate de membri afiliați lor, în țări precum Finlanda, Letonia, Moldova, România, Slovacia și Ucraina. 

Revenind la raport, acesta cercetează 54 de actori care finanțează campanii anti-gen în toată Europa, precum și canalele de circulație a banilor. Imaginea care reiese din cercetare este o comunitate transnațională de extremiști religioși și fasciști. Aceștia iau decizii strategice ale căror rezultate încep să fie vizibile: interzicerea avortului în Polonia, interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex în țări din Europa Centrală și multe inițiative la nivel local și în cadrul instituțiilor europene care vor să restrângă drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT.

Raportul devine o unealtă indispensabilă pentru actorii progresiști, mai ales politicieni, pentru a cunoaște și a demasca aceste tendințe iliberale.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen