• Română
  • English

Sănătatea femeilor este o decizie politică

aprilie 16, 2024

Partidele politice trebuie să își asume reprezentarea drepturilor femeilor și accesul la sănătate reproductivă în strategiile și programele lor politice.

Pe 16 aprilie 2024 am co-organizat împreună cu Asociația Moașelor Independente și Ambasada Canadei în România - Embassy of Canada to Romania, Bulgaria & Moldova|Ambassade du Canada en Roumanie, Bulgarie & Moldova , o dezbatere privind accesul la sănătate și drepturi reproductive pentru fetele și femeile din România.

Am reunit reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, experți din cadrul instituțiilor publice și oameni politici. Pentru că sănătatea femeilor este o decizie politică.

Împreună cu politicieni, reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, experți din cadrul instituțiilor publice am discutat pe larg despre nevoile femeilor, cu ce probleme se confruntă femeile și cum putem îmbunătăți accesul la servicii de sănătate.

Aceste subiecte nu sunt doar pentru femeile din partidele politice, ci pentru bărbați și femei deopotrivă. Partidele politice vor solicita votul femeilor la toate cele patru sesiuni de alegeri, iar femeile trebuie văzute, auzite și respectate!

Accesul la sănătate se degradează de la an la an în România. Ține de politicieni să ia cele mai bune măsuri să salveze vieți și să prevină complicațiile cu care ne confruntăm, mai ales că majoritatea sunt prevenibile.

România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de sarcini în rândul adolescentelor și cele mai mari rate de mortalitate maternă și infantilă din Uniunea Europeană (5.6‰ mortalitate infantilă în 2021, comparativ cu media UE de 3.2 ‰ la 1.000 de născuți vii / mortalitate maternă 28.2 cazuri la 100.000 născuți vii în 2021, comparativ cu media UE de 8 cazuri la 100.000 născuți vii), precum și rate foarte mari de incidență și de mortalitate pentru cancerul de col uterin și cancerul mamar.

Îngrijirea prenatală este foarte greu de accesat în sistemul public de sănătate, deși este inclusă în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, iar cursurile de educație prenatală pentru părinți nu sunt decontate deloc. Peste 60% dintre femei nasc prin cezariană, în majoritatea cazurilor fără un motiv medical sau fără cererea din partea femeii pentru această intervenție, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar sprijinul pentru alăptare lipsește.

Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv contracepția modernă și serviciile de planificare familială, devin din ce în ce mai inaccesibile pentru mulți oameni, în special pentru cei care aparțin grupurilor vulnerabile.

Aceste probleme afectează, în fiecare zi, viața, sănătatea și drepturile femeilor și nu sunt abordate în prezent în programele și strategiile politice ale tuturor partidelor.

Am discutat despre cum putem construi împreună un sistem bazat pe îngrijire, siguranță și respect, astfel încât fiecare femeie să aibă acces la servicii de sănătate și să se simtă sprijinită pe întreg parcursul său în sistemul de sănătate.  

Avem nevoie să trăim într-o țară în care tinerii sunt informați cu privire la mijloace contraceptive și la educația pentru sănătate, în care mamele primesc un sprijin îmbunătățit pe tot parcursul sarcinii și în care depresia perinatală este identificată și abordată la timp. Vrem să creăm un mediu în care serviciile sunt personalizate și orientate către prevenție, educație și intervenție la timp, pentru o mai bună sănătate a fetelor și femeilor. Agenda politică trebuie să prioritizeze tema accesului la sănătate, fiind un subiect foarte important pentru electoratul feminin, dar de multe ori ignorat de clasa politică. 

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen