Salutăm adoptarea acestui document de către Parlamentul European, care afirmă că sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente (SRHR) reprezintă unul dintre principalele aspecte ale discuției privind drepturile omului și nu pot fi disociate de exercitarea dreptului fundamental la sănătate, precum și de realizarea egalității de gen și eliminarea violenței pe criterii de gen.
Din păcate, mulți dintre europarlamentarii români au votat împotrivă sau s-au abținut. Iar reacțiile politice din spațiul românesc au ratat miza discuției privind drepturile femeilor și arată lipsa de cunoaștere și interes pentru problemele cu care se confruntă femeile, subiectul fiind folosit drept armă de atac împotriva adversarilor politici. Inclusiv lideri ai PNL au declarat că raportul Matić ar permite, de fapt, bărbaților să nască și ar schimba paradigma în privința drepturilor omului în Uniunea Europeană.
Declarația europarlamentarului croat, Predrag Matić, membru în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D) și, de asemenea, inițiatorul rezoluției, arată lupta politică care a însoțit adoptarea acestei rezoluții: „Acest vot marchează o nouă eră în Uniunea Europeană și, totodată, prima rezistență reală la o agendă regresivă care a călcat în picioare drepturile femeilor în Europa timp de ani de zile”. (Sursa: Digi24.ro)
Câteva idei importante din Raport:
Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.