• Română
  • English

De Ziua Internațională a Igienei Menstruale, ONG-urile cer adoptarea legii pentru absorbante gratuite în școli

mai 26, 2023

De Ziua Internațională a Igienei Menstruale, marcată anual la data de 28 Mai, Asociația Iele-Sânziene, cu susținerea Coaliției pentru Egalitate de Gen și a altor ONG-uri, cerem membrilor Parlamentului României să urgenteze procesul legislativ pentru aprobarea Proiectului de lege PL-x nr. 372/2021 privind facilitarea introducerii absorbantelor în școli, iar membrilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru învăţământ să se pronunțe asupra proiectului de lege amintit și să realizeze rapoartele comune necesare continuării procesului legislativ.

Ziua Internațională a Igienei Menstruale sau Menstrual Hygiene Day este o inițiativă internațională pentru conștientizarea sărăciei menstruale (period poverty), și dedicată reducerii rușinii menstruale. În România nu avem în prezent nicio lege sau politică socială care să adreseze în mod direct sărăcia menstruală sau accesibilizarea produselor de igienă menstruală.

În acest moment, proiectul de lege PL-x nr. 372/2021 se află în dezbatere la Camera Deputaților și așteaptă raportul comun de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru învăţământ. Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Economic și social, Comisia pentru egalitate de șanse, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru administrație publică, Comisia pentru sănătate.

Pe 26.09.2022 au fost depuse amendamentele care modifică structura proiectului de lege pentru a facilita introducerea absorbantelor gratuite în școli prin instalarea de dispensere, iar de atunci proiectul de lege este blocat în Parlament și așteaptă raportul comun al comisiilor permanente.

În realizarea raportului comun, ca membri ai Comisiilor permanente, vă rugăm să luați în considerare următoarele aspecte deosebit de importante:

  1. Interesul și susținerea pe care societatea civilă l-a arătat față de subiect prin semnarea Petiției pentru absorbante gratuite în școli inițiată de Asociația Iele-Sânziene pe platforma online Declic. Până în prezent, petiția a fost semnată de 41.754 cetățeni și susținută de alte 10 organizații non-guvernamentale din România.
  2. Rezultatele proiectelor pilot desfășurate în Sectorul 6 și Sectorul 3 din București, aprobate prin HCLS 6 262/2021, respectiv HCLS 3 284/2022 prin care au fost montate dispensere cu absorbante gratuite pentru eleve în mai multe unități de învățământ în anul școlar 2021-2022 și extinderea proiectului la nivelul tuturor unităților de învățământ din Sectorul 3 în anul școlar 2022-2023. Prezența absorbantelor în școală a contribuit la: normalizarea menstruației și a schimbărilor din perioada pubertății, reducerea rușinii menstruale în rândul elevilor, îmbunătățirea sănătății menstruale și bunăstării sociale a elevelor. Aceste rezultate, precum și interesul arătat de cetățeni prin semnarea petiției au determinat depunerea amendamentelor amintite mai sus la data de 26.09.2022 de către inițiatoarea proiectului de lege.
  3. Un astfel de program poate determina reducerea cazurilor de absenteism din cauza incapacității de gestionare a menstruației. Estimările Băncii Mondiale arată că adolescentele afectate de sărăcie menstruală pot pierde 10-20% din totalul orelor de curs din acest motiv. Alte rezultate arată, de asemenea, potențialul programului de a îmbunătății participarea școlară: de exemplu, în statul New York - primul stat din SUA care a introdus absorbante gratuite în toate școlile publice - participarea școlară a elevelor a crescut cu 2,4%. 
  4. Impactul fără precedent pe care l-ar avea adoptarea proiectului de lege față de bunăstarea persoanelor cu menstruație în România: legea ar crea pentru prima dată un cadru legal care să faciliteze introducerea absorbantelor gratuite în școli - un prim pas atât de necesar pentru asigurarea dreptului la facilități de igienă de bază pentru eleve.
  5. Faptul că accesul la produse de igienă menstruală este un drept al tuturor persoanelor cu menstruație. În România sunt 4.8 milioane de persoane care au menstruație, iar dintre acestea peste 700.000 sunt adolescente.

Având în vedere punctele detaliate mai sus, vă solicităm așadar:

  • Realizarea raportului necesar pentru continuarea procesului legislativ și deblocarea proiectului de lege în Parlament 
  • Susținerea proiectului la vot în plen.

Vă reamintim că accesul la produse de igienă menstruală este o problemă a egalității de gen și de șansă, iar România este printre statele care nu au inițiat până în prezent niciun demers pentru a reduce fenomenul sărăciei menstruale, care afectează anual 1 milion de persoane în România, potrivit estimărilor. Dintre acestea, peste 350.000 sunt adolescente cu vârsta între 12 -19 ani. 

Așadar, pentru a ne alinia cu viziunea internațională asupra accesului la produse de igienă menstruală ca un drept al tuturor persoanelor cu menstruație, este nevoie de angajamente și acțiuni colective din partea autorităților centrale și locale și societății civile. Pentru Ziua Igienei Menstruale, vă rugăm să împărtășiți viziunea noastră și viziunea Menstrual Hygiene Day și să deblocați proiectul de lege PL-x nr. 372/2021, a cărui aprobare ar însemna primul pas pentru facilitarea introducerii absorbantelor gratuite în toate școlile din România.

Scrisoarea este inițiată de Asociația Iele-Sânziene și este semnată de peste 30 de organizații și grupuri informale din România și susținută de cele 15 organizații din Coaliția pentru Egalitate de Gen din România.

Semnatari ai scrisorii deschise:

Asociația Iele-Sânziene

Asociația Pe Stop

Asociația Casa Naturii

Asociația Incluziune pe Bune

Asociația pentru Sănătate Relațională Reconectat

Asociatia A.R.T. Fusion

Girl Up România

Asociația Room 2046 (F-SIDES)

Asociația Reality Check

Asociația Necuvinte

Fundația Friends For Friends

Asociația T.E.T.Alexandria

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.

Asociația FRONT

Asociația Societatea Studenților în Medicină din București

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația ANAIS

Asociația Lindenfeld (Ajungem Mari)

Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)

Societatea de Analize Feministe AnA

Asociația SEXUL vs BARZA

Asociația Romanian Women’s Lobby

Centrul FILIA

Fundația Comunitară București 

Fundatia Corona Iasi

Asociatia Unic Iasi

Asociatia Ecovas

Asociatia Orientat

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen