• Română
  • English

Raportul Departamentului de Stat SUA despre respectarea drepturilor omului în România

iulie 16, 2021

Organizațiile Centrul Filia și E-Romnja au oferit informații despre situația femeilor din România pentru a ajuta la conturarea Raportului Departamentului de Stat SUA despre țara noastră.

Centrul Filia a subliniat întârzierea adoptării de către statul român a măsurilor de implementare a  legislației privind violența cibernetică (revenge porn) și atrage atenția asupra lipsei procedurilor pentru Poliția Română de a interveni în cazul încălcării ordinelor de protecție în cazul violenței domestice. De asemenea, colegele noastre subliniază ca instituțiile locale nu alocă fonduri pentru combaterea violenței domestice și nici personal format în acest sens.

E-Romnja atrage atenția asupra discriminării la care sunt supuse fetele și femeile rome, care sunt împiedicate de Poliția Română să depună plângeri penale împotriva violatorilor sau agresorilor domestici, cu consecințe foarte grave asupra victimelor: nu li se asigură protecția în fața hărțuirii repetate a agresorilor și sunt supuse presiunilor de a renunța la exercitarea drepturilor lor.

Puține cazuri de violență domestică primesc pedepse de la instanțele de judecată. Multe cazuri găsesc rezolvare înainte sau în timpul procesului. În plus, în România autoritățile nu se pot auto-sesiza în cazul violentei domestice, fiind nevoie de plângerea prealabilă a victimei.

Piața muncii din România este segregată pe criteriul gen: femeile ocupă majoritatea posturilor prost-plătite și sunt discriminate la angajare. În plus, femeile sunt discriminate în accesarea drepturilor financiare legate de pensie.

Abuzul împotriva copiilor continuă să fie o problemă serioasă în țara noastră, atât fizic cât și emoțional și de neglijență. Autoritățile române nu au implementat un mecanism eficient de la identifica și trata abuzurilor copiilor în familie.

Căsătoriile ilegale ale copiilor sunt încă o practică curentă, cu autorități care nu intervin să oprească abuzurile și politici publice inexistente pe subiect.

Discriminarea împotriva persoanelor de etnie romă este identificată drept o problemă majoră în țara noastră: acces restrâns la serviciile statului și servicii de sănătate, fără oportunități pe piața muncii, rate mari de abandon școlar.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen