• Română
  • English

Plângere la CNCD împotriva lui Rareș Bogdan pentru declarații discriminatorii la adresa femeilor

octombrie 26, 2022

Organizații membre ale Coaliției pentru Egalitate de Gen au transmis o petiție către CNCD pentru a cere sancționarea europarlamentarului Rareș Bogdan. În data de 14 octombrie 2022, într-o emisiune de la Realitatea Plus, domnul Rareș Bogdan, referindu-se la angajații din sectorul public, a declarat următoarele:


„Am mai văzut şi eu câte o domniţă foarte atrăgătoare vizual – beneficiez de faptul că soţia mea se află într-un avion şi nu vede emisiunea – foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual, dar care probabil din punctul de vedere al pregătirii are prea puţină evoluţie intelectuală sau de acumulare de cunoştinţe. Am mai văzut şi eu prin diferite instituţii. Acuma, ce să spun? Eu nu am trimis astfel de oameni în instituţii, sper să se oprească toţi care au făcut-o sau să le retragă şi, dacă vor să aibă astfel de iniţiative, eu nu le spun să adopte familia tradiţională, ca mine, sau să meargă pe spiritul conservator creştin ca al meu, dacă vor asta, nu am nicio problemă, dar să plătească din buzunarul lor, nu din buzunarul statului. Vor să aibă iubite, nicio problemă! Scoate bănuţul din buzunar şi plăteşte frumos cadouri, poşete sau ce vor ei să facă, nu din salariul de la stat!”


Rareș Bogdan a făcut prin aceste afirmații o discriminare între femei și bărbați pe criteriul sexului, punând femeile tinere, angajate în sectorul public, într-o lumină nefavorabilă și, cu siguranță, ofensatoare la adresa pregătirii acestora, a eticii lor de muncă și a capacității lor intelectuale. Declarația precum că aceste femei au „mai puțină evoluţie intelectuală sau de acumulare de cunoştinţe” lezează dreptul la demnitatea personală a acestora (art. 15 din O.G. 137/2000 republicată), creând un cadru ostil, degradant și umilitor pentru acestea, și, totodată, promovând stereotipuri sexiste.


Atragem atenția și asupra faptului că declarația perpetuează stereotipuri și prejudecăți despre femei la intersecția dintre gen și vârstă, făcând referire la faptul că femeile tinere care sunt angajate în anumite locuri de muncă în sectorul public sunt mai puțin capacitate intelectual să ocupe acele posturi și, mai cu seamă, datorează pozițiile ocupate unui bărbat cu care întrețin relații sexuale („iubite”). Este îngrijorătoare atitudinea pe care o adoptă unii bărbați în mediul public, în special a celor care au influență politică și care ocupă, de asemenea, poziții importante de decizie, la adresa femeilor.

Ținând cont de subreprezentarea politică a femeilor în țara noastră și multitudinea de bariere pe care acestea le întâmpină în carieră pe tot parcursul lor profesional, afirmațiile de tipul celor transmise de Rareș Bogdan nu își au locul în spațiul public și ar trebui sancționate corespunzător.

Această declarație a avut ca efect restrângerea dreptului la demnitate personală a femeilor pe criteriul sexului și al vârstei (art. 15 din O.G. 137/2000 republicată), fiind realizată de o persoană influentă din punct de vedere politic și creând o atmosferă ostilă, degradantă și ofensatoare la adresa femeilor, angajate în sectorul public.

De asemenea, considerăm că s-a comis o discriminare directă a femeilor, prin afirmația „[despre o femeie] probabil din punctul de vedere al pregătirii are prea puţină evoluţie intelectuală sau de acumulare de cunoştinţe”, precum și o discriminare multiplă (am putea spune chiar intersecțională, conform art. 2, alin. (6)) prin accentul clar pus asupra sexului (feminin) și a vârstei („domniță”).

Astfel de generalizări discreditează eforturile, pregătirea profesională, capacitatea intelectuală și etica în muncă a tuturor femeilor care lucrează în sectorul public, perpetuând stereotipuri sexiste și promovând derapaje misogine care ar trebui sancționate dur într-un stat democratic. Egalitatea de gen și de șanse au de suferit zilnic în România, în lipsa unor penalizări aplicate cu promptitudine care să descurajeze astfel de comentarii și atitudini misogine.


Solicităm ca CNCD să constate fapta de discriminare și să-l sancționeze pe Rareș Bogdan pentru discriminarea femeilor tinere angajate în sectorul public.

***

Activitatea face parte din proiectul EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare sociala si educație, care este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL VERSUL BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen