• Română
  • English

Majoritatea elevelor și elevilor de gimnaziu află despre feminism de pe internet, nu de la școală

septembrie 29, 2021

Societatea de Analize Feministe AnA realizează o cercetare în rândul elevelor și elevilor de gimnaziu din România pentru a afla percepția acestora despre conceptul de feminism și conotațiile pe care termenul le are pentru ei.

Prelucrarea a 147 de chestionare (81 fete și  61 băieți,  5 chestionare nu au avut informații privind sexul sau numele) arată că:

  • Marea majoritate a elevilor de gimnaziu au auzit de termenul feminism (137 din 147).
  • Marea majoritate a elevilor de gimnaziu au auzit despre feminism de peinternet. Foarte puțini au menționat alte surse (ca de exemplu: de la un frate mai mare, din serialele TV, de acasă). Numai 20 de elevi/eleve au auzit de termenul feminism la școală.
  • Pentru băieți, feminismul este despre încrâncenare și războiul sexelor. Pentru fete, feminismul este despre egalitate și împuternicire.

Cum arată o feministă pentru un adolescent:

Prin urmare, cercetarea arată că majoritatea elevelor/ilor de gimnaziu a auzit de conceptul de feminism, iar sursa principală de informare a fost de pe internet. Mai puțin de 15% au primit informația de la școală. Pentru majoritatea băieților, termenul are conotații negative – de conflict, în timp ce pentru majoritatea fetelor, feminismul este ceva pozitiv: împuternicire și egalitate.

Noi date rezultate din cercetare vor fi făcute publice în curând.

Activitatea face parte din proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen