• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

10 ani de acțiuni feministe în stradă. Expoziție foto-video (5-19 mai)

mai 5, 2022

Asociația Front, alături de organizațiile neguvernamentale din cadrul Coaliției pentru Egalitate de Gen, vă invită joi, 5 mai 2022, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției foto-video „10 ani de acțiuni feministe în stradă” care va avea loc la Galeria ARTHUB din București, str. General Constantin Budișteanu nr. 10.De la proteste și marșuri, până la performance-uri și flashmob-uri, expoziția foto-video rememorează acțiuni civice din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Giurgiu, Valea Seacă, Alba-Iulia și Târgoviște.

În ultimii 10 ani, femeile din România au revendicat spațiul public pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă: violența domestică, violența sexuală, restrângerea dreptului la avort, lipsa educației sexuale în școli, interzicerea referirilor la gen în școli, discriminarea fetelor și femeilor rome. Feministele au organizat inclusiv manifestații de solidarizare cu femeile din Spania, Polonia, Turcia, Bulgaria.

Imaginile expoziției sunt însoțite de textele originale ale manifestelor de la fiecare acțiune. Veți putea citi apeluri la solidarizare, scandări, luări de poziții, mărturii emoționante, cerințe către autorități și societate. Sloganuri care s-au auzit în stradă -  „Credeți-ne”, „Nu ești singură!”, „Solidaritate, să ne unim toate!”, „Cade una, cădem toate”, „De 8 Martie se luptă!”, „Corpul meu, alegerea mea” sunt reamintite în cadrul expoziției, prin imagini și texte.

Expoziția surprinde doar o parte din acțiunile civice feministe din ultimii 10 ani, cele realizate în stradă sub formă de adunări publice. Multe alte numeroase intervenții s-au desfășurat în comunități, școli, locuri de muncă sau în cadrul unor întâlniri, dezbateri și mese rotunde cu autorități și alți factori interesați sau au luat forma unor luări de poziție, petiții și propuneri de politici publice. Acțiunile în stradă sunt vârful de iceberg al mobilizărilor civice pentru drepturile femeilor și egalitate de gen din ultimii ani, partea vizibilă a multor altor eforturi pentru a aduce pe agenda publică probleme până nu demult tabu. Lor li se adaugă și acțiunile din zona artei și culturii, din ce în ce mai numeroase, situate uneori în avangarda revendicărilor feministe, din literatură, teatru, film, muzică, artă contemporană etc., dar și activitatea intensă din sfera academică. 
Culegerea imaginilor și textelor incluse în cadrul expoziției s-a realizat în baza arhivelor proprii – organizatoarele fiind parte la multe din manifestațiile publice surprinse de expoziție, dar și prin contribuțiile altor persoane participante.

Expoziția va putea fi vizitată între 5 și 19 mai 2022, de miercuri până duminică, între 16:00 – 20:00. Tururile ghidate vor fi anunțate pe pagina www.ongen.ro


Expoziția este realizată în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a genera schimbări de percepție în rândul tinerilor și cadrelor didactice și de a influenta decidenții în vederea dezvoltării de politici instituționale privitoare la egalitatea de gen, prin educație și conștientizare ce vizează tineri și cadre didactice, precum și prin acțiuni de watchdog și advocacy.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen