• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

Apel la acțiune pentru guvernele țărilor din Europa de Est: protejați drepturile sexuale și reproductive ale refugiatelor din Ucraina

martie 23, 2022

Organizații din Ungaria, Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ucraina fac un apel la factorii de decizie din Europa și la comunitatea internațională să întreprindă acțiuni rapide, eficiente și coordonate pentru a proteja drepturile omului și pentru a răspunde nevoilor de sănătate sexuală și reproductivă ale femeilor și fetelor și ale populațiilor marginalizate afectate de conflictul din Ucraina.

Lista organizațiilor semnatare și textul integral al apelului este disponibil aici: https://ongen.ro/wp-content/uploads/2022/03/Call-to-Action-SRHR-Romanian.pdf

În prezent, există peste 2,8 milioane de refugiați, dintre care majoritatea sunt femei și copii, care își părăsesc casele și țara. Aceștia se confruntă cu riscuri crescute de violență bazată pe gen, inclusiv violență sexuală, iar sănătatea și drepturile lor sexuale și reproductive sunt amenințate.

În Ungaria, Polonia, România și Slovacia, o serie de restricții legale și politice preexistente privind sănătatea reproducerii și bariere legate de costuri împiedică grav accesul la îngrijiri urgente și esențiale de sănătate sexuală și reproductivă
pentru cei care fug din Ucraina. În mod deosebit, aceste bariere subminează accesul la contracepția de urgență și la alte metode contraceptive, îngrijiri în caz de avort, inclusiv avortul medical, îngrijirea prenatală, profilaxia post-expunerii și tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală.

Cerințe pentru Guvernele Ungariei, Moldovei, Poloniei, României și Slovaciei:

  • Să se asigure că îngrijirea sănătății sexuale și reproductive de calitate și instalații adecvate de apă, canalizare și igienă (WASH) sunt puse la dispoziția tuturor celor care fug din Ucraina, fără discriminare. În acest scop, să acorde asistență financiară de urgență acelor organizații pentru egalitatea de gen, SRHR și drepturile femeilor care oferă protecție, sprijin și consiliere juridică în primă linie celor care fug din Ucraina și să se asigure că această asistenţă include acoperirea costurilor produselor de igienă menstruală, ale contracepției de urgență și ale altor metode contraceptive și costurile de îngrijire în caz de avort.
  • Să emită îndrumări ale politicilor care să clarifice faptul că îngrijirea sănătății sexuale și reproductive, inclusiv contracepția de urgență, contracepția și îngrijirile în caz de avort și toate formele de îngrijire a sănătății materne, inclusiv îngrijirea prenatală, reprezintă o asistență medicală esențială care ar trebui să fie oferită gratuit și că furnizorii de asistență medicală vor fi rambursați integral, conform reglementărilor existente, pentru acordarea acestei îngrijiri tuturor celor care fug din Ucraina.
  • Să se asigure că această contracepție de urgență poate fi furnizată fără rețetă și gratuit, fără întârziere, tuturor celor care fug din Ucraina, inclusiv prin alinierea politicilor naționale privind contracepția de urgență la cele mai bune practici internaționale și regionale și la liniile directoare UE.
  • Să se asigure că avortul medical în perioada inițială a sarcinii este legal și accesibil tuturor celor care fug din Ucraina, inclusiv prin eliminarea barierelor din calea îngrijirii în caz de avort și prin alinierea politicilor naționale privind avortul la liniile directoare ale OMS.
  • Să ia măsuri eficiente pentru a preveni violența bazată pe gen, inclusiv violența sexuală, și traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, în special în jurul granițelor și al altor puncte principale de tranzit. Să asigure accesul liber la tratament medical complex și la sprijin psiho-social și de altă natură pentru toți cei care fug din Ucraina care au supraviețuit violenței sexuale și de gen și să întreprindă investigații eficiente, care respectă drepturile omului, în toate incidentele și amenințările de violență bazate pe gen din jurisdicția lor. Aceasta ar trebui să includă investigarea eficientă a tuturor amenințărilor cu violența și discursurile instigatoare la ură împotriva WHRD, a lucrătorilor din domeniul sănătății care furnizează îngrijiri de sănătate sexuală și reproductivă și a populațiilor refugiate.

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen