• Română
  • English

Conferință despre egalitatea de gen organizată de Ambasada Chile la Parlamentul României

noiembrie 23, 2022

Pe data de 21 noiembrie 2021 a avut loc la Parlament evenimentul "Gender Equality: Legislation and Best Practices in Romania and Latin America" organizat de Ambasada Chile din România cu sprijinul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților.

La eveniment au participat ambasadoare și membre ale corpului diplomatic, alături de deputate ale Parlamentului României și reprezentante ale instituțiilor: Maria Pia Busta Diaz (Ambasadoare Chile) care a moderat evenimentul, Lorena Fries (Deputată Chile, membră a Comitetului pentru Drepturile Omului), Deborah Letitia Valedon (Ambasadoare Cuba), Silvana Polich (Reprezentanta Ambasadei Braziliei), Dan Tănasă (Președinte Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați), Carmen Holban (Vice-Președintă Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați), Mara Calista (Vice-Președintă Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați), Alexandra Presură (Deputată), Luminița Popescu (Secretară de Stat ANES), Natalia Intotero (Președintă Comisia pentru Educație din Camera Deputaților)

Din partea Coaliției pentru Egalitate de Gen au participat Irina Ilisei (Asociația Plural) și Carmen Radu (Asociația Front).

Guvernul din Chile implementează o politică externă feministă și organizează la nivel international astfel de evenimente și schimburi de idei și bune practici pentru a aduce egalitatea de gen în prim-plan.

Evenimentul de la București a evidențiat abordarea integratoare de gen pe care o aplică guvernul din Chile, asumat feminist, care a implementat o structură de consilieri pentru egalitatea de gen pentru fiecare minister, având ca structură dedicată un Minister al Femeilor și al Egalității de Gen.

A fost subliniată importanța mecanismului cotelor de gen pentru a crește implicarea femeilor în deciziile politice, Chile fiind un exemplu de buna-practică: în anul 2015 a fost legisferată cota de gen pentru partidele politice (minim 40% femei pe listele electorale) care este în vigoare până în 2029. Iar în anul 2021 a fost legiferată reprezentarea echitabilă din perpectivă de gen pentru consiliile de administrație din companiile de stat.

Paritatea de gen este un principiu important pentru noul guven din Chile învestit în 2022: 14 din 24 de ministere sunt deținute de femei. Iar efectele pozitive ale cotei de gen au început să fie vizibile: după alegerile din 2021, femeile dețin 49% din pozițiile din Parlamentul Chile iar femeile candidate au fost mai numeroase decât bărbații în 80 de districte. Spre comparație, Parlamentul României are doar 17% femei și doar 2 femei ministre din 21 de poziții.

La eveniment a fost dezbătută problema violenței asupra femeilor, fiind o luptă actuală și comună pentru toate țările. Din discuții au reieșit nevoi similare: personalul din instituții (poliție, justiție, servicii sociale) trebuie să fie mai bine pregătit și instruit în problematica violenței de gen; adaptarea legislației și a intervențiilor la toate tipurile de violență (de exemplu cibernetică), prevenirea violenței prin educație pentru egalitatea de gen, combaterea stereotipurilor de gen și intersecționalitate pentru a include categorii sociale cât mai diverse, cu nevoi specifice.

În ceea ce privește educația pentru egalitate de gen, reținem declarația dnei Luminița Popescu (Secretară de Stat ANES) din cadrul evenimentului, care a precizat că educatia pentru egalitate de gen previne violența și discriminarea. În acest sens, fiecare școală va avea desemnat un profesor cu atribuții pentru egalitatea de gen.

Ca o concluzie, agenda violenţei împotriva femeilor nu poate fi izolată de alte politici de non-discriminare și eliminarea stereotipurilor. Participarea femeilor în poziţii de putere este esențială.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen