• Română
  • English

Jurnal de lectură VII: Psihologia colectivă a fascismului

ianuarie 21, 2022

Salut!

Am citit „Mass Psychology of Fascism”, scrisă de psihiatrul și psihanalistul Wilhelm Reich, carte apărută în 1933.

În carte, autorul încearcă să elucideze modul în care fasciștii acumulează putere prin represiunea sexuală de ordin politic și ideologic a maselor. În asemenea regimuri, femeile sunt subordonate bărbaților în ierarhii care imită ierarhia statului autoritar la o scară micro.

Ce m-a interesat la carte este că în fascism și în regimurile autoritare, rolurile de gen sunt fixe și rigide, ceea ce nu lasă loc în vreun fel pentru feminism. Reich credea că această represiune sexuală – și pentru bărbați și pentru femei – îi face pe oameni obedienți și speriați de autoritate.

Ce înseamnă feminism în cadrul unui regim fascist este tema unuia dintre cele 15 noi videoclipuri despre feminism, din cadrul proiectului EGALIS.

xoxo

Adriana

_____________

Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen