• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

Mamele adolescente din zonele rurale defavorizate abandonează școala

octombrie 14, 2021

Salvați Copiii a publicat o anchetă sociologică privind situația gravidelor și mamelor minore din zonele rurale defavorizate.

Câteva din concluziile studiului:

  • Mamele minore din zonele rurale defavorizate nasc, în medie, primul copil la vârsta de 16 ani. Iar al doilea copil la 18 ani.
  • Doar 20% dintre tați sunt minori, în majoritatea situaţiilor având vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.
  • Două din 5 gravide adolescente nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare.
  • 87% dintre gravidele și mamele adolescente din zonele rurale defavorizate din țara noastră nu au utilizat nicio metodă contraceptivă.
  • 74% dintre ele afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.
  • Toate mamele adolescente abandonează școala: 72% dintre mamele minore au abandonat şcoala înainte de sarcină, alte 19% în timpul sarcini, iar alte 9% după naștere.

Este nevoie urgentă de măsuri de prevenție a sarcinilor la adolescente și de măsuri de protecție socială pentru mamele minore și copiii lor. Nu putem vorbi de egalitate de șanse în condițiile lipsei accesului la educație. În plus, dat fiind condițiile lor de viață de sărăcie extremă, este nevoie de o indemnizație specială pentru aceste mame – la nivelul indemnizației de creștere a copilului, dar și de mecanisme de suport școlar și social pentru ca ele să poată reveni la școală.

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen