• Română
  • English

WikiGap Hackathon la Cluj

iulie 20, 2022

Primul atelier de scriere de pagini Wikipedia despre femei și evenimente din istoria pentru emanciparea femeilor din România a avut loc în 19 iulie 2022, la Cluj Napoca. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație.

La atelier au participat 14 tinere și tineri cu vârste între 17 și 25 de ani, dornici să afle mai multe despre egalitatea de gen, mișcările feministe de la nivel internațional și din România, dar și ce este Wikipedia și cum pot contribui, prin intermediul acestei platforme online, la răspândirea cunoașterii pe diverse tematici de interes.

În săptămânile care urmează, sub coordonarea echipei de proiect, cei 14 participanți vor crea sau vor completa pagini Wikipedia ale unor personalități feminine cum ar fi Constanța Dunca-Șchiau (1843 – 1923), feministă și scriitoare; Zsófia Torma (1832 – 1899), arheologă, antropoloagă și paleontoloagă; Maria Baiulescu (1860 - 1941), militantă pentru emanciparea femeilor și scriitoare; Calypso Botez (1880–1933), militantă pentru drepturile femeilor sau Sylvia Hoişie (1928 – 2022), inventatoarea polidinului. De asemenea, tinerii vor crea sau completa pagini Wikipedia despre organizații ca Reuniunea femeilor din Brașov (înființată în 1850, prima organizație a femeilor din Transilvania) sau Uniunea Femeilor Muncitoare (înființată în 1930, cu secții în toată țara), dar și pagini Wikipedia despre mișcări din prezent, de exemplu o pagină despre mișcarea anarha-feministă din România.

_

Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație” este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen