• Română
  • English

CCR: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli este neconstituțională

decembrie 16, 2020

Curtea Constituțională (CCR) a admis pe 16 decembrie 2020, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva legii care interzice referirile la identitatea de gen în școli, notează G4Media.ro.

Legea, inițiată de PMP și adoptată pe 16 iunie 2020 de Parlament, interzice în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Ca urmare a memoriului transmis de peste 80 de organizații ale societății civile, prin care Președintele este rugat să intervină în baza mandatului său constituţional pentru a opri derapajul grav la adresa principiilor constituţionale, autonomiei universitare şi drepturilor fundamentale ale omului, Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR pe 10 iulie 2020.

În plus, studenții la Drept, Medicină, Farmacie, Psihologie și Științele educației, reprezentanții elevilor, alături de lumea academică, organizații pentru drepturile femeilor și pentru drepturile persoanelor LGBTI, împreună cu organizații internaționale de drepturile omului și experții în egalitate de gen la nivel European, au redactat 5 intervenții amicus curiae pentru Curtea Constituțională a României (CCR).

Aceștia au arătat că modificarea Legii Educației Naționale încalcă dreptul tinerilor la învățătură, libertatea de gândire, exprimare și libertatea academică, dar și drepturile omului și angajamentele internaționale asumate de România prin Convenția de la Istanbul, și CEDO.

Criticile la adresa acestei legi au fost inițiate și susținute de întreaga societate civilă. Organizațiile pentru drepturile femeilor, membre ale Coaliției pentru Egalitate de Genorganizațiile studenților și elevilor, dar și mediul academic, s-au solidarizat și au cerut într-o singură voce oprirea acestei grave ingerințe asupra mediului universitar și a libertății de gândire. Consiliul Național al RectorilorȘcoala Națională de Studii Politice și AdministrativeUniversitatea Babeș-BolyaiUniversitatea din BucureștiUniversitatea de Vest din Timișoara și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu s-au numărat printre vocile care se opun excluderii educației despre gen și identitate de gen din mediul universitar.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen