• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

Indicele egalității de gen 2017: un progres lent

octombrie 20, 2017

Indicele actualizat al egalității de gen arată situația actuală a Europei. Facem progrese, însă într-un ritm foarte lent. Scorul UE este cu doar patru puncte mai mare decât în urmă cu zece ani, mai precis 66,2 din 100.

Țara cu rezultatele cele mai bune este Suedia, cu un scor de 82,6, iar Grecia se clasează ultima cu doar 50 de puncte.

Țara care a avansat cel mai mult este Italia, care a făcut progrese mari și a câștigat 12,9 puncte, ajungând astfel pe locul 14 în clasament.

România înregistrează 52.4 puncte, la egalitate cu Slovacia. Vecinii noștri din Ungaria au un punctaj mai mic, 50.8, iar Bulgaria ne-a devansat cu un scor de 58 de puncte.

Avansăm cu viteza melcului. Mai avem încă mult până la realizarea unei societăți a egalității între femei și bărbați; se pot aduce îmbunătățiri în toate țările din Uniunea Europeană. În unele domenii, decalajele sunt chiar mai mari decât erau în urmă cu zece ani. Indicele egalității de gen elaborat de noi arată în mod clar dacă politicile guvernamentale se potrivesc cu nevoile specifice ale femeilor și bărbaților și dacă acestea sunt eficiente sau nu”, a afirmat Virginija Langbakk, directoarea Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE).

România înregistrează cele mai mari discrepanțe față de UE în domeniul putere. Reprezentarea politică a femeilor din România este mult sub media europeană, cu 12% femei în Parlament (27.7% procentaj femei la nivel UE), și 15.3% femei alese la nivel local (23% în UE). În domeniul economic, femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație ale companiilor listate la bursă, 10.8% (21,6% procentaj femei în UE).

 

(De Carmen Radu, Asociația Front)

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen