• Română
  • English

Indicele egalității de gen 2017: un progres lent

octombrie 20, 2017

Indicele actualizat al egalității de gen arată situația actuală a Europei. Facem progrese, însă într-un ritm foarte lent. Scorul UE este cu doar patru puncte mai mare decât în urmă cu zece ani, mai precis 66,2 din 100.

Țara cu rezultatele cele mai bune este Suedia, cu un scor de 82,6, iar Grecia se clasează ultima cu doar 50 de puncte.

Țara care a avansat cel mai mult este Italia, care a făcut progrese mari și a câștigat 12,9 puncte, ajungând astfel pe locul 14 în clasament.

România înregistrează 52.4 puncte, la egalitate cu Slovacia. Vecinii noștri din Ungaria au un punctaj mai mic, 50.8, iar Bulgaria ne-a devansat cu un scor de 58 de puncte.

Avansăm cu viteza melcului. Mai avem încă mult până la realizarea unei societăți a egalității între femei și bărbați; se pot aduce îmbunătățiri în toate țările din Uniunea Europeană. În unele domenii, decalajele sunt chiar mai mari decât erau în urmă cu zece ani. Indicele egalității de gen elaborat de noi arată în mod clar dacă politicile guvernamentale se potrivesc cu nevoile specifice ale femeilor și bărbaților și dacă acestea sunt eficiente sau nu”, a afirmat Virginija Langbakk, directoarea Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE).

România înregistrează cele mai mari discrepanțe față de UE în domeniul putere. Reprezentarea politică a femeilor din România este mult sub media europeană, cu 12% femei în Parlament (27.7% procentaj femei la nivel UE), și 15.3% femei alese la nivel local (23% în UE). În domeniul economic, femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație ale companiilor listate la bursă, 10.8% (21,6% procentaj femei în UE).

 

(De Carmen Radu, Asociația Front)

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen