Partenerii din Coaliţia pentru Egalitate de Gen au avut o acțiune de sensibilizarea publicului de Ziua Europeană de Acțiune Împotriva Traficului de Persoane. Evenimentul „Stop traficului de femei şi fete” a avut loc sâmbătă, 18 octombrie 2014, în București, Sibiu şi Cluj. Evenimentul a adunat peste 120 de voluntari numai în București și peste 100 în Cluj și Sibiu.
Voluntarii au purtat tricouri cu mesaje împotriva traficului de femei și fete, au avut la ei cărți imprimate cu texte despre fenomenul traficului de persoane pe care le-au citit așezați la mesele din cafenele din Centrul Vechi. „Nu da bani pentru exploatare sexuală!, ”Stop traficului de fete şi femei”, ”Traficul de femei, o afacere de milioane” sunt doar câteva din mesajele transmise publicului din cafenele din Centrul Vechi al Capitalei și în celelalte orașe.
I-am întrebat pe voluntarii care s-au alăturat demersului Coaliției pentru Egalitate de Gen cum li s-a părut acțiunea desfășurată în centrul Vechi al Capitalei.
”Felul în care a fost organizat evenimentul mi s-a părut o idee foarte bună și mult mai eficientă față de alte evenimente unde se împart pliante, care mai apoi sunt aruncate pe jos. În acest mod am observat că toți cei care treceau pe lângă noi citeau mesajul de pe tricouri și se uitau la cărti, chiar dacă nu se opreau să ceară detalii, dar măcar vedeau ce reprezintă acea zi în afară de o simplă zi de sâmbătă și poate că pe viitor vor lua aminte că femeile sunt ființe umane și nu trebuie vândute/cumpărate precum obiectele. Chiar mi-ar face o deosebită plăcere să mai particip și la alte evenimente.” - Andreea Mihalache (voluntară)
”Mi-a făcut placere să iau parte la acest eveniment și mi-aș dori să fac același lucru și pe viitor! Consider că această acțiune a fost atât una utilă și instructivă, cât și plăcută. Tema dazbătută -traficul de persoane - ar trebui să atragă atenția în rândul maselor. Felul în care a fost organizată această întâlnire a fost unul foarte amiabil, discuția a avut loc într-un mediu confortabil, un pub din zona Lipscani, iar tricourile au avut mesaje care loveau direct la țintă.” - Alexandra Stavarescu (voluntară).
Împotriva traficului de fete și femei au militat și mai mulți voluntari băieți, care și-au arătat deschiderea față de tema acțiunii ”Stop traficului de fete și femei!”.
”Mă bucur și sunt mândru de faptul că în data de 18 octombrie am participat la eveniment. A fost interesant să cunosc oameni noi și să schimbăm diferite argumente în legătură cu tema traficului de persoane. Consider că astfel de evenimente ar trebui făcute mai des și sprijinite de mai mulți oameni voluntari, de aceea voi încerca să răspândesc mesajul. Pe viitor, dacă îmi va permite timpul, voi fi dispus să mai iau parte la astfel de evenimente.” - Bogdan Rusu (voluntar)
Unii dintre tinerii participanți au avut chiar recomandari despre extinderea acțiunii în cantinele din universitățile din București.
”Sâmbătă am fost în echipă doi studenți la Politehnica, o fată și un băiat, alături de coordonatoare. Am discutat despre organizare, mesajul transmis, exploatarea sexuală și despre stereotipuri. Cred că ar fi interesant de derulat un eveniment asemănător în cadrul universităților, în timpul prânzului la cantine, deși nu știu exact de ce fel de aprobări ar fi nevoie.”- Ana-Maria Airinei (24 ani, voluntară).
Traficul de persoane este o formă de crimă organizată care implică exploatarea unor persoane în condiții de amenințare, forță, șantaj sau înșelăciune pentru a obține profit financiar. Exploatarea sexuală, munca forțată, servitutea domestică, exploatarea cerșetoriei, exploatarea prin muncă a minorilor sunt forme ale traficului, practic forme ale sclaviei moderne, în care o persoana este forțată să muncească în folosul exclusiv al traficantului.
Exploatarea sexuală este una din cele mai întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Majoritatea covârșitoare a victimelor exploatării sexuale, 97,6%, sunt fete şi femei, iar jumătate din acestea sunt minore. Acestea sunt fie trimise de traficanţi în ţări străine, pe diverse căi, fie ţinute captive şi exploatate în România, deopotrivă în zone urbane şi rurale.
Forţarea fetelor şi femeilor la acte sexuale, la manifestări pornografice sau la alte forme de exploatare sexuală, pentru profit, reprezintă una din cele mai grave şi traumatizante încălcări ale drepturilor omului.
Evenimentul „Stop traficului de femei şi fete” face parte din seria de acțiuni realizate în cadrul Proiectului Coaliția pentru Egalitate de Gen, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Programul își propune să dezvolte o serie de capacități de lucru și de intervenție comună a ONG-urilor din domeniul egalității de gen și să contribuie la promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului.