• Română
  • English

Discriminare a femeilor la Congresul PSD! Locurile de vicepreședinți au fost inegal împărțite între sexe, sub pretextul că se aplică o măsură afirmativă

octombrie 18, 2015

Coaliția pentru Egalitate de Gen formată din 10 organizații neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor femeilor[1] atrage atenția conducerii Partidului Social Democrat cu privire la modul incorect și discriminatoriu de aplicare a principiului cotelor de reprezentare a femeilor în cadrul Congresului care are loc astăzi. Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreședinții femei duce în derizoriu întreaga procedură și întărește stereotipurile de gen.

congres PSD

Cotele trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaților sau ai vicepreședinților aleși, nu să limiteze accesul femeilor la funcțiile de conducere, așa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puțin 4 vicepreședinți să fie femei, restul de locuri ar fi trebui să fie lăsate competiției libere între candidați, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaților.  Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stânga de la nivel european.

Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcțiilor alese este acceptabilă numai în cazul parității de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei și bărbați. Prin urmare, dacă Partidul Social Democrat ar fi dorit să scoată separat la concurs funcțiile de vicepreședinți, numărul funcțiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcțiilor alocate bărbaților. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcții de vicepreședinți, 10 să fie alocate exclusiv bărbaților și 4 exclusiv femeilor.

Cotele de reprezentare constituie cea mai eficientă măsură de a îmbunătăți reprezentarea politică a femeilor atât în cadrul partidelor politice cât și în alegerile pentru Parlament și pentru consiliile județene și locale. Într-o societate în care predomină mentalități tradiționale de tipul ”bărbații conduc, femeile stau în umbră” astfel de măsuri sunt un mijloc eficient de a asigura că partidele politice și instituțiile alese democratic reflectă mai bine structura de gen a populației. Considerăm că este de apreciat intenția PSD de a îmbunătăți reprezentarea de gen în funcțiile interne de conducere ale partidului, însă modul în care s-a aplicat în practică această intenție este eronat deoarece instituie o restricționare a accesului egal la funcții.

Coaliția pentru Egalitate de Gen va transmite în următoarele zile o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu fapta de discriminare care a avut loc la Congresul Partidului Social Democrat de astăzi. Sperăm ca reacția noastră să fie analizată la modul serios de către conducerea PSD în așa fel încât la următoarele alegeri interne și în  procedurile de desemnare a candidaților în alegerile locale sau legislative cotele de reprezentare a femeilor să fie utilizate într-adevăr ca o măsură afirmativă. Organizațiile noastre stau la dispoziția Partidului Social Democrat și a Organizației de Femei PSD cu expertiza necesară pentru ca pe viitor cotele să fie aplicate în mod corect.

În Parlamentul României, în Camera Deputaților există locuri rezervate pentru minoritățile naționale. Acest lucru nu împiedică reprezentanții unei minorități naționale (maghiari, romi, sași, ucraineni, ruși-lipoveni, turci, tătari ș.a.) să candideze, dacă doresc, pe celelalte locuri din Parlament, pe listele unui partid sau ca independenți. Ar constitui o faptă de discriminare să fie exclusiv ale etnicilor români celelalte locuri din Parlament. Facem această analogie pentru a se înțelege mai bine natura discriminatorie a deciziei PSD de a segrega locurile de vicepreședinți între femei și bărbați.

 

[1]  CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociația Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front (Feminism Romania) Centrul Filia, Asociația EMA din Brașov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen