• Română
  • English

”Timpul Femeilor” nu a ajuns la Palatul Șuțu

martie 3, 2015

Găzduirea unei expoziții de fotografie – intitulată ”Timpul Femeilor” - a fost refuzată de Muzeul Municipiului București. Motivul invocat: ”nu coincide cu specificul muzeului”. Am descoperit însă că tematicile expozițiilor anterioare găzduite de MMB sunt extrem de variate, de la instrumente de tortură, la benzi desenate și nunți. 

Expoziția de fotografie ”Timpul femeilor” invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea și complexitatea vieților femeilor din România de azi și la ce înseamnă resursa ”timp” pentru acestea.  Organizată de Coaliția pentru Egalitate de Gen, în colaborare cu fotografii Ioana Moldovan și Gabriel George, expoziția cuprinde imagini cu femei diverse, aflate la locul de muncă, pe stradă, la piață, acasă sau în alte locuri și redă fragmente din discuțiile despre modul în care își împart timpul zi de zi.

Pe parcursul lunii martie 2015 fotografiile vor fi expuse în mai multe spații: clădirea ASE (în exterior, la coloane), Biblioteca Națională a României, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Nicolae Titulescu și cafeneaua Dianei Patru. De asemenea, expoziția va fi organizată in orașele Călărași, Ploiești și Sibiu.

Printre instituțiile contactate în vederea expunerii fotografilor se numără și Muzeul Municipiului București, care administrează Palatul Șuțu, cunoscut spațiu de expunere din București. Conducerea MMB a refuzat propunerea astfel:

În urma analizei solicitării dumneavoastră de către consiliul științific al Muzeului Municipiului București, solicitarea de a organiza o expoziție de fotografie dedicată timpului pe care femeile îl investesc în îngrijirea familiei, în perioada 8-31 martie a fost respinsă, deoare ce subiectul expoziției nu corespunde specificului MMB.

Semnat: Serviciul Relatii Publice, Indrumare Muzeala  si Organizare Expozitii

Să vedem ce expoziții corespund totuși cu specificul muzeului. La o căutare rapidă am găsit:

 - Arta torturii si instrumentele ei

-  Expozitie de icoane

"Wedding Art Photography" 

 - Expoziție de benzi desenate

 - Expozitie foto "Salvati Delta Dunarii si Dobrogea"

Ce nu pare să intre în specificul muzeului este o expoziție emancipatoare, ca să pună în discuție dubla zi de muncă a femeilor, timpul lor limitat, viețile lor complexe.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen