• Română
  • English

Indexul egalității de gen: România este penultima țară din UE

octombrie 31, 2022

În luna octombrie 2022, Institutul European al Egalității de Gen a lansat ediția 2022 a Indexului European al Egalității de Gen. Datele din index sunt din anul 2020 - în plină pandemie - și arată scăderi ale scorului în mai multe domenii pentru prima dată din 2010. Cifrele europene demonstrează încă o dată că femeile tind să se afle în situații mai vulnerabile în perioade de criză, sunt cele mai expuse riscului, iar inegalitățile marcante de gen agravează problemele.

Poziția României a coborât cu un loc față de cifrele din 2019, când devansa Grecia și Ungaria. În anul 2022, România se situează pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește egalitatea de gen. Ocupăm locul 26 din 27 de țări analizate, în fața Greciei. Vecinii noștri din Bulgaria se situează aproape de mijlocul clasamentului european, pe locul 18.

Indexul este organizat pe 6 domenii principale: muncă, bani, cunoaştere, timp, putere, sănătate.

Față de 2010, scorul României a crescut cu 2,9 puncte, în mare parte ca urmare a îmbunătățirilor din domeniul banilor (+ 10,4 puncte). Din 2019, scorul României cunoaște o ușoară scădere (- 0,8 puncte), din cauza regreselor din domeniul puterii.

Disparitățile de gen sunt foarte pronunțate în domeniul puterii (32,6 puncte). România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește accesul la luarea deciziilor economice de către femei. Față de 2019, scorul României în domeniul puterii a scăzut cu 2,1 puncte ca urmare a creșterii nivelurilor de inegalitate de gen în subdomeniul luării deciziilor politice.

Dintre cele 6 domenii analizate, cel mai mare scor al României se înregistrează în domeniul accesului la sănătate al femeilor (70,4 puncte). Chiar și așa, acest punctaj ne plasează pe ultimul loc între toate statele membre.

Activitățile gospodăriei cad preponderent în sarcina femeilor. În 2021, 65 % din femei, comparativ cu doar 14 % din bărbați, au declarat că au realizat sarcini în gospodărie integral sau în mare parte de unii singuri.

Îngrijirea copiilor este foarte inechitabil distribuită între femei și bărbați. În 2021, 61 % din femei și 16 % din bărbați au declarat că aveau grijă de copii cu vârste cuprinse între 0 și 11 ani. Decalajul de gen de 45 pp în distribuția îngrijirii și a supravegherii copiilor este printre cele mai accentuate din UE.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen