În 23 iulie 2022 a avut loc al doilea atelier WikiGap Hackathon la București, după cel de la Cluj organizat în 19 iulie, prin care se vor crea sau completa pagini Wikipedia despre.femei și evenimente istorice din mișcarea feministă. Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație.
14 tinere cu vârste între 18 și 23 de ani au avut ocazia să afle de la expertele proiectului noțiuni teoretice despre egalitatea de gen și mișcările feministe de-a lungul timpului, la nivel internațional și în România. De asemenea, au aflat mai multe despre cum funcționează Wikipedia și cum pot contribui, prin intermediul acestei platforme online, la răspândirea cunoașterii pe diverse teme de interes.
În următoarele săptămâni, participantele la atelier vor crea sau completa pagini de Wikipedia despre personalități din mișcarea feministă că Maria Rosetti (1819 – 1893), publicistă și figură a revoluției de la 1848; Maria Flechtenmacher (1838 -1888), profesoară, publicistă și scriitoare; Adela Xenopol (1861 – 1939), scriitoare, militantă pentru emanciparea femeilor; Vera Myller, matematiciană, prima femeie profesor universitar din România (1880 -1970).
De asemenea, vor crea sau completa paginile unor organizații ca Liga Femeilor din România (înființată în 1894) sau Consiliului Naţional al Femeilor Române (1921 – 1944), unor instituții precum ANES - Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse, sau tematici ca "Sufragiul feminin în România" sau "Dreptul la avort in România".
_
Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație” este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!