• Română
  • English

Jurnal de lectură II - Originea familiei

noiembrie 30, 2021

Salut!

Am citit cartea „Originea familiei, a proprietăţii private şi a statului, În legătură cu cercetările lui Lewis H. Morgan”, de Friedrich Engels, publicată în 1884.

Volumul se concentrează pe istoria timpurie a omenirii, în urma dezintegrării comunității primitive și apariția unei societăți stratificate în clase sociale, societate bazată pe proprietatea privată. Concluzia lui Engels este că soarta statului este să se dizolve la un moment dat și să lase în urmă o societate fără clase.

M-a interesat acest istoric al familiei, care merge în paralel cu dezvoltarea proprietății private. Rolul femeii în familie s-a schimbat de la grupuri matrimoniale în care femeile aveau mai multe drepturi, la familiile nucleare și monogame, conduse de un patriarh.

Existența femeii și a copiilor ca un alt tip de proprietate privată de care dispune patriarhul este una dintre temele cărții pe care o explorăm în noua serie de 15 videoclipuri despre feminism, în cadrul unui nou proiect.

xoxo

Adriana

Sursă: https://www.marxists.org/romana/m-e/1884/orig/index.htm

_____________

Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen