• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

“Tavanul de sticlă”: Femeile din România se confruntă cu dezavantaje majore față de bărbați

noiembrie 22, 2021

Comisia Europeană monitorizează egalitatea de gen din regiunile Europei folosind indici care măsoară realizările femeilor, în oglindă cu dezavantajele de care se lovesc

Cifrele rezultate în studiu se bazează pe 33 de indicatori din 7 mari domenii: 

1. Muncă și bani; 2. Cunoaștere; 3. Timp; 4. Putere; 5. Sănătate; 6. Siguranță, securitate și încredere; 7. Calitatea vieții.

Indicatorii variază de la rata de ocupare pe piața muncii, acces la resurse financiare, educație, poziții de conducere până la timp liber pentru hobby, cât de sigure sunt plimbările în timpul nopții, cât de mult zâmbim.

Indicele Realizărilor Femeilor (Female Achievement Index FemAI) măsoară realizările comparativ cu alte femei din regiunile Europei. 

Indicele Dezavantajelor pentru Femei (Female Disadvantage Index FemDI) măsoară dezavantajele cu care se confruntă femeile comparativ cu bărbații din regiunile respective.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană: un punctaj de 34.9 din 100 pentru realizări și 42.4 din 100 pentru dezavantajele cu care se confruntă femeile în țara noastră.

Tot pe ultimele locuri se situează țări precum Grecia, Ungaria, Slovacia, Italia, Cehia.

De notat situația diferită a Bulgariei față de alte țări din zona estică: femeile înregistrează un scor scăzut la realizări (44 puncte) însă nu din cauza dezavantajelor față de bărbați (26.9 puncte), ci a unei situații dificile generale.

Femeile din România, în schimb, se confruntă cu dezavantaje majore față de bărbați, având un scor discrepant față de celelalte țări: 42.4 puncte.

Regiunile din România unde femeile au cele mai multe dezavantaje sunt Sud-Est, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia. 

Regiunile din România unde femeile au cele mai multe realizări sunt Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest.

Țările nordice și cele vestice înregistrează cele mai bune punctaje.

Datele colectate arată legături puternice între dezvoltare și condiția femeilor: calitatea guvernării este mai mare în zonele unde femeile au mai multe realizări iar dezvoltarea crește.
PIB-ul este mai mic în regiunile unde femeile nu au șansa să se afirme.

Imaginea principala: autor Richard Jaimes via Unsplash

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen