• Română
  • English

Reclama sexistă Solarex amendată de CNCD

iulie 30, 2021

Organizații membre ale Coaliției pentru Egalitate de Gen au transmis în 2020 o sesizare către CNCD privind o reclamă discriminatorie la adresa femeilor.

Centrul Filia, Asociația Front, Asociația pentru Drepturile Femeilor Rome - E-Romnja, Asociația Plural, Asociația Cultural Științifică de Analize Feministe AnA,  au atras atenția asupra felului umilitor și degradant în care sunt portretizate femeile în reclama Solarex.

Produsele pentru fertilizanți au fost promovate prin hipersexualizarea femeilor și prin construirea unor ipostaze cu caracter pornografic: femeile purtau o îmbrăcăminte provocatoare, se făcea referință la părți ale corpului ("merg și la roșiile mele și la castraveții voștri", "vreau să penetreze rapid teritoriul rădăcinii"), existau diferențe de tratament între imaginea bărbatului din reclamă și cea a femeilor.

ONG-urile au atras atenția asupra pericolului că astfel de portretizări normalizează discursul misogin din spațiul public și creează un cadru degradant pentru femei, ceea ce contribuie la o cultură a violenței împotriva femeilor.

În luna iulie 2021, CNCD a concluzionat că reclama reprezintă discriminare de gen și încalcă dreptul la demnitate al femeilor, aplicând o amendă în valoare de 5.000 de lei către compania Solarex Impex SRL.

#nupublicitatiiofensatoare

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen