• Română
  • English

Sesizare la CNCD pentru afirmații discriminatorii la adresa mamelor singure

mai 14, 2018

Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja și Centrul Filia, susținute de Coaliția pentru Egalitate de Gen, au depus o sesizare la CNCD împotriva lui Daniel Breaz, senator PSD și rector al Universității 1 Decembrie din Alba Iulia, în legătură cu afirmațiile sale discriminatorii la adresa familiilor monoparentale și a familiilor diferite de familia formată dintr-un bărbat și o femeie, făcute în data de 07 mai 2018, în timpul unei emisiuni pe postul Realitatea TV.

„Discutăm despre familie dacă vorbim despre un bărbat și o femeie. Dacă discutăm despre cu totul altceva nu putem să îi spunem familie. Îi putem spune orice, parteneriat civil, îi putem spune cuplu..." a răspuns senatorul PSD în contextul în care o mamă singură a fost discriminată în accesul la serviciile unui cinematograf din capitală pentru că în familia acesteia este un singur adult.

Prin afirmațiile sale discriminatorii, domnul Breaz întărește clivajul existent în România cu privire la ce înseamnă și ce nu înseamnă familie și aduce atingere demnității mamelor
și taților singuri, care, din punctul său de vedere, nu mai reprezintă o familie. Explicația pe care o oferă, că „NU mai sunt familie” sugerează ideea că părinții singuri sunt
incompleți. În majoritatea cazurilor, familiile monoparentale sunt formate dintr-o mamă singură și copiii ei, fapt pentru care declarațiile domnului Breaz au un impact mai puternic asupra mamelor singure, având efectul unei discriminări multiple.

Aceste declarații discriminatorii ale domnului Breaz întăresc prejudecățile și stereotipurile negative la adresa părinților singuri, și, în mod specific, la adresa mamelor singure, în contextul în care există și o inițiativă cetățenească ce vizează restrângerea definiției familiei în Constituție. Având în vedere că peste 10% din adulții din România sunt părinți singuri (în majoritatea cazurilor fiind vorba despre mame singure), care se confruntă, alături de copiii lor, cu multe obstacole în ceea ce privește accesul la diferite servicii, afirmațiile sale au un impact puternic.

Domnul Daniel Breaz merge mai departe și, prin afirmațiile sale, aduce atingere demnității și altor tipuri de familii: "Sunteți de acord, de exemplu, să îi spunem familie la
conviețuirea dintre doi bărbați sau două femei? Putem să îi spunem familie? Eu nu cred că îi putem spune familie." În cazul cuplurilor homosexuale, care formează o familie, afirmațiile sale reprezintă discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În cazul în care există alte situații în care doi bărbați sau două femei conviețuiesc, cum ar fi un bunic cu nepotul său sau doi frați sau două surori etc, vorbim despre alte tipuri de
familii, iar declarațiile domnului Breaz minimalizează aceste experiențe și aduce atingere tuturor familiilor care sunt diferite de structura de familie formată dintr-un bărbat și o femeie, într-un context politic tensionat, în care Referendumul pentru redefinirea familiei consolidează prejudecățile despre ce înseamnă și ce nu înseamnă familie.

În temeiul prevederilor OG 137/2000 republicatǎ și a Legii nr 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, se solicită CNCD:

1. Să constate sǎvârşirea unor fapte de discriminare pe criteriile menționate,
2. Sǎ dispună sancţionarea contravenţionalǎ a domnului Daniel Breaz, senator PSD.
3. Să oblige partea care a săvârșit fapta să publice, în mass media, un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârșirea faptei de discriminare și orice măsură necesară pentru înlăturarea concecințelor acestor fapte.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen