• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

Cercetare privind hărțuirea sexuală în universități

decembrie 18, 2015

hartuire universitati2

Pornim de la întrebarea: cât de sigură este comunitatea academică pentru femei? Având în vedere că în anul 2004, hărțuirea sexuală în universități era una din principalele probleme identificate atât de studenți, cât și de profesori (Miroiu et all, 2004)[i], ne propunem să cercetăm situația actuală. Pentru că nu există date recente privind hărțuirea sexuală în universități, ne-am hotărât să încercăm să aflăm care este situația în București (pentru început) și am trimis scrisori către universități pentru a ne ajuta cu aceste informații, pe care sperăm să le putem face publice cât de curând posibil.

Hărțuirea sexuală este o formă de violență împotriva femeilor și este prezentă atât în universități din România, cât și din alte state ale lumii. Pentru a combate faptele de hărțuire sexuală este necesară transparența instituțională, care să ofere informații studentelor și studenților, cât și profesorilor și personalului administrativ despre procedurile de intervenție în astfel de cazuri. Din păcate, trăim într-o societate care blamează victimele violenței și în puține cazuri condamnă moral comportamentul agresorului. Atunci când un profesor hărțuiește sexual o studentă, între cei doi există o relație inegală de putere, care consolidează teama de a depune sesizare împotriva profesorului pentru a nu exista consecințe în evaluarea activității educaționale.

CENTRUL FILIA vă invită să scrieți despre experiențele voastre privind siguranța în mediul academic, cât și despre hărțuire sexuala la adresa office@centrulfilia.ro. Împreună putem face hărțuirea sexuală o problemă prioritară pe agenda universităților! Shimbarea începe cu fiecare dintre noi!

Mai multe detalii: http://centrulfilia.ro/hartuire-sexuala-in-universitati/

[i] Mirou, Mihaela (Coord.), 2004, Etica în universități. Cum este și cum ar trebui să fie: Cercetare și Cod, Proiect realizat în parteneriat instituţional: Facultatea de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen