• Română
  • English

Deputații au adoptat un proiect privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

septembrie 14, 2015

Plenul Camerei Deputaților a adoptat  un proiect de lege privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, prin care se reînființează Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).

Proiectul a fost aprobat cu 282 de voturi pentru și trei abțineri.

Deputatul social-democrat Ana Birchall a afirmat că prin proiect se reînființează Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), instituție care are rolul de implementare a legii privind egalitatea de șanse și de tratament și de monitorizare a aplicării prevederilor legislației.

"Prin propunerea legislativă noi reglementăm respectarea și în practică a unui principiu extrem de important și anume la muncă egală salarizare egală, eliminând astfel o discriminare care se înregistrează pe piața muncii unde la aceeași muncă, aceeași calificare există o discriminare din punct de vedere al salarizării", a spus Birchall, adăugând că se instituie obligativitatea pentru angajatori de a asigura egalitate de șanse în cadrul relațiilor de muncă și interzicerea solicitării de către angajator a unor informații privind starea civilă, familială sau care privesc planurile angajatului în acest sens.

La rândul său, deputatul liberal Andreea Paul a afirmat că "o politică echilibrată de gen este o politică inteligentă, iar PNL susține acest proiect de lege".

"Dar când aud PSD vorbind despre o doctrină în domeniu dați-mi voie să vă reamintesc că PNL are un lider femeie, iar ultima femeie care a candidat la PSD a pierdut. Dați-mi voie să vă reamintesc că dvs în doctrină aveți, dar în fapte ba. În Guvernul actual, din 21 de miniștri abia aveți patru doamne, sub 20%. (...) Un dezechilibru nu grav, foarte grav de gen. Avem un Guvern care discriminează femeile", a susținut Andreea Paul.

În replică, deputatul social-democrat Aurelia Cristea a spus că "este o diferență mare între vorbe și fapte". "Astăzi, prin această lege, nu facem altceva decât să îndreptăm un lucru pe care Guvernul PDL l-a făcut în timpul primului-ministru Boc, acela de a desființa această agenție. (...) Prin lege nu facem altceva decât să ne reafirmăm în calitate de Partid Social Democrat apartenența la valorile fundamentale ale UE", a punctat Cristea.

La rândul său, Molnar Zsolt (UDMR) a precizat că este nevoie de o reîmprospătare a legislației în acest domeniu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, în vederea creării cadrului legal privind promovarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile și programele naționale.

Principala modificare adusă prin acest proiect de lege se referă la reînființarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Se reglementează organizarea și funcționarea acestei agenții, precum și reorganizarea Comisiei naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați — CONES și a structurilor acesteia din teritoriu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen