• Română
  • English
Susține-ne
Susține-ne!

Protest la Camera Deputaților: Opriți cenzura! Avem dreptul la informare liberă!

iunie 19, 2022

Marți, 21 iunie, ora 10:00, Asociația ACCEPT și Coaliția pentru Egalitate de Gen vor protesta în fața Camerei Deputaților pentru a cere parlamentarilor din Comisia Juridică și Comisia pentru Muncă și Protecție Socială să NU adopte proiectul UDMR de modificare a Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.


Proiectul de lege inițiat de deputatul Zakarias Zoltan, alături de 6 parlamentari UDMR, duce la mutilarea Legii drepturilor copilului 272/2004, blocând accesul la informații și educație a adolescenților și tinerilor cu privire la orientare sexuală și identitate de gen în școlile din România. Modificările ce copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria și Rusia au trecut tacit de Senat, prima cameră sesizată. Acum se dezbate în Camera Deputaților iar votul celor două comisii este esențial: doar ele pot opri adoptarea proiectului.

CARE ESTE SCOPUL UDMR?
Scopul acestui proiect de lege este acela de a marginaliza și de a scoate în afara legii, într-un mod comparabil articolului 200 din vechiul Cod penal, persoanele homosexuale, bisexuale, lesbiene, transgender și intersex și de a copia legislația maghiară adoptată sub comanda lui Viktor Orban împotriva comunității LGBTIQ+. Atacurile lui Viktor Orban împotriva comunității LGBTIQ+, dar și cele ale guvernului de la Varșovia, au fost aspru criticate de către instituțiile europene și internaționale din domeniul drepturilor omului. În acest sens, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva Ungariei și Poloniei pentru încălcarea drepturilor fundamentale și a avertizat cele două state cu suspendarea Planului Național de Redresare și Reziliență sau a fondurilor europene.

IMPACTUL PROPUNERII LEGISLATIVE ASUPRA DREPTURILOR FEMEILOR
Proiectul de lege va avea un impact semnificativ și în domeniul asigurării egalității de șanse între femei și bărbați sau în combaterea violenței domestice, având în vedere ca tinerii nu vor mai avea acces la informații referitoare la genul persoanei. În lipsa acestor resurse, copiii nu vor mai putea participa la activități educaționale sau nu vor mai putea citi materiale informative despre “combaterea stereotipurilor de gen” sau despre “violența bazată pe gen”. Vor fi împiedicate politici, programe și inițative care implică combaterea hărțuirii sexuale, violenței domestice, violenței sexuale, a abuzurilor împotriva femeilor, precum mutilarea genitală, avortul forțat sau sterilizarea forțată, căsătoriile timpurii, combaterea traficului de persoane sau violența online îndreptată împotriva femeilor.


EFECTELE GRAVE ALE PROIECTULUI ZOLTAN
• Publicațiile, posturile de radio și televiziune nu pot controla dacă în cadrul audienței se află și persoane minore, prin urmare ar putea fi sancționate doar pentru că prezintă o simplă știre (de exemplu. referitoare la condamnarea României la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+).
• Evenimentele publice ale comunității LGBTIQ+ ar putea fi interzise. Libertatea de întrunire a comunității ar putea fi anulată, mai ales marșurile de tip PRIDE, având în vedere că pe domeniul public, la acel moment, s-ar putea afla și minori.
• Îngrădirea accesului minorilor la informații referitoare la orientarea sexuală și identitatea de gen nu este o formă de protecție a acestora, ci o formă de amplificare a discriminării, prejudecăților și stereotipurilor împotriva persoanelor LGBTIQ+.
• În plus, tinerii care apelează, cu acordul părinților, la profesioniști care oferă servicii de consiliere psihologică, sprijin psihiatric sau alte tipuri de servicii medicale, inclusiv cele referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă, nu vor mai putea fi informați corect despre orientarea sexuală și identitatea de gen, existând riscul ca furnizorii să fie scoși în afara legii, în cazul în care ar discuta despre aceste subiecte în cadrul ședințelor de consiliere.
• Activitatea ONG-urilor care sprijină și promovează drepturile persoanelor LGBTIQ+ ar putea fi interzisă, sub falsul pretext al protecției minorilor. Organizațiile neguvernamentale ar putea să nu mai poată vorbi despre problemele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ+ în spațiul public, nu ar mai putea publica materiale, cărți de specialitate, analize juridice.

DISTINCȚIA DINTRE SEX ȘI GEN
Distincția dintre sex și gen este un concept demonstrat științific și consacrat în științele sociale, medicină și psihologie. Aceste noțiuni în spațiul educațional și academic sunt esențiale pentru a înțelege experiențele femeilor și experiențele persoanelor transgender și pentru a preveni și combate discriminarea de gen.
În schimb, discuțiile despre gen sunt instrumentalizate politic de către mișcările ultraconservatoare, cu scopul de a restrânge drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ, în special drepturile persoanelor trans.


STOP FUNDAMENTALISMULUI RELIGIOS!
Forțe ultraconservatoare și fundamentalist religioase au câștigat teren în țări ca Ungaria, Bulgaria, Polonia și SUA, unde au închis școli și universități din domeniul social legate de feminism, egalitate de gen și LGBTQ. Ele încep să aibă o influență din ce în ce mai mare și în România.
Ne opunem categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă un pericol pentru siguranța atâtor femei și persoane transgender, cât și pentru dreptul tinerilor la educație. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care viețile fetelor și femeilor sunt constant puse în pericol, în care violența și abuzul sunt normalizate și cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educația de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaționale și anulează orice gândire critică.


CE FACEM LA PROTEST
Vom aduce fiecare coli A4, A2 sau pancarte cu mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le lăsăm la intrarea în Camera Deputaților. Scandăm împreună pentru libertate de exprimare, informare, pentru egalitate și nediscriminare!
Prin acest gest simbolic le cerem deputatelor și deputaților României să voteze împotriva acestei legi care contravine principiilor constituționale, principiului nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România - mai ales Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.


România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen și respectarea drepturilor femeilor și persoanelor LGBTQIA+. Nu acceptăm niciun pas înapoi!
Haideți să nu cedăm obscurantismului, bigotismului și forțelor retrograde!

Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Navigare ușoară în lumea egalității de gen

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen