• Română
  • English

Douăzeci de ONG-uri solicită respectarea dreptului femeilor la avort în unitățile medicale de Stat

octombrie 27, 2021

La inițiativa Coaliției pentru Egalitate de Gen, mai multe ONG-uri au semnat o scrisoare deschisă transmisă Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență prin care atrag atenția că în urma Ordinului 9490 din 4 octombrie 2021, prin care se suspendă procedurile medicale care nu reprezintă o urgență, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină la cerere este lăsat la latitudinea medicilor, deși este o intervenție ce nu poate fi amânată. În acest fel, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, la cerere, ajunge să fie drastic limitat în multe unități medicale din țară.

Anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin asemănător, doar 12 spitale publice efectuau întreruperi de sarcină la cerere în toată țara

Realitatea din teren arată că femeile și adolescentele  apelează la organizații neguvernamentale pentru a le ajuta să găsească un medic care să facă întreruperi de sarcină la cerere. Iar femeile care nu au resurse au apelat la avorturi empirice sau au devenit mame fără să fie cu adevărat alegerea lor

Organizațiile neguvernamentale amintesc faptul că  în perioada decretului 770/1966, care a interzis avorturile, suspendarea accesului la întreruperi de sarcină la cerere nu a dus la scăderea numărului avorturilor sau la o cerere mai mică din partea femeilor, ci la creșterea numărului avorturilor empirice (realizate în condiții nesterile, în lipsa personalului medical, în afara unui spital sau a unui cabinet medical), chiar la moartea femeilor.

Cea mai recentă cercetare realizată în septembrie 2021 de Centrul FILIA privind accesul la întreruperi de sarcină la cerere ne arată că, de la începutul pandemiei au fost înregistrate cazuri de avort empiric în cinci orașe: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea. Din 171 de spitale contactate, care au răspuns la solicitare în baza legii 544/2001, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în nouă spitale se face avort medicamentos. Din cei 802 medici specialiști în obstetrică-ginecologie care lucrează în cele 171 spitale care au răspuns solicitării noastre, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere. 

ONG-urile cer ca Ordinul intrat în vigoare să stipuleze clar că serviciile de întrerupere de sarcină la cerere trebuie tratate ca o urgență, fiind o intervenție ce nu suportă amânare!

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul că situația din România începe să se asemene cu situația altor state din UE (Polonia, Ungaria, Malta) în ceea ce privește restricțiile asupra avortului la cerere. Femeile din Polonia sunt nevoite să călătorească până în Germania, Belgia, Spania sau Marea Britanie pentru a apela la servicii de întrerupere a sarcinii. Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple și în țara noastră! Dreptul femeilor și fetelor din România de a lua singure decizii ce țin de sănătatea lor reproductivă trebuie respectat!

Lista organizațiilor neguvernamentale semnatare:

  1. Centrul FILIA
  2. Asociația SEXUL vs BARZA 
  3. Societatea de Analize Feministe AnA
  4. Asociația FRONT
  5. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.
  6. CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  7. E-Romnja - Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome
  8. Asociația ACCEPT
  9. Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
  10. Asociația TONAL
  11. Asociația Mame pentru Mame
  12. Asociația SAMAS
  13. Fundația Crucea Albă
  14. Consiliul Național al Dizabilității din România 
  15. Fundatia Agentia Impreuna             
  16. Fundatia Desire
  17. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
  18. Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala
  19. Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
  20. Asociatia Romanian Women’s Lobby


Descarcă: Scrisoare deschisă pentru urgentarea asigurării accesului la întreruperi de sarcină la cerere în perioada crizei COVID-19

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen