• Română
  • English

BEC face publică situația reprezentării femeilor în alegeri și admite că în unele circumscripții legea electorală nu a fost respectată

noiembrie 21, 2016

Femeile reprezintă un procent de 27,7% în rândul tuturor candidaților înscriși în competiția electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, arată  Biroul Electoral Central într-o centralizare publicată pe site-ul său. În partidele cotate cu șanse să obțină intrarea în Parlament, proporția candidaților de sex feminin variază astfel:

PSD – 28,5%

UDMR -  27,7%

PNL – 25,3%

USR – 25,3%

Pe circumscripții, cea mai slabă reprezentare a femeilor o găsim în Prahova (19,1%), Hunedoara (20,3%) și Cluj (21,8) iar la polul opus, cel mai bine sunt reprezentate femeile în Giurgiu (39,1%), București (34,1) și  Ilfov (33,3%), se arată în comunicările oficiale ale BEC.

De asemenea, Biroul Electoral Central a răspuns solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen în legătură cu unele circumscripții electorale în care au fost înregistrate liste de candidați fără femei.  În adresa oficială, BEC susține că responsabilitatea verificării îndeplinirii condițiilor legale revine birourilor electorale de circumscripție, Biroul Electoral Central neavând atribuții în acest aspect. Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, prevede la art. 52., alin. 2: ”Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat”. Prin urmare, pe listele de candidați ar fi trebui să se regăsească cel puțin o femeie și cel puțin un bărbat, cu excepția listelor alcătuite dintr-un singur candidat.

Săptămâna trecută, Coaliția pentru Egalitate de Gen a dat publicității un raport în care analiza situația reprezentării femeilor pe listele a 11 partide politice care au depus liste de susținători la nivel național. Proporția femeilor în cele 11 partide analizate era de 29%. Nu s-a putut include în analiză gradul de eligibilitate pentru candidaturile femeilor, întrucât nu există date publice cu privire la estimarea pozițiilor eligibile ale partidelor. Este posibil ca multe femei să fi fost trecute pe liste numai pentru a respecta legea privind reprezentarea ambelor sexe. Coaliția pentru Egalitate de Gen solicitase BEC și birourilor electorale de circumscripție să explice motivele pentru care legea nu a fost respectată în unele circumscripții în așa fel încât să fie reprezentate ambele sexe pe listele de candidați. În răspunsul oficial transmis de BEC se arată că atribuțiile privind înregistrarea listelor de candidați revin birourilor electorale de circumscripție.

Scena politică din România este una dintre cele mai misogine din Uniunea Europeană. Conform datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament țara noastră se află pe penultimul loc în UE în ceea ce privește proporția femeilor în legislativ. Pe ultimul loc se află Ungaria cu o proporție de 10% a femeilor în Parlament. Media europeană în parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziții se află Suedia (45%), Finlanda (42%) și Belgia (41%). Nici la nivel global nu stăm mai bine. Datele centralizate de Uniunea InterParlamentară (IPU) arată că ne situăm pe locul 133 în lume, întrecuți și de țări preponderent musulmane ca Egipt, Iordania sau Turcia.

Coaliția pentru Egalitate de Gen este formată din 10 organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor și egalității de șanse. Mai multe detalii pe http://ongen.ro.


Descarcă:

adresa-bec

bec-numar-de-candidati-pe-sexe-competitori-si-circumscriptii

bec-numar-de-candididati-pe-sexe-si-formatiuni-politice

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen