Este o realitate că în cazul crizei umanitare cauzate de conflictul din Ucraina, majoritatea refugiaților[1] care a ajuns pe teritoriul României este formată din femei, copii și persoane vârstnice, ca urmare a faptului că autoritățile ucrainene au interzis bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să părăsească țara.
În acest context, organizațiile semnatare - cu expertiză în apărarea drepturilor femeilor și promovarea egalității de gen - transmit recomandarea către autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale din România care pregătesc servicii de asistență și adăpost cetățenilor din Ucraina, să integreze o perspectivă de gen în acțiunile lor. Serviciile trebuie adaptate la nevoile femeilor, cu o atenție specială pentru nevoile categoriilor vulnerabile de femei (gravide, lăuze, mame cu copiii mici, tinere neînsoțite, femei cu boli cronice sau alte probleme de sănătate).
Ne bazăm pe experiența colegelor și colegilor care lucrează de mulți ani în domeniul asistenței refugiaților și migranților. Referitor la specificitatea de gen, dorim să subliniem câteva măsuri pe care le considerăm importante a fi luate în considerare:
Organizații semnatare:
Asociația Front
Asociația SEXUL vs BARZA
Asociatia Plural
Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Societatea de Analize Feministe AnA
Centrul FILIA
Asociația ANAIS
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.
Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile omului (ACTEDO)
Asociația E Romnja
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS)
Girl Up România
[1] În cuprinsul acestui text prin „refugiat” înțelegem orice persoană care a ajuns pe teritoriul României ca urmare a războiului din Ucraina
Scrisoarea deschisă a fost adresată Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Inspectoratul general pentru imigrări, Departametul pentru Situații de Urgență, organizații neguvernamentale.
Foto: Andreea Alexandru/AP
Website-ul Coaliției pentru Egalitate de Gen a fost actualizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL versus BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.