• Română
  • English

Promovarea materiei Educație pentru sănătate în rândul elevilor în județul Sibiu

decembrie 18, 2015

sex ed

Propunere de acțiune publică locală din partea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen- A.L.E.G.: Promovarea materiei Educație pentru sănătate în rândul elevilor; încurajarea cadrelor didactice/consilierilor educativi să predea această materie, inclusiv modulele referitoare la educația sexuală, mai ales în rândul elevilor de liceu, dar nu numai.

A.L.E.G. se implică activ în sprijinirea tuturor demersurilor ce au ca scop îmbunătățirea calității educației din mediul preuniversitar și din cel universitar, în special în ceea ce privește educarea tinerilor cu privire la sănătate sexuală.

Pornind de la studiile naționale și internaționale, discuții cu tinerii și specialiști din domeniu, dar și de la experiența atelierelor realizate de A.L.E.G. în școli, am descoperit că vârsta de la care tinerii își încep viața sexuală se află în scădere. În plus, ei sunt bombardați cu informații incomplete și uneori nerealiste privind actul relațiile sexuale și romantice. Așadar, se impune ca tinerii să aibă acces la informații sigure, concrete și realiste despre corpul uman, aparatul reproductiv masculin și feminin, fiziologia actului sexual, riscurile acestuia (boli și infecții cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, metode de contracepție etc.) ș.a.m.d. De la începutul anului 2015, 33 de copii au fost născuţi la Sibiu de tinere în varstă de 17 ani, alţi 23 au fost aduşi pe lume de fete în varstă de 16 ani, 15 au mame care abia au împlinit vârsta de 15 ani, iar un alt copil a fost născut de o fată de 14 ani.

Singurul mod de a ne asigura că societatea românească a prezentului, dar mai ales a viitorului va lua decizii informate și va fi sănătoasă este să ne asigurăm că materia opțională Educație pentru sănătate este aleasă de cât mai mulți elevi. Puțini elevi participă la ore de educație pentru sănătate, iar efectele acestei situații sunt deja vizibile.

Din păcate, chiar dacă anumite clase aleg materia Educație pentru sănătate, puțini o aleg pe o perioadă suficient de lungă de timp, astfel încât nu ajung să parcurgă modulele referitoare la educația sexuală. Același lucru se întâmplă și în cazul unor materii care ar putea completa cunoștințele elevilor în domeniu (de exemplu, anatomia).
În plus, în multe cazuri, cadrele didactice nu se simt confortabil să vorbească despre acest subiect și nu sunt pregătite să facă față discuțiilor pe un subiect considerat încă tabu, dar care este esențial pentru sănătatea generațiilor tinere.


PROPUNERILE A.L.E.G. către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu:

 - ISJ Sibiu să promoveze materia Educație pentru sănătate în rândul cadrelor didactice, astfel încât acestea să susțină alegerea materiei de către elevi și să se implice activ în predarea acesteia. Se va monitoriza dacă și cât crește numărul de clase care aleg opționalul Educație pentru sănătate în urma campaniei de promovare.

- În săptămâna Școala Altfel, 15 de unități școlare din județul Sibiu să realizeze ateliere cu tema educație sexuală. Atelierele pot fi implementate de cadrele didactice, de consilierii educativi, de alte instituții de profil (de ex., ONG-uri) sau chiar prin educația de la egal la egal (peer education) de voluntari ai organizațiilor de profil. Din aceste 15 de unități școlare, propunem ca minim 7 să fie din afara orașului Sibiu, iar 5 să fie licee cu profil tehnologic. ISJ Sibiu va monitoriza în ce măsură s-au îndeplinit indicatorii de mai sus și efectul atelierelor, prin chestionare aplicate elevilor.

- ISJ să susțină o întâlnire a A.L.E.G. cu cadrele didactice care predau materia biologie și cu inspectorul responsabil de această materie, pentru a atrage atenția asupra necesității integrării educației sexuale și completării acesteia prin intermediul capitolelor privind sănătatea intimă.

- ISJ să susțină o întâlnire a A.L.E.G. cu consilierii educativi, pentru a discuta posibilitatea informării elevilor despre relații sănătoase în cuplu,în relațiile romantice și intime.

- ISJ să susțină formarea cadrelor didactice în domeniul predării educației sexuale, inclusiv prin colaborare cu organizații de profil (de ex. Crucea Roșie Sibiu, A.L.E.G.).

Vezi pe larg: Plan de advocacy A.L.E.G.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen