• Română
  • English

Primele reacții după protestul din fața Primăriei Capitalei

noiembrie 27, 2014

foto primarie2

Marți, 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Combaterea Violenței asupra Femeilor, Coaliția pentru Egalitate de Gen a organizat un protest în fața Primăriei Capitalei. Revendicările coaliției vizează crearea de servicii mai bune pentru victimele violenței precum și realizarea unor campanii de informare privind drepturile victimelor adresate publicului larg. Conform legislației în vigoare aceste atribuții cad în sarcina autorităților locale ce de multe ori nu recunosc violența asupra femeilor ca pe o problemă importantă și pe cale de consecință nici nu alocă resursele necesare.

Reprezentantele Coaliției au înmânat în mod oficial un memoriu Primăriei Generale dar și primăriilor de sector, memoriu în care sunt subliniate o serie de lipsuri identificate în asistarea victimelor.

În timpul protestului, Primăria Generală a trimis-o pe  Cosmina Simiean Nicolescu, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială să stea de vorbă cu reprezentantele Coaliției pentru a explica personal prioritățile Primăriei Generale în acest domeniu. Dintre măsurile promise de reprezentanții autorităților locale se numără demararea unui program de decont pentru certificatele medico-legale pentru victimele nevoiașe, schimbarea condițiilor de admitere în adăposturi astfel încât primirea femeilor care solicită adăpost să nu mai fie condiționată de depunerea unei plângeri penale împotriva agresorului precum și demararea unor campanii de educație pentru tineri pe acest subiect.

Dintre solicitările protestatarelor rămase fără răspuns rămâne chestiunea admiterii în adăposturi a femeilor ce nu au documente de identitate sau, și mai grav, a femeilor ce trăiesc în București fără rezidență legală. Reprezentarea legală a victimelor în instanțe ca parte integrată a asistenței femeilor agresate este de asemenea o problemă ce rămâne din punctul de vedere al autorităților, în aer. Consilierii juridici plătiți din bani publici sunt de obicei prost plătiți și insuficient calificați pentru a merge cu victimele în instanță. Decontarea asistenței juridice oferite de ong-uri întâmpină probleme birocratice și de legislație. Cei de la Primăria Sectorului 1 au găsit o modalitate de a achita aceste costuri însă, după spusele doamnei Simiean, soluția este la limita legalității (conform legii, instituțiile publice locale nu pot achiziționa servicii de asistență juridică și reprezentare în instanță decât cu aprobarea Consiliului Județean, Local sau al Municipiului București).

Angajarea psihologilor este un alt aspect dificil, nivelul de salarizare din sectorul public fiind o barieră în acest sens. Alte aspecte discutate s-au referit la: colaborarea DGASMB cu poliția, IML și spitalele de urgență, activitățile Direcției în proiecte din fonduri europene, colaborarea cu societatea civilă.

După depunerea memoriului, o primă reacție a venit de la Cristina Nicolescu, care deține funcția de consilier în Consiliul General al Municipiului București. Într-un email adresat Coaliției, doamna Nicolescu se declară dispusă să sprijine demersul organizațiilor nonguvernamentale și să găsească soluții pentru ca autoritățile locale să ofere servicii mai bune de asistență femeilor agresate.

Atât protestul cât și dialogul cu autoritățile locale este un început concret pentru a opri violența asupra femeilor, fenomen ce afectează aproape un sfert din femeile din România!

foto primarie

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen