• Română
  • English

PROTEST: Cerem servicii mai bune de asistență în cazurile de violență asupra femeilor!

noiembrie 18, 2014

pantofi

Vino marți, 25 noiembrie, în fața Primăriei Capitalei să cerem autorităților servicii mai bune de asistență în cazurile de violență asupra femeilor.
Protestul va avea loc de la ora 11 la 12 în fața sediului Primăriei din Splaiul Independenței nr. 291-293.

Adu cu tine o pereche de pantofi de femeie, ca să creăm un spațiu simbolic în memoria femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței. Pantofii aduși vor fi donați ulterior unor organizații care se ocupă de cazuri sociale.

Vrem să transmitem autorităților administrației publice locale din București următoarele revendicări:

- Să facă o evaluare internă pentru a cunoaște situația exactă a serviciilor oferite victimelor violenței în familie, direct sau prin intermediul organizațiilor nonguvernamentale.

- Să extindă și să promoveze mai bine serviciile de informare, consiliere psihologică, asistență juridică, orientare profesională, oferite fie direct, prin personalul direct angajat, fie prin parteneriate cu organizații și liber profesioniști (psihologi, avocați). Este nevoie să se aloce mai multe resurse financiare de la bugetele locale, ținând cont de faptul că susținerea serviciilor sociale și a altor măsuri de asistență socială pentru prevenirea și combaterea violenței în familie este o obligație a autorităților administrației publice locale, conform art. 13, alin, g) din Legea 217/2003, republicată.

- Să ia măsuri ca angajații însărcinați cu prestarea serviciilor să fie formați să asiste victimele în mod corespunzător.

- Victimelor nevoiașe să li se acorde sprijin financiar pentru decontarea certificatului medico-legal.

- Secțiile de poliție de pe raza municipiului București să fie informate asupra serviciilor pe care le oferă DGASMB și DGASPC-urile din Sectoarele 1-6, în așa fel încât lucrătorii din Poliție, la rândul lor, să informeze victimele asupra serviciilor sociale de care pot beneficia.

- Să fie informate IML și spitalele de urgență cu privire la serviciile pe care le pot accesa victimele violenței în familie prin intermediul DGASMB și al DGASPC-urilor.

- Să informeze instanțele de judecată de pe raza municipiului București de existența centrului de consiliere psihologică a agresorilor familiali ”O Nouă Șansă”, astfel încât judecătorii care judecă cererile de emitere a ordinelor de protecție să știe că au posibilitatea să dicteze obligarea agresorului la urmarea unui program de consiliere psihologică.

- Să investească în programe de informare și conștientizare a publicului larg asupra problemei violenței asupra femeilor.

- Să prevadă, în viitor, existența de servicii pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale, ținând cont că România a Semnat Convenția de la Istanbul și, după armonizarea legislativă, în țara noastră vor trebui create servicii specializate pentru victimele violului și ale altor violențe sexuale.

Evenimentul face parte din campania ”16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor” și este organizat la inițiativa Coaliției pentru Egalitate de Gen.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen