• Română
  • English

Campanie de sensibilizare în Bucureşti, Sibiu şi Cluj de Ziua Europeană de Acțiune împotriva Traficului de Persoane

octombrie 15, 2014

Coaliția pentru Egalitate de Gen desfășoară sâmbătă, 18 octombrie, acțiuni civice în Capitală și în oraşele Sibiu şi Cluj pentru a atrage atenţia asupra traficului de persoane în scopul exploatării sexuale la care sunt supuse numeroase fete şi femei. Evenimentele vor marca Ziua Europeană de Acțiune Împotriva Traficului de Persoane.

„Nu da bani pentru exploatare sexuală!” şi „Stop traficului de fete şi femei” sunt câteva din mesajele ce vor fi transmise de participanții la acțiune, în cafenele din Centrul Vechi al Capitalei începând cu ora 16:00. Acțiunea va avea loc simultan în Sibiu şi Cluj în zonele centrale.

Traficul de persoane este o formă de crimă organizată care implică exploatarea unor persoane în condiții de amenințare, forță, șantaj sau înșelăciune pentru a obține profit financiar. Exploatarea sexuală, munca forțată, servitutea domestică, exploatarea cerșetoriei, exploatarea prin muncă a minorilor sunt forme ale traficului, practic forme ale sclaviei moderne, în care o persoana este forțată să muncească în folosul exclusiv al traficantului.

Exploatarea sexuală este una din cele mai întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Majoritatea covârșitoare a victimelor exploatării sexuale, 97,6%, sunt fete şi femei, iar jumătate din acestea sunt minore. Acestea sunt fie trimise de traficanţi în ţări străine, pe diverse căi, fie ţinute captive şi exploatate în România, deopotrivă în zone urbane şi rurale. 

Forţarea fetelor şi femeilor la acte sexuale, la manifestări pornografice sau la alte forme de exploatare sexuală, pentru profit, reprezintă una din cele mai grave şi traumatizante încălcări ale drepturilor omului.

Organizatorii acţiunii „Stop traficului de femei şi fete” invită persoanele care doresc să se implice în această cauză să li se alăture. Confirmările de participare se vor trimite pe adresa voluntari.ceg@gmail.com până în data de 16 octombrie.

 *************

Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din cinci organizaţii nonguvernamentale care activează pentru drepturile femeilor: Centrul Parteneriat pentru Egalitate – C.P.E., Societatea de Analize Feministe Ana, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja şi Asociaţia Front. 

ziua internationala trafic

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen