• Română
  • English

Ghid practic privind combaterea discriminării și infracțiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI

septembrie 20, 2023

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului - ACTEDO a realizat un ghid practic privind combaterea discriminării și infracțiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI.

Ghidul poate fi descărcat de pe site-ul ACTEDO.

În România, persoanele LGBTI sunt adesea ținte ale discriminării și ale urii. Deși legislația internă și internațională oferă protecție persoanelor LGBTI împotriva discriminării și infracțiunilor motivate de ură, România a fost condamnată în repetate rânduri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) pentru investigații inadecvate în cazuri de violență împotriva persoanelor aparținând minorităților sexuale, o realitate tristă într-un stat democratic care susține legislativ egalitatea în drepturi a cetățenilor și nediscriminarea.

Acest ghid a fost elaborat din dorința de a ajuta în mod practic persoanele LGBTI care se confruntă cu situații de discriminare, precum și celor care sunt victime ale discursului urii sau infracțiunilor motivate de ură, pentru ca acestea să le identifice cu ușurință, să înțeleagă drepturile de care beneficiază și demersurile juridice care pot fi realizate pentru fiecare caz în parte.

Ghidul se adresează, în special, persoanelor LGBTI, dar poate fi aplicat oricărei persoane care consideră că a fost victimă a discriminării, a discursului motivat de ură, hărțuirii sexuale, hărțuirii morale la locul de muncă sau a infracțiunilor motivate de ură.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen