• Română
  • English

Asociaţia Moaşelor Independente s-a alăturat Coaliției pentru Egalitate de Gen

februarie 20, 2023

Înființată în 2013, Asociația Moașelor Independente are ca obiectiv principal crearea unui sistem de sănătate în care fiecare persoană să aibă acces la servicii de sănătatea reproducerii universale și de calitate și să fie protejată de violența sexuală și de gen.

De la instruirea personalului medical să recunoască și să prevină forme ale violenței obstetricale la oferirea de sprijin și servicii în domeniul sănătății reproductive prin call center-ul deschis 24/7, AMI a construit de-a lungul timpului legături puternice cu parteneri la fel de dedicați pentru schimbare. Ca parte din organizațiile internaționale European Midwives Association și International Confederation of Midwives, AMI are misiunea de a reforma și consolida profesia de moașă în România.

"Moașele sunt esențiale în furnizarea serviciilor medicale de sănătate reproductivă și de îngrijire pentru femei, gravide, mame și nou-născuți, contribuind la reducerea ratei mortalității materne și infantile prin acordarea de îngrijiri medicale de calitate în timpul vieții fertile, sarcinii, nașterii și perioadei postnatale. Totodată, moașele pot oferi educație pentru sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și a reproducerii și consiliere pentru adolescenți pentru a se proteja de sarcinile nedorite, de infecții cu transmitere sexuală și abuzuri sexuale, prevenind astfel și riscurile de sănătate, dar și pe cele sociale asociate cu sarcinile la vârste fragede, abandonul școlar și traficul de persoane". - Irina Mateescu, Vicepreședintă A.M.I.

Asociația Moașelor Independente a lansat în 2022 Rețeaua Grijă de Mamă prin care organizează cursuri de pregătire pentru medici, moașe, asistenți medicali din îngrijirea primară și maternități – să lucreze direct cu femeile și copiii, inclusiv refugiați în România, fiind prima inițiativă de acest gen care aduce împreună profesioniști medicali din îngrijirea primară, secundară și terțiară. 

La finalul anului 2022, A.M.I a co-organizat evenimentul „Ce faci când nu poți să alegi în siguranță? - O experiență imersivă despre accesul la avort în România”, în care a fost explorat felul în care arată obstacolele cu care se confruntă femeile din România când accesează servicii de întrerupere a sarcinii la cerere.

Accesul la avort în siguranță este unul din obiectivele Coaliției pentru Egalitate de Gen și am susținut demersul A.M.I de a cere decontarea procedurii de avort la cerere.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen