• Română
  • English

Revista presei din perspectiva de gen, 1-8 octombrie

octombrie 9, 2017

POLITICĂ

Olguța Vasilescu: Nu avem de gând să egalizăm vârsta de pensionare; nu avem același standard de viață ca în Uniunea Europeană (Agerpres, 1 octombrie)

Autoritățile nu au intenția de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților în noua Lege a pensiilor, deoarece în România nu există același standard și aceeași medie de viață ca în Uniunea Europeană, unde tendința de ieșire la pensie este spre 70 de ani, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, la România TV.

Cristina Iurișniți vrea ca educația sexuală să fie materie obligatorie (http://www.bistriteanul.ro (1 octombrie)

Deputatul USR Cristina Iurișniți spune că educația sexuală e o materie obligatorie, însă multă lume se ferește când aude denumirea. Astfel, deputatul a declarat că ideea ei este aceea de a schimba denumirea în educație pentru sănătate, iar materia să fie obligatorie o dată pe fiecare ciclu de studii.

Femeile social-democrate au discutat despre discriminarea femeilor pe piaţa muncii (Crai Nou, 3 octombrie)

Organizaţia Femeilor Social-Democrate Suceava a fost gazda conferinţei cu titlul ”Discriminarea femeilor pe piaţa muncii” ce s-a desfăşurat în municipiul Rădăuţi, în perioada 29-30 septembrie 2017, la care au participat reprezentante social-democrate din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Braşov, Teleorman, Timişoara şi Suceava.

Dăncilă, apel către CE pentru eradicarea fenomenului căsătoriei copiilor (psnews.ro, 6 octombrie)

Vreau să vă atrag atenția în primul rând că, odată cu recenta criză a migrației, au apărut noi cazuri de căsătorii de copii încheiate în străinătate, care implică uneori copii cu vârsta mai mică de 14 de ani, ceea ce este absolut revoltător. În al doilea rând vreau să subliniez faptul că atât la nivel național, la nivelul Uniunii cât și la nivel internațional sunt disponibile foarte puține statistici care să demonstreze magnitudinea problemei reprezentate de căsătoriile copiilor, căsătoriile timpurii și căsătoriile forțate (CEFM).

Viorica Dăncilă: Creșterea investițiilor în educație, formarea în domeniul antreprenoriatului - soluții pentru sprijinirea femeilor pe piața muncii în UE (agerpres.ro, 4 octombrie)


În plus, este esențială formarea în domeniul antreprenoriatului, corelat cu sprijinul în accesarea unor surse alternative de finanțare, astfel încât femeile să își poată lansa singure sau în colaborare propriile afaceri. Totodată, este foarte importantă promovarea egalității de gen pentru toate tipurile de educație pentru ca femeile să aibă acces la slujbe de calitate”.

ECONOMIE - PIAȚA MUNCII

Motivul principal al diferenţei de salarizare între sexe, în România (Ziua de Cluj, 1 octombrie)

Femeile au câştigat în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii în 2016 faţă de 2015, diferenţele de salarizare fiind explicate prin faptul că sunt mai mulţi bărbaţi în posturi de conducere, iar natura joburilor prestate este diferită, potrivit experţilor în resurse umane consultaţi de MEDIAFAX

EDUCAȚIE

Suntem pe primul loc în UE cu cele mai multe mame minore. “Nimic nu știam despre sarcină la 15 ani” (http://stirileprotv.ro, 30 septembrie)

În tot acest timp educaţia pentru sănătate rămâne opţională în şcoli, iar contracepţia şi educaţia sexuală sunt subiecte tabu. Specialiştii spun că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă în şcoli s-ar face mai multă educaţie sexuală. În plus, famiile ar trebuie să le explice fetelor cum să evite sarcinile nedorite.

Seminar tematic cu medicii scolari. „Abordarea aspectelor de sanatate sexuala in munca cu elevii” (infooradea.ro, 3 octombrie)

În cadrul seminarului au fost prezentate modalităţile de identificare a anumitor comportamente vulnerabile, neadecvate sau diferite situaţii traumatice, precum prostituţia, exploatarea prin practicarea prostituţiei, traficul de persoane şi aspecte legate de medicina preventivă și beneficiile realizării activităților de educaţie sexuală în şcoli. 

Comunicat de presă - IPJ Argeș - săptămânii prevenirii criminalității' în desfășurare

(agerpres.ro, 4 octombrie)

Dezbateri, recomandări valoroase, discuții deschise cu polițiștii, lecții la dirigenție...toate au făcut parte din suita de activități propuse de polițiști pentru tineri, profesori și părinți, în școlile și liceele din județ, atât în orașe, cât și în mediul rural. Siguranța pe Internet a fost tema principală abordată marți, în care elevii au învățat despre reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă. Tinerii, la rândul lor, și-au prezentat propriile viziuni cu privire la violență, formele de manifestare a acesteia și modalități de abordare a luptei împotriva violenței.

SOCIAL

"Mi s-a scârbit şi de mine însămi". Raport asupra prostituţiei de stradă din România (pressone.ro, 1 octombrie)

Majoritatea femeilor care practică prostituția de stradă în România sunt mame, reiese dintr-un raport sociologic publicat luna trecută de organizaţia non-guvernamentală Carusel.

Răpite, violate, exploatate. Prostituţia nu este cea mai veche meserie, este un stadiu de victimizare (adevarul.ro, 2 octombrie)

Traficul de fiinţe umane în România este un fenomen social şi criminal. 4.622 a fost numărul de victime raportat în 5 ani, dintre care 54% erau victime sexuale, 34% ale exploatării prin muncă şi 6% practicau cerşetoria forţată.


Situație gravă! Peste 35.000 de cazuri de violență domestică în România (bihon.ro, 7 octombrie)

În acest scop, a fost vizionat filmul documentar „Aripi frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, punând în evidență ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

Preotul-fenomen. Părintele Damaschin zideşte o casă pentru şapte mame care cerşesc pe străzi, cu copiii de mână (adevarul.ro, 4 octombrie)
„Pe aceste mame le vedem zilnic pe străzi, cerşind la semafor sau la orice colţ de stradă. Noi oricum le ajutam pe unele cu întreţinerea şi atunci am spus că mai bine le facem o casă mare, cu cameră pentru fiecare, cu bucătărie şi baie decente, în care să locuiască în condiţii bune. Aşa copiii o să meargă la şcoală, iar ele o să-şi caute de muncă”, a subliniat Dan Damaschin, preot la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi.  Persoanele interesate să sprijine proiectele sociale ale preotului ieşean îl pot contacta la numărul de telefon 0744. 798. 610 sau îi pot scrie pe pagina personală de Facebook.

SĂNĂTATE

Ziua luptei împotriva cancerului la sân, marcată la Alba Iulia. Acțiune pentru conștientizarea femeilor, pe Bulevardul Transilvaniei (ziarulunirea.ro, 1 octombrie)

Cu începere de la ora 12.00, acestea au împărțit fly-ere pe Bulevardul Transilvaniei și le-au amintit femeilor interesate că prin prevenție și efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea.

Fundația Renașterea a iluminat în roz clădirile Globalworth Tower și Sky Tower (GALERIE FOTO) (agerpres.ro, 2 octombrie)

Două clădiri moderne din Capitală - Globalworth Tower, singura clădire acreditată Platinum Green din Europa de Sud-Est, și Sky Tower, cea mai înaltă clădire din București - au fost iluminate în roz, culoarea speranței, duminică seară, cu ocazia celei de a XVII-a ediții a evenimentului organizat anual de Fundația Renașterea, care s-a desfășurat sub sloganul ''Artă pentru sănătate''.

Sute de femei de la ţară, testate pentru depistarea cancerului de sân. Un bal caritabil a constituit principala sursă de finanţare (adevarul.ro, 2 octombrie)

Medicul primar radiolog Alen Stegaru, cel care a realizat mamografiile, a explicat că mamografia este o investigaţie suportată prin Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce nu o face, însă, neapărat accesibilă, fondurile limitate obligând la o perioadă de aşteptare care poate dura luni.

Comunicat de presă - Fundația World Vision (agerpres.ro, 6 octombrie)

Proiectul 'Mame pentru viață. Viață pentru mame', cel mai amplu program de reducere a mortalității materne din țara noastră, dezvoltat de Fundația World Vision România și MSD România a marcat săptămâna internațională de sănătate maternă 'Safe Motherhood' prin organizarea la Palatul Parlamentului a unei ample dezbateri privind asistența medicală comunitară în România, în contextul legislativ actual: 'Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România'.

Cancer la sân. Adela Chirică spune ce i-a salvat viaţa. Ce trebuie să ştie toate femeile (dcnews.ro, 7 octombrie)

„Prevenţia face diferenţa dintre acum şi prea târziu" este unul dintre mesajele pe care vrea să le transmită. „De fiecare dată când îmi povestesc experienţa, primesc multe mesaje de la femei care au ajuns la control datorită mie. Şi asta mă face să cred că nu am trăit această experienţă degeaba. Că nu a fost întâmplător", spune președinta Asociației pentru Dravet și alte epilepsii rare. Diagnosticul a schimbat-o. „Dacă până acum aveam grijă doar de ceilalţi şi niciodată de mine, am realizat că trebuie să schimb asta. Şi că pentru a putea ajuta, trebuie ca eu să fiu bine! Am realizat, din nou, că ziua de mâine nu e o garanţie şi nici măcar o promisiune şi că trebuie să iubim viaţa asta aşa cum e... cu bune şi rele!", spune Adela.

CULTURĂ – ARTĂ

INTERVIU - Cristina Juks, de la actorie la regie: În artă, creaţia vorbeşte în locul tău, indiferent de gen (news.ro, 7 octombrie)

Deseori s-a vorbit despre diferenţierile dintre femeile şi bărbaţii din acest domeniu. Găseşti că în regia de film, dar şi actorie, femeile au şanse egale cu bărbaţii? Cristina Juks: Da. De ce n-ar avea? Mi-e greu să mă gândesc la aşa ceva. E un soi de victimizare... Nu mi se întâmplă să mă trezesc dimineaţa, să mă uit în oglindă şi să gândesc: „...Sunt femeie! Sunt om, ca orice altă femeie sau bărbat de pe planetă”. Cu toţii simţim, ne bucurăm şi constatam acelaşi lucru: că suntem vii şi că ne dorim să rămânem aşa. Că trebuie să luptăm pentru asta. Dacă asta se regăseşte în munca noastră, e imposibil să nu ai şanse. Ştiu că este la modă, ca femeie, să militezi cu vocea femeii de pretutindeni, dar cred că în artă, creaţia vorbeşte în locul tău, indiferent de gen. Au demonstrat-o atâtea actriţe şi regizoare de-a lungul timpului.

Reacţiile celebrităţilor după acuzaţiile de hărţuire sexuală îndreptate împotriva lui Harvey Weinstein: „Bogaţii cumpără tăcerea oamenilor de zeci de ani“ (adevarul.ro, 6 octombrie)

Producătorul Harvey Weinstein (62 de ani), premiat cu Oscar pentru „Shakespeare in Love“ (1998), a fost acuzat de mai multe femei, printre care actriţele Ashley Judd şi Rose McGowan, un model şi două asistente ale producătorului, de hărţuire sexuală. Acuzaţiile lor datează din ultimii 30 de ani.

MASS MEDIA

S-a aflat adevărul ascuns despre vedeta Antena 1, acuzată de proxenetism! Cine se află în spatele marii operațiuni de racolare (evz.ro, 5 octombrie)

Anchetatorii au aflat de la victime că Dani Mocanu minţea că le iubeşte, le promitea că se căsătoreşte cu ele sau le şantaja. Acum s-a aflat. Dar cine este capul grupului infracţional din care face parte şi manelistul? Ionel Anton, zis „Lupu” sau „Lupu din Nucet”, este cel care controla o parte din piaţa prostituţiei din Londra, din care face parte și Dani Mocanu.  Acum este cercetat sub control judiciar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism şi spălare de bani, anunţă ZiaruldeArges.ro.

INTERNAȚIONAL

Peste un milion de persoane din Marea Britanie se declară lesbiene, gay sau bisexuale (raport statistic) (agerpres.ro, 4 octombrie)

Aproximativ 4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani se declară LGB, în creștere cu 3 procente față de anul 2015. Această categorie de vârstă cuprinde cel mai mare procent de persoane LGB din Marea Britanie, urmată de grupul 25-34 de ani. ''Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru poate fi acela că tinerii sunt mai înclinați să-și exploreze sexualitatea, iar acceptarea socială și libertatea de exprimare sunt mai ridicate în vremurile de astăzi'', se precizează în raportul Biroul Național de Statistica (ONS).

Gruparea Stat Islamic cheamă, pentru prima dată, femeile la luptă (stritileprotv.ro, 7 octombrie)

Până acum, femeile au reprezentat niște jucători minori în amenințarea teroristă lansată de gruparea Stat Islamic, la nivel global. Însă, în ultima perioadă, au apărut relatări că ar exista și femei pe frontul din Siria.

Republica Centrafricana: Violurile si sclavia sexuala, folosite ca arme atat de de militiile musulmane cat si de cele crestine (hotnews.ro, 5 octombrie)

Atat Seleka, cat si anti-balaka, au agresat sexual, violat si luat in sclavie civili ca razbunare impotriva celor suspectati ca le sprijina adversarii, spune Human Rights Watch (HRW). Totusi, nici macar vreun militant al vreunei parti nu a fost arestat sau judecat pentru violenta sexuala. 

LOCAL

Despre curaj și atitudine | Orădencele inspirate de femeile lider (bihon.ro, 3 octombrie)

Evenimentul a avut un scop multiplu: de la inspirație, educare, motivare, socializare și împărtășirea experiențelor de business și nu numai, până la consolidarea comunităţii „The Woman” sub sloganul „Educația, puterea de a schimba lumea!”.

Acivităţi pentru prevenirea violenţei în familie (desteptarea.ro, 7 octombrie)

În prima jumătate a acestui an, poliţiştii din judeţul Bacău au înregistrat 488 de cazuri de violenţă în familie, cu peste 500 de victime, majoritatea fiind femei.

Fiul interlopului Ghenosu, reţinut într-un dosar proxenetism şi instigare la mărturie mincinoasă (http://adevarul.ro, 7 octombrie)

Fiul lui Ghenosu a fost reţinut astăzi de poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte. Acesta este bănuit de comiterea infracţiunilor de proxenetism şi instigare la mărturie mincinoasă. Fiul lui Ghenosu a mai fost implicat, anul acesta, într-un dosar penal de lovire şi alte violenţe şi ameminţare, fiind reţinut în urma unor percheziţii la domniciliul temutului interlop. 

Peste 500 de victime ale violenţei în familie - cele mai multe sunt femei iar câteva zeci au cerut ajutor în instanţă, iar judecătorii au emis, la cererea lor, 51 de ordine de protecţie (desteptarea.ro, 2 octombrie)

În prima jumătate a acestui an, poliţiştii din judeţul Bacău au investigat 488 de fapte de violenţă în familie, cu peste 500 de victime. Cele mai multe, 236, au fost femei, 200 copii şi 73 bărbaţi.

A doua ediţie a Săptămânii prevenirii criminalităţii debutează cu ziua prevenirii delincvenţei juvenile (aderarul.ro, 1 octombrie)

Urmează o zi dedicată prevenirii violenţei în familie, menită să conştientizeze publicul larg asupra dimensiunii şi a consecinţelor de ordin legal, psihologic şi societal ale fenomenului, precum şi asupra modalităţilor de sprijin ale victimelor.

Poliţiştii din Alba le-au oferit recomandări elevilor şi altor locuitori ai judeţului, pentru prevenirea violenţei în familie (http://alba24.ro, 5 octombrie)

În demersul lor, poliţiştii au folosit materialele campaniei „Aripi Frânte”, demarată la începutul acestui an, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române împreună cu Asociaţia Necuvinte. Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din municipiul Sebeş unde, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi ai Asociaţiei Femeilor din Alba le-au oferit tinerilor explicaţii legate de posibilităţile pe care, o potenţială victimă le are pentru a se apăra împotriva agresorului şi modalităţile de a ieşi dintr-o situaţie de abuz.

Spune nu violenței în familie! (monitorulexpres.ro/, 5 octombrie)

La întâlniri au participat alături de poliţişti specialişti ai Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Braşov și ai Bisericii Reformate „Casa Speranţei” Brașov, care au prezentat serviciile pe care le pot oferi la nivel instituţional victimelor agresiunilor în mediul familial.

Săptămâna prevenirii criminalităţii, ziua a patra: violenţa nu te face puternic (adevarul.ro, 6 octombrie)

Vernisaje de expoziţii de desene realizate de elevi de liceu şi dezbateri despre prevenirea violenţei în familie au făcut parte din activităţi. Prin creaţiile lor, tinerii au reuşit să transpună, în mod artistic viziunea proprie cu privire la faţa întunecată a violenţei domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu poliţiştii de prevenire. Copiii au surprins şi au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoţional, conţinând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolenţa şi încurajează la o atitudine împotriva violenţei în familie.

Hoţii din locuinţe şi curţi pot fi ţinuţi la distanţă. bătrânii au învăţat cum să se ferească (http://obiectivbr.ro, 6 octombrie)

Activităţile din ziua de joi au fost dedicate prevenirii violenţei domestice şi au vizat, în mod deosebit, doamnele şi domnişoarele, fiind derulate în spaţii publice şi în societăţi unde sunt angajate în special femei, adică fabrici de confecţii. Femeile au fost sfătuite să nu intre în conflict cu membrii familiei despre care ştiu că au un comportament violent, acesta fiind accentuat de consumul de alcool. S-a vorbit şi despre ordinul de protecţie, pe care o persoană care se simte în pericol îl poate cere în instanţă. Poliţiştii au distribuit ghiduri pentru victimele violenţei în familie, realizate în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a violenţei în familie „Aripi Frânte”, prin acţiunile desfăşurate fiind popularizat şi numărului unic naţional pentru victimele violenţei în familie, 0800 500 333, linie telefonică gratuită înfiinţată în cadrul proiectului “Start – O viaţă de calitate în siguranţă”,  derulat de Departamentul pentru Egalitate de şanse între Femei şi Bărbaţi, din subordinea Ministerului Muncii.

Clanul "Butoane", destructurat. 16 membri, reţinuţi de DIICOT pentru camătă, şantaj, proxenetism şi jocuri ilegale de noroc (romaniatv.net, 5 octombrie)

Procurorii DIICOT au reținut 16 membri ai clanului "Butoane" din Giurgiu, acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.

 

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen