POLITICĂ
Iohannis sare în apărarea femeilor. Ce a zis la un eveniment internațional (Dcnews.ro, 20 septmebrie)
"În România, suntem pe deplin angajaţi în susţinerea unei abordări integratoare a egalităţii de gen ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalităţii de gen şi ca un instrument puternic de protecţie şi sprijin pentru victimele violenţei domestice", a spus Iohannis la lansarea "Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions'', care promovează egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.
Gorghiu: Plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului - o politică represivă la adresa familiei și a creșterii natalității (Agerpres.ro, 19 septembrie)
Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că ordonanța prin care se stabilește un plafon maxim al cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului la nivelul de 8.500 de lei este expresia unei politici represive la adresa familiei, anunțând totodată că liberalii vor ataca proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței la CCR în momentul în care va fi adoptat.
SOCIAL
Doar 1% dintre agresorii domestici sunt pedepsiți (Stiripesurse.ro, 21 septembrie)
În România, anual sunt o jumătate de milion de victime ale violenței domestice. Însă doar 3% dintre femeile abuzate își denunță agresorii. La poliție, sunt înregistrate 15.000 de plângeri, potrivit inspectoratelor județene. Iar jumătate dintre femeile agresate decid să renunțe, pe parcurs, și astfel nu se mai ajunge în instanță. Consecințele sunt alarmante: doar 1% dintre agresori sunt pedepsiți. Situația s-ar putea îmbunătăți dacă proiectul legislativ al unui grup parlamentar, format din 60 de reprezentanți ai tuturor partidelor, ar trece.
Atitudine în lupta pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice. „N-o să schimb eu Codul Penal pentru o palmă dată muierii!“ (Adevărul.ro, 20 seotmebrie)
În cursul anului trecut, 35.000 plângeri au fost depuse la secţii de poliţie din toată ţara de victime agresate de membri ai familiei. Statistica este însă departe de adevăr, spun militanţii ONG-urilor care luptă pentru ajutorarea victimelor violenţei în familie, iar ca argument aduc alte date, publicate de instituţii de prestigiu de la nivelul UE.
Campania “Aripi Frânte”, lansată în Dolj (Gazeta de Sud, 18 septembrie)
Conferința de presă prin care a fost lansată și în județul Dolj Campania “Aripi Frânte”, campanie inițiată în parteneriat Asociația Necuvinte și Poliția Română, a avut loc astăzi la Craiova.La conferința de presă au participat, pe lângă purtătorul de cuvânt al I.P.J. Dolj și cms. șef Stoian Mihai, șeful Serviciului de Ordine Publică, cms. șef. Stanca Giucă, Compartimentul Analiză, Cercetare și Prevenirea Criminalității, ag. șef. pr. Gabriel Tănasie, din cadrul Secției 5 Poliție, Irina Gruia, psihoterapeut și, bineînțeles, Simona Voicescu, director executiv al Asociației Necuvinte.
23 Septembrie: Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor. Peste 700 de victime, identificate în 2016 (Alba24.ro, 22 septembrie)
Cu acest prilej, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) anunţă prelungirea perioadei de implementare a campaniei online de informare, sensibilizare şi reducere a cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale „Alegi să preţuieşti sau să striveşti? Nu plăti pentru sex!”, derulată în mediul Facebook, în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom).
SĂNĂTATE
Dramele mamelor de la țară: „Am fost la ginecolog doar când am născut” (Click.ro, 21 septembrie)
Adolescente care își încep viața sexuală prematur și care ajung mame pentru a treia oară când o tânără de la oraș abia se hotărăște să se căsătorească. Femei care știu ce e contracepția, dar pe care o ignoră fiindcă o consideră fie costisitoare, fie un moft de oraș. Mame-eroine, pe care condițiile precare de la țară și lipsa veniturilor le condamnă la o viață înrobitoare. Acesta este portretul succint al femeii de la țară, de meserie mamă.
Comunicat de presă - Fundația World Vision România (Agerpres.ro, 18 septembrie)
Fundația World Vision România prin programul 'Mame Pentru Viață. Viața pentru mame' va invita la un eveniment jurnalistic de excepție, în inima satului ramanesc: 'Mama vulnerabilă în România de azi', Media Trip, ce se va desfășura în județul Vâlcea, în comună Stoilești, Marți, 19 septembrie 2017, între orele 07.30-19.30. Evenimentul are ca scop dezvăluirea barierelor pe care le întâmpină femeile însărcinate din România rurală în accesarea serviciilor medicale.
O nouă rundă de testări gratuite de depistare precoce a cancerului de col uterin pentru femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani (Monitorul de Suceava, 18 septembrie)
Femeile care doresc să efectueze gratuit testul Babeş-Papanicolau se pot adresa oricărui medic care lucrează în cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, din Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi din Spitalul Municipal Fălticeni, precum şi medicilor de familie care sunt înscrişi în Programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Pot beneficia, din luna octombrie, inclusiv femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, care au fost testate în urmă cu cinci ani, în cadrul acestui program de depistare timpurie a cancerului de col uterin.
ECONOMIE
INACO: Restartul economic și social al femeilor aflate în dificultate cu Touched România și INACO (Curierul Național, 18 septembrie)
La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai societății civile, mass media, invitați din sectorul public și privat implicați în domeniul social, prieteni, parteneri și supraviețuitoare ale violenței domestic cu mărturii autentice și dureroase, dar și experiențe reușite în gestionarea noului început, fără agresiuni fizice sau psihice.
CULTURĂ - ARTĂ
Operele celor mai importante femei-pictor din România ultimului secol, scoase la vânzare de Artmark (Adevărul.ro. 20 septembrie)
Operele celor mai importante femei-pictor din România ultimului secol, printre care Rodica Maniu Mützner, Margareta Sterian, Principesa Ileana, sunt scoase la vânzare în Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti, pe 3 octombrie, de Artmark. Rodica Maniu Mützner, Nutzi Acontz, Micaela Eleutheriade, Elena Popea, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian, Lucia Dem(etriade) Bălăcescu, Principesa Ileana a României sunt câteva dintre numele prezente în Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase, care va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă, de la ora 19.30.
MASS MEDIA – PUBLICITATE
Despre femei, feminism și teatrul independent (Observatorul Cultural, 22 septmebrie)
Rovegan – spectacolul Catincăi Drăgănescu ce se reia în această stagiune la Replika și va fi prezentat și în Festivalul Național de Teatru – este cel mai recent dintr-o serie în care Catinca lucrează exclusiv cu actrițe și a cărui tematică este una de gen: munca „badantelor“și reproducerea socială a rolurilor de gen. În interviul care urmează, o discuție despre tematicile feminine și chestiunea genului în teatrul independent din România.
INTERNAȚIONAL
Be EU. La nivelul UE, una din zece femei este hărțuită (Antena3.ro, 23 septembrie)
La Strabourg se discută în aceste zile un lucru extrem de important: violența împotriva femeilor. Violența de gen nu e o problemă ce poate fi tratată cu ușurință. Peste 250 de milioane de femei și fete din UE sunt victimele violenței. Costul la nivelul societății, ca urmare a violenței sexuale în Uniunea Europeană se ridică la 226 de miliarde de euro anual.
Consiliul anti-discriminare examinează afirmații ale președintelui Dodon considerate ofensatoare pentru femeile în etate (radio Europa Liberă, 22 septembrie)
Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării s-a autosesizat în legătură cu afirmații considerate ofensatoare la adresa femeilor în etate făcute de președintele Igor Dodon la sfârșitul lunii august, în una din disputele sale mediatice cu premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu. Astăzi, Consiliul care poate cere penalizarea președintelui dacă ajunge la concluzia că acesta a folosit un limbaj neadecvat a organizat astăzi o primă dezbatere.
„Apartheid de gen” colorat în roz, ultima reformă a regimului Erdogan în Turcia (Evenimentul Zilei, 21 septembrie)
În prima zi de funcţionare a troleibuzelor roz, bărbaţii au fost uimiţi să afle că nu li se permite să utilizeze aceste mijloace de transport în comun. Unele pasagere au lăudat iniţiativa, spunând că aşa se simt mai în siguranţă, în timp ce altele au declarat că este vorba de o discriminare. Conducerea regiei de transport din Malatya precizează că troleibuzele roz circulă de opt ori pe zi. Acestea sunt conduse tot de femei.
Premiera in Arabia Saudita: Femeile vor avea voie sa intre pe un stadion, cu ocazia zilei nationale a regatului ultraconservator (HotNews.ro, 20 septembrie)
Arabia Saudita a autorizat, pentru prima oara, intrarea femeilor pe un stadion, cu ocazia sarbatorilor de ziua nationala, a anuntat miercuri agentia oficiala de presa SPA, preluata de AFP.
Mai multe clinici din Texas oferă avorturi gratis femeilor afectate de uraganul Harvey (Libertatea.ro, 17 septembrie)
Mai multe clinici din statul american Texas oferă avoturi gratis femeilor care au fost afectate de uraganul Harvey. Aproximativ 70 de femei au fost deja programate pentru acestă procedură la două clinici, care sunt admiistrate de organizația Whole Woman’s Health, din orașele Austin și San Antonio, relatează The Independent.
DIASPORA
Proxenet roman isi viola competitia (Clickromania.ro, 17 septembrie)
Un roman in varsta de peste 40 de ani esti acuzat de violuri brutale in serie si se afla in detentie la Lucan Garda Station. Atacurile au avut loc in Irlanda, Dublin, Galway si Portlaoise. Se crede ca a violat cel putin 12 prostituate insa doar 3 din ele au facut plangere la politie.Cele mai recente atacuri au avut loc la hoteluri din Co Galway si Dublin. Politia irlandeza (gardaí) crede ca exista mai multe victime insa le este teama sa denunte violatorul de frica sa nu fie deportate.
LOCAL
Sibienii formează un lanț uman în centrul orașului, de Ziua Păcii (Tribuna, 19 septembrie)
Cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Egalității de Gen, organizat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen, va marca anul acesta Ziua Mondială a Păcii, joi, pe 21 septembrie, printr-un lanț uman sub forma semnului păcii, la intrarea pe strada Nicolae Bălcescu, dinspre parcul ASTRA, începând cu ora 15.
Cel mai mare traficant de femei din lume, condamnat la 25 de ani de închisoare (Stirileprotv.ro, 19 septembrie)
Tribunalul Alba a decis, luni, aplicarea unei pedepse de 25 de ani de închisoare şi plata a aproximativ 50.000 de lei pentru interlopul român Ioan Clămparu, instanţa contopind trei pedepse definitive aplicate bărbatului în România, Spania şi Italia. Decizia instanţei nu este definitivă.
Pedeapsa mai mare pentru tânărul din Alba care a ucis o femeie. Mihai Pandelea va sta 27 de ani şi 9 luni la închisoare (Adevărul, 17 septembrie)
Tânărul în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea unei femei care practica prostituţia, a primit un ”supliment” de pedeapsă. Tribunalul Alba a majorat condamnarea acestuia la 27 de ani, 9 luni şi 10 zile.
SPORT
Povestea femeii-antreprenor care promovează ideile de afaceri româneşti (Curierul Național, 20 septembrie)
Bianca Tudor, preşedintele ELITE Business Women, este cunoscută opiniei publice drept antreprenorul care a promovat ideile de afaceri ale peste 6.000 de femei din România şi le-a ajutat să dezvolte adevărate cariere de succes, mergând pe strategia networking-ului şi antreprenoriat social.
Serena Williams i-a transmis o scrisoare emoționantă mamei ei: „S-a spus că sunt bărbat, că nu aparțin sportului femeilor, că folosesc droguri“ (Libertatea.ro. 20 septembrie)
Serena a postat pe site-ul reddit.com un mesaj dedicat mamei ei, Oracene Price. Sportiva a vorbit despre fiica ei, despre integritate, putere, făcând referire şi la comentariile răutăcioase de care a avut parte de-a lungul timpului din „cauza” aspectului ei fizic uşor masculin.