POLITICĂ
Proiect împotriva violenţei în familie: Împăcarea între părţi nu va mai înlătura răspunderea penală (Digi24.ro, 10 septembrie)
Un grup de aproape 60 de parlamentari PNL, PSD, ALDE şi USR au depus un proiect de lege pentru înăsprirea legislaţiei privind violenţa în familie, eliminând din Codul penal posibilitatea ca împăcarea între părţi să înlăture răspunderea penală.
Ministrul Muncii, despre indemnizaţiile pentru mame: 1100 persoane, în general vedete, afectate de plafonare / Replica Olguţei Vasilescu la mesajul scris pe Facebook de o prezentatoare TV (Mediafax, 7 septembrie)
"Cea mai mică indemnizaţie din România este 270 euro. Sunt nişte doamne, nişte domni, afectaţi de aceasta măsură. Sunt 1.100 în toată ţara, în general vedete, persoane care au avut salarii foarte mari şi şi-au făcut anumite planuri şi sunt frustrate că am redus această indemnizaţie. 35.000 euro lunar era indemnizaţia maximă care se plătea în România. 35.000 euro însemnă o garsonieră. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi care trăiesc în sărăcie", a declarat Olguţa Vasilescu la Antena 3.
Femeile liberale resping declarațiile ministrului Muncii cu privire la indemnizația pentru mame: Întrec orice limită (Agerpres, 7 septembrie)
Femeile care beneficiază de indemnizația de creștere a copilului au contribuit la bugetul de stat înainte de nașterea acestuia, iar indemnizația este garantată prin lege, au precizat joi femeile liberale, în replică la afirmațiile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
USR depune moţiune împotriva ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu după afirmaţiile controversate pe tema indemnizaţiilor de creştere a copiilor (Mediafax, 6 septembrie)
”Ieri în Comisia de muncă de la Senat a venit doamna ministru Olguţa Vasilescu şi am înţeles de la dumneaei cum se face justiţie socială în România (...) Ne-a explicat că indemnizaţiile pentru creşterea copilului sunt de fapt un favor pe care doamna ministru îl face mamelor din România şi că acestea ar fi putut să nu fie. Prin urmare, iată, din mărinimie, doamna ministru a ales să plafoneze această indemnizaţie într-un anumit cuantum, păstrând acest favor pentru mamele din România”, a declarat senatorul USR Florina Presadă.
Comunicat de presă - europarlamentar Viorica Dăncilă (Agerpres, 12 septembrie)
Eurodeputata Viorica Dăncilă susține înființarea unui Observator european al violenței de gen. Pentru a crește eficiența și coerența politicilor de combatere și prevenire a violenței împotriva femeilor în Europa, este necesară ratificarea Convenției de la Istanbul de către Uniunea Europeană, consideră eurodeputata Viorica Dăncilă, liderul europarlamentarilor social-democrați români, în contextul dezbaterii desfășurate luni la sesiunea plenară de la Strasbourg pe această temă.
Comunicat de presă - OFSD Bihor: Școala Politică de Vară a femeilor social-democrate (Agerpres, 30 august)
Pavilionul Expozițional din Mamaia a găzduit între 24 și 27 august 2017, lucrările Școlii Politice de Vară a Organizației de Femei a PSD. Cele peste 300 de femei social-democrate din toate județele țării au ajuns joi în Mamaia, fiind întâmpinate de Mariana Gâju, președintele OFSD Constanța.
EDUCAȚIE
Un sindicat vrea să schimbe total regulile la admiterea în școlile de poliție. Probe sportive egale pentru bărbați și femei! (Libertatea, 31 august)
Pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan, este acum o adresă în care liderul de sindicat Lincu își argumentează intenția ca baremele sportive să fie egale atât pentru femeile cât și pentru bărbații care aspiră la un loc în Poliția Română.
Lipsa educaţiei duce la moartea copiilor! 40% dintre mamele din mediile defavorizate vin la medic doar atunci când trebuie să nască! (Jurnalul, 4 septembrie)
"S-a ajuns aici din lipsă de educaţie. O treime din aceste decese ar putea fi prevenite. Mai ales dacă am duce aceste gravide la medic mai devreme. Dacă o mamă care naşte prematur ajunge la o maternitate dotată", spune Adina Clapa, coordonator mortalitate infantilă "Salvaţi copiii".
SOCIAL
ANTENA3.RO LIVE. Andreea Braga, despre violența împotriva femeilor și cum pot conștientiza acestea că merită respect (Adevărul.ro, 13 septembrie)
„Cum ne trezim, ce ne ține să fim mai conștiente că merităm mai mult? De ce nu plecăm după prima palmă?”, întreabă Maria Coman, iar răspunsurile le dă Andreea Braga, președinta Centrului FILIA, organizație non-profit, apolitică și feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.
Numărul creșelor insuficient pentru micuții din Capitală (Jurnalul.ro, 16 septembrie)
În Bucureşti, nu sunt probleme doar cu şcolile şi grădiniţele, ci şi cu creşele, unde se înghesuie 12 copii pe loc. Părinţii care nu vor sau nu pot să îi lase pe cei mici cu bunicii sau bonele, trebuie să se înscrie aşadar pe liste şi să aştepte. Sau, să plătească taxe usturătoare la privat.
Creșe puține, copii trimiși la privat sau înscriși pe liste de așteptare (Digi24.ro, 11 septembrie)
Iaşiul marchează o performanţă negativă, la început de an şcolar. Sunt 50 de ani de când în oraş nu s-a mai construit nicio creşă. Cele 11 unităţi existente nu au suficiente locuri, iar anual, cel puţin 100 de copii se află pe liste de aşteptare. Primăria spune că nu are bani pentru creşe noi, doar pentru câteva renovări. Astfel de exemple sunt şi în alte oraşe.
Record naţional uriaș la amenzi pentru prostituţie, în Mehedinţi! 25 de femei care-şi vând trupul au de plătit statului 6,2 milioane lei (Jurnalul, 28 august)
Amenzile contravenţionale se ridică la cuantumul de 62 de miliarde, transmit reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite din Mehedinţi. Recordul este deţinut de o femeie care are de plătit statului nu mai puţin de 800 de mii de lei. A primit într-o zi 6 amenzi, adică două de la jandarmi, două de la poliţia municipală, două de la poliţia de frontieră.
Adolescente obligate să se prostitueze pe Autostrada Soarelui. Fetele erau plasate în toaletele din parcări (Libertatea.ro, 13 septembrie)
Chinul mai multor adolescente obligate să se prostitueze pe Autostrada Soarelui a luat sfârșit. Procurorii DIICOT au reținut, marți, cinci suspecți de proxenetism și de trafic de minori care le-ar fi forțat pe fete să practice cea mai veche meserie din lume. Seduse prin metoda „lover boy”, minorele au ajuns să fie plasate în toaletele parcărilor de pe Autostrada A2 pentru a-i satisface pe șoferii de camioane care plăteau pentru a întreține relații sexuale.
INTERVIU Metamorfozele românului cu doi copii care a decis să se facă femeie. Surprinzător, fetele au ales să rămână cu ea (Adevărul, 10 septembrie)
Tatăl celor două fete, Adina şi Alessia, a hotărât să nu-şi mai înfrâneze pornirile lăuntrice şi să tranziţioneze în femeie. O femeie transgender, aşadar, ai cărei copii au optat, surprinzător, pentru ea şi nu pentru mama biologică. O poveste de viaţă unică prin tot ceea ce presupune ea, de la experienţele de viaţă şi în societate până la trăirile interioare ale unei persoane.
Femeile-militar din România, în misiune în Afganistan: ''Aici ai trăiri pe care nu le întâlnești oriunde'', spune una dintre ele (Agerpres, 5 septembrie)
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Au învățat cot la cot cu băieții, s-au pregătit împreună și își asumă riscuri la fel de mari. Ioana, Roxana și Daniela sunt trei dintre cele aproximativ 20 de femei-militar din România care participă la misiunile pe care Armata Română, sub egida Alianței Nord-Atlantice (NATO), le desfășoară în sudul Afganistanului.
Economie - Piața muncii
Noi reguli la angajarea bonelor (Europafm.ro, 10 septembrie)
Familiile care angajează bone trebuie să știe că există noi reguli pe care trebuie să le respecte doamnele care au grijă de copii. De exemplu, trebuie să aibă o fișă a postului clară – părintele să știe exact în ce activități va fi implicat cel mic, dar și ce va mânca în timpul zilei. De asemenea, bonele trebuie să prezinte la angajare un aviz psihologic și cazierul.
Scandal sexual la vârful unei instituții de stat. Secretarul general a fost reclamat la Comisia de Etică, dar concluziile sunt secrete (Libertatea, 30 august)
ANRE a confirmat existența incidentului, însă afirmă că este vorba de ”reclamarea unui comportament neadecvat” și că de la înființarea ANRE până în prezent nu au existat cazuri de ”hărțuire sexuală/abuz sexual/viol”.
Studiu: Creşte numărul de tinere antreprenoare în industria alimentară, retail, restaurante. „Femeile tind să fie perfecţioniste, dar în business lucrul acesta poate constitui un dezavantaj.“ (Ziarul financiar, 16 septembrie)
Activitatea antreprenorială a femeilor din România a crescut cu 14% în 2017 faţă de anul 2014, în timp ce la nivel mondial creşterea a fost de 10%, potrivit celui mai recent raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
Trei foste angajate Google acuza compania de discriminare impotriva femeilor, la nivelul salariilor si sanselor de promovare (Hotnews.ro, 14 septembrie)
Trei femei, foste angajate la Google au intentat un proces companiei, acuzand-o de discriminare impotriva femeilor, la nivelul salariilor si promovarea, scrie Reuters.
Procesul intentat in San Francisco, California, vine in momentul in care Google se confrunta cu investigatia Departamentului de Munca al SUA pentru partinire.
„Ce fustă frumoasă ai pe tine! Ar arăta mai bine pe podeaua dormitorului meu!” (Antena3, 11 septembrie)
Hărțuirea sexuală este unul dintre subiectele tabu în multe dintre companiile naționale și internaționale. Și totuși aceste cazuri ar trebui să fie aduse în atenția opiniei publice. Celebra publicație The Guardian dedică un articol amplu acestui subiect și publică mărturiile impresionante ale unor persoane care au trecut printr-o astfel de experiență.
SĂNĂTATE
Sâmbătă va fi inaugurat primul centru de consiliere creştină pentru femei din Dej (Digi24.ro, 12 septembrie)
Asociaţia M.A.M.A. are ca scop iniţierea, susţinerea şi încurajarea activităţilor umanitare de consiliere, asistenţă socială şi activităţi educative. Centrul de consiliere M.A.M.A. din Dej vine în întâmpinarea nevoilor adolescentelor şi femeilor de toate vârstele care au nevoie de sprijin. Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu şi ca atare o minune de aceea niciun copil nu e o greşeală. Naşterea este unul dintre cele mai delicate şi emoţionante momente din viaţa unei femei de aceea Centrul M.A.M.A. vine în ajutor femeilor aflate în criză de sarcină.
Maternitatea Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor/ România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa (Mediafax, 9 septembrie)
Şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat, cu ocazia Zilei Prematurului, că a fost nevoit să refuze, anul acesta, peste 60 de cazuri de naşteri premature, din cauza capacităţii insuficiente. Anual, în România, se nasc peste 20.000 de copii prematuri.
Peste 100 de bucureșteni, la 'Marea Tzopăială' pentru ca femeile fără venituri să aibă acces la servicii medicale (Agerpres, 4 septembrie)
Peste 100 de bucureșteni au venit sâmbătă la Roata Mare din Parcul Herăstrău pentru a lua parte la Marea Tzopăială, un eveniment de strângere de fonduri prin care sute de femei și copii fără venituri să poată avea acces la servicii medicale gratuite și lecții de nutriție în cadrul Policlinicii Sociale Baba Novac.
CULTURĂ - ARTĂ
Femeile în Războiul Reîntregirii (Ziarul de Iași, 12 septembrie)
Distinsul istoric Alin Ciupală, de la Universitatea Bucureşti ne-a oferit recent o abordare a războiului din perspectiva contribuţiei femeilor. Cartea Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial-Ed. Polirom, 2017 îşi propune şi reuşeşte să reabiliteze un capitol îndeobşte ignorat sau trecut în plan secund, în raport cu dominanta masculină.
Femei, psihoze, tăcere şi , pe scenele Festivalului Undercloud (Adevărul, 29 august)
În prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud între spectacolele care au avut loc a fost şi „O femeie singură”, după textul a doi celebri dramaturgi italieni, Dario Fo şi Franca Rame, în regia lui Daniel Grigore-Simion şi cu actriţa Andreea Bibiri. Cei doi dramaturgi, în special Dario Fo, sunt renumiţi pentru textele lor cu o puternică încărcătură politică şi socială. Fo a scris peste 70 de piese de teatru, lucrările sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi este câştigător al premiului Nobel pentru Literatură.
Controverse la Festivalul de Film de la Veneția. Femeile, privite drept obiecte şi scene de sex, în filmul Mektoub My Love (CineMagia, 8 septembrie)
Primele reacții la Mektoub My Love sunt virulente: publicul este înfuriat de felul în care camera privește personajele. Abdellatif Kechiche, regizorul laureat cu Palme d'Or la Cannes pentru Blue is the Warmest Color, a atras criticile publicului pentru că a privit, cu ochii camerei de filmat, personajele feminine ca pe niște obiecte, scrie presa prezentă la Festivalul de Film de la Veneția.
INTERNAȚIONAL
Medici Fără Frontiere: Strategia UE privind Libia îi expune pe migranți la ''viol, tortură, sclavie' (Agerpres, 7 septembrie)
Luna trecută, după ce guvernul de la Roma a încheiat cu paza de coastă a Libiei acorduri pentru stăvilirea migrației, cu sprijinul UE, doar circa 3.900 de migranți au ajuns pe coastele Italiei, de cinci ori mai puțini decât nivelul înregistrat în august 2016. ''Orbiți exclusiv de scopul de a ține oamenii în afara Europei, europenii au găsit că este de ajutor să oprească ambarcațiunile să mai plece din apele libiene, însă această politică alimentează de asemenea sistemul de abuzuri'', a declarat președintele MSF Internațional, Joanne Liu. Ea a publicat o scrisoare deschisă către liderii UE după ce a vizitat câteva tabere de refugiați din Libia.
Femeile vârstnice din Moldova vor fi mai protejate împotriva violenţei (Publika.md, 15 septembrie)
Femeile vârstnice din Moldova vor fi mai informate despre drepturile lor și mai protejate de violență. HelpAge International și Gender Centru, cu suportul Fondului ONU de Sprijin pentru Eliminarea Violenței față de Femei (UN Trust Fund) lansează proiectul "Realizarea drepturilor fundamentale ale femeilor în vârstă din Moldova" care se va desfășura în perioada 2017-2020 în opt localități din țară.
India numește prima femeie în postul de ministru al apărării (Agerpres, 4 septembrie)
Prim-ministrul indian Narendra Modi a numit duminică o femeie în fruntea Ministerului Apărării, o premieră pentru acest post-cheie pe fondul continuării tensiunilor cu China și Pakistanul, relatează AFP.
„Suntem un exemplu pentru țările arabe”. Primul stat care ar putea revoluționa statutul femeii musulmane (Digi24.ro, 4 septembrie)
Tunisia vrea să reformeze sistemul legislativ și să le acorde mai multe drepturi femeilor, iar președintele Beji Caid Essebi numește inițiativa „un exemplu pentru țările arabe”. Propunerile legislative ar urma să le acorde femeilor dreptul de a se căsători cu bărbați de altă religie, dar și de a primi moșteniri egale cu cele ale bărbaților, relatează The Guardian.
Fetele din Australia de Vest şi-au câştigat dreptul de a purta pantaloni scurţi la şcoală (Adevărul.ro, 17 septembrie)
Fetele de la şcolile publice din Australia de Vest pot de acum să poarte pantaloni şi pantaloni scurţi în incinta şcolii, fără să mai fie limitate doar la rochii şi fuste, relatează The New York Times. În urma unei plângeri de la o elevă de 11 ani, Ministerul Educaţiei a anunţat că va modifica un cod vestimentar valabil în tot statul şi că le va permite fetelor mai multe variante în ce priveşte uniforma şcolară.
DIASPORA
O româncă de etnie romă candidează pentru Senatul Francez. Alegerea ei ar fi un „simbol istoric în Franța” (Digi24.ro, 30 august)
O româncă de etnie romă, Anina Ciuciu, fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guvernul Victor Ponta şi absolventă a universităţii Sorbona, candidează la un fotoliu în Senatul francez, sfidând tradiţia camerei superioare a legislativului francez, relatează France 24, care a realizat un interviu cu tânăra.
LOCAL
Pedeapsă majorată pentru bătăuşul unei femei (Evenimentul zilei, 16 septembrie)
Ani de zile, o femeie din Dragomireşti, Elena Condur, de 67 de ani, a fost bătută şi abuzată de concubinul său, Romel Brădăţeanu, cu 7 ani mai tânăr decât ea. În 2012, femeia a ajuns la Urgenţe cu capul spart în urma unor lovituri aplicate de partenerul său de viaţă, nemulţumit că a rămas fără băutură. De frică, femeia nu a depus atunci plângere la poliţie, drept urmare, prinzând curaj, concubinul său a continuat cu abuzurile, inclusiv asupra fiului femeii, Marian Bobi, în vârstă de 43 de ani, care, în urma unui accident de muncă, a rămas cu un handicap psiho-motor.
Tot lotul din dosarul "Prostituţie de LUX" a părăsit arestul preventiv (Romaniatv.net, 15 septembrie)
Tribunalul Argeş a înlocuit, vineri, măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru cei 13 inculpații în dosarul ”Prostituție de LUX”. Printre cei care au fost eliberaţi se numără Marius Ion Alexandru, cunoscut sub porecla de Vader, dar şi fostul fotbalist Iulian Dîrnea, scrie ziarulargesenilor.ro.
Mircea Negulescu- Andreea Cosma, hărțuire sexuală. Mesajele date de procuror (dcnews.ro, 13 septembrie)
Site-ul luju.ro publică mai multe mesaje între procurorul Mircea Negulescu și Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, inculpat într-un dosar instrumentat de procurorul DNA. Mircea Negulescu îi face mai multe avansuri Andreei Cosma și i se adresează cu apelativul "iubi".
Un bihorean a fost arestat pentru pornografie infantilă, după ce a avut relaţii sexuale cu o minoră şi a fotografiat o fetiţă de 11 ani în diferite ipostaze (Mediafax, 9 septembrie)
DIICOT a informat, vineri, că procurorii din Oradea au dispus, miercuri, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Florian David Costea, zis ”Kobra”, pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice şi act sexual cu un minor.
Crimă la Sighetu Marmaţiei. O femeie de 39 de ani, ucisă de soţul de care voia să divorţeze (Adevărul, 5 septembrie)
Cei doi au fost căsătoriţi 20 de ani şi aveau trei copii, de 10, 17 şi repectiv 20 de ani. Din cauza vătăilor crunte pe care le primea, femeia a decis să depună actele de divorţ. Pentru că bărbatul era agresiv în continuare, ea s-a mutat la părinţii ei, iar tatăl său o conducea la autobuz în fiecare dimineaţă. Astăzi, însă, crezând bă soţul agresiv este pelcat din ţară ea a plecat singură la muncă. Imediat ce a ieşit din faţa blocului, ea a fost înjunghiată, iar agresoru a fugit de la locul faptei. El a fost, însă, prins în scurt timp de polţişti şi a fost dus la audieri.
Bărbat reţinut după ce şi-a lovit fosta concubină. Agresorul a ignorat un ordin judecătoresc de protecţie (Adevărul, 1 septembrie)
Pe 31.08.2017, Secţia 1 Poliţie a fost sesizată, prin plângere, cu privire la faptul că, în ziua anterioară, încălcând un ordin de protecţie, un bărbat din municipiul Galaţi, în vârstă de 26 ani a pătruns, fără drept, în locuinţa fostei concubine pe care a lovit-o.
Cinci persoane de la un centru de plasament din Capitală, cercetate pentru că nu ar fi sesizat acte de exhibiţionism şi act sexual cu un minor (Adevărul, 1 septembrie)
Cinci persoane de la un centrul de plasament din Capitală sunt cercetate de către poliţişti pentru că ar fi tăinuit acte de exhibiţionism şi act sexual cu un minor în unitate. În centrul respectiv, un băiat de 15 ani a obligat în repetate rânduri alţi colegi să asiste la acte de exhibiţionism, iar pe un alt minor l-a constrâns să întreţină relaţii sexuale cu el.
Închisoare cu suspendare pentru un profesor care a făcut sex cu elevă de 12 ani. Partidele de amor se consumau în scările de bloc sau în locuri publice (Adevărul, 1 septembrie)
Un profesor de discipline socio-umane din judeţul Gorj a fost condamnat de Judecătoria Târgu Jiu la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă în vârstă de 12 ani.Profesorul Cosmin Oproiu a fost găsit vinovat de comiterea a două infracţiuni de act sexual. În plus, acesta nu va mai avea dreptul să fie profesor timp de doi ani.
SPORT
Liga Națională de handbal feminin se va numi Liga Florilor începând cu sezonul 2017-2018 (Agerpres, 2 septembrie)
Federația Română de Handbal (FRH) a lansat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, noua identitate de brand a Ligii Naționale de handbal feminin, care începând cu ediția 2017-2018 se va numi Liga Florilor. Președintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat că floarea de colț este un simbol potrivit pentru jucătoarele de handbal pentru că exprimă frumusețe, delicatețe, dar și rezistență și dârzenie.