• Română
  • English

Revista presei din perspectiva de gen, 24-30 iulie

iulie 31, 2017

POLITICĂ

ONU atenționează România: femeile se confruntă cu violență, discriminare și prejudecăți (Agerpres, 27 iulie)

 Ce trebuie să facă statul român până în 2021 pentru a reduce discriminarea femeilor? De la servicii pentru femeile victime ale violenței, până la asigurarea accesului la educație sexuală în școli, cote de gen pentru candidații politici, cote de gen pentru companiile listate la Bursă, interzicerea invocării clauzei de conștiință de către spitale în cazul avorturilor la cerere, simplificarea depunerii plângerilor de hărțuire sexuală. Toate acestea se numără printre recomandările cuprinse în Raportul asupra României emis de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării femeilor (CEDAW).

Ministru: Indemnizaţiile pentru mame vor fi plafonate la cel mult 1.800 de euro pe lună (Digi24)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu spune că Guvernul va „intra cu celeritate” şi în indemnizaţiile pentru creşterea copilului, astfel încât acestea să fie plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe lună. În aproximativ două săptămâni va fi adoptată o OUG prin care să se reglementeze această chestiune.

Un misogin de la USR: femeile sunt făcute să fie mame și soții, altfel sunt frustrate (Revista 22, 25 iulie)

Andrusceac Antonio, consilier local al USR in Sectorul 4, crede că femeile ”sunt făcute” cu misiune limitată și strict definită: să ajungă mame și soții. Antonio este de părere că, dacă nu-și împlinesc această unică menire, femeile devin ”frustrate” și atunci ajung să se ascundă în spatele unui ”ecuson agățat de gât”.

Mesajul celei mai tinere femei primar din România: "Refuz să mă vând, indiferent de ofertă. Vrei să se schimbe ceva în ţara asta?" (Mediafax.ro, 26 iulie)

Cea mai tânără femeie primar din România, Irina Onescu, doreşte să demonstreze că se pot face lucruri fără să fii într-un partid politic. Din tonul mesajului transmis de ea, se pare că ar fi primit oferte de înregimentare într-un partid, ca ultimatumuri.

11 europarlamentari români, demers în Parlamentul European împotriva cancerelor la femei (stiripesurse.ro, 24 iulie)

11 europarlamentari români au depus la Comisia de Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European un document privind diferențele semnificative ale ratelor de incidență, mortalitate și supraviețuire referitoare la trei tipuri de cancer feminin (de sân, de col uterin și ovarian) înregistrate în țările membre ale Uniunii Europene, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, Coaliția pentru Sănătatea Femeii.

JUSTIȚIE

Victimele violenţei: sub aripa justiţiei sau a agresorului? De ce nu eliberează judecătorii ordine de restricţie(Adevărul.ro, 23 iulie)

 În România, victimele violenţei domestice sunt lăsate de autorităţi la mâna agresorului, fără apărare. Aşa arată un studiu recent în care este subliniat faptul că singurul mecanism legislativ care le poate proteja pe victime şi anume ordinul de protecţie (sau de restricţie cum mai este cunoscut) a fost eliberat pentru mai puţin de jumătate dintre persoanele care l-au cerut.

Femeile, victime sigure ale violenţei! Mărturiile revoltătoare ale femeilor abuzate privind modul în care autorităţile tratează cazurile de abuz (Antena 3)

În faţa unei situaţii dramatice, se încearcă salvarea de vieţi cu schimbarea legii. Ordinul de protecţie ar urma să fie dat pe loc de poliţistul căruia i se plânge victima violenţei domestice. Pentru a nu mai lăsa timp preţios să se scurgă, cu procese lungi, aşa cum se întâmplă acum. În România, două milioane şi jumătate de femei au fost agresate cel putin o dată de partenerul de viaţă, dar 80 la sută dintre ele nu au depus niciodată o plângere.

 SOCIAL

 Cele trei românce reţinute împotriva voinţei lor în Fâşia Gaza vor fi repatriate. ANUNŢUL făcut de Ministerul Afacerilor Externe (Mediafax, 25 iulie)

La finalul lunii iunie, mama fetelor, care se află în România şi care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că atât autorităţile din Fâşia Gaza, cât şi cele din ţara noastră nu s-au implicat pentru a le ajuta pe cele trei tinere să ajungă în ţară în condiţiile în care acestea ar fi reţinute fără voia lor de către tatăl lor, care are un comportament violent.

 Calvarul unei femei agresate de soţul cu care este în divorţ, deşi există ordin de protecţie. „Mă ameninţa cu moartea de faţă cu poliţiştii“ (Adevărul.ro, 23 iulie)

 Poliţia română a fost acuzată de foarte multe ori de către cetăţeni abuzaţi, în special femei, că nu intervine pentru a rezolva situaţii semnalate de aceştia în speţe în care s-au emis ordine de protecţie. Cel mai recent caz semnalat vine din municipiul Adjud, judeţul Vrancea, unde o femeie, mamă a doi copii, trăieşte un adevărat calvar, după ce soţul ei, cu care este în divorţ, ignoră ordinele de protecţie stabilite de instanţă.

De ce „urîm” feministele (Dilema Veche, 26 iulie)

Mi se întîmplă, de multe ori, să aud acea pufnitură vexată: „Ce mă enervează feministele astea!” De multe ori, chiar în discuții cu femei, mă lovesc de acea mentalitate simplistă care reduce feminismul la extremisme ridicole sau la miștouri ieftine de genul „feministele nu se rad pe picioare”. Recunosc, făceam pe vremuri parte din categoria acelor oameni care vorbesc înainte să gîndească, după cum făceam parte din categoria celor care se minunau cînd auzeau că X-ulescu, „deși e țigan, e un om minunat”, sau care, de dragul conversației, ridiculizau corectitudinea politică.

 Trei bărbaţi acuzaţi de proxenetism, arestaţi preventiv. Au câştigat 5 milioane de euro de pe urma exploatării femeilor (Romaniatv.net, 25 iulie)

Trei bărbaţi reţinuţi de către procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DIICOT într-un dosar de proxenetism au fost arestaţi preventiv marţi, pentru 30 de zile, fiind suspectati că au condus grupuri infracţionale specializate în trafic de persoane, obţinând, împreună cu alţi suspecţi, cinci milioane de euro de pe urma exploatării mai multor femei în ţări europene.

Asistentul maternal care a violat două fetițe luate în plasament, condamnat (DCnews, 25 iulie)

Magistrații Judecătoriei Găești au decis condamnarea unui asistent maternal, care a violat două fetițe luate în plasament, la șapte ani de închisoare.

Un caz șocant a ieșit la iveală în luna octombrie a anului trecut, atunci când un bărbat din comuna dâmbovițană Vişina a fost reținut pentru violarea a două fetițe luate în plasament.

Ziua mondială împotriva traficului de persoane (agerpres.ro, 30 iulie)

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează anual la 30 iulie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și pentru promovarea protecției drepturilor lor, potrivit www.un.org.

 

SĂNĂTATE

Comunicat de presă - Coaliția pentru Sănătatea Femeii (Agerpres, 24 iulie)

În urma unei mese rotunde organizată la Bruxelles în luna mai a acestui an, 11 europarlamentari români (1) au depus la Comisia de Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European un document privind diferențele semnificative ale ratelor de incidență, mortalitate și supraviețuire referitoare la trei tipuri de cancer feminin (de sân, de col uterin și ovarian), înregistrate în țările membre ale Uniunii Europene.

Scoția, prima țară din lume care asigură absorbante și tampoane femeilor cu venituri mici (Glamour.ro, 26 iulie)

Scoția a dat startul unui program pilot în Aberdeen, prin care oferă tampoane și absorbante gratis femeilor care nu își permit să le cumpere. Programul s-ar putea transforma într-o lege la nivel național.

MASS MEDIA

Angajatele BBC ii cer directorului Tony Hall sa elimine discriminarea salariala dintre femei si barbati (HotNews, 24 iulie)

Cateva dintre cele mai importante angajate ale BBC i-au trimis o scrisoare deschisa directorului general Tony Hall in care ii cer sa "actioneze acum" si sa elimine diferentele salariale dintre femei si barbati. Scrisoarea a fost semnata de 40 de angajate ale BBC, printre care prezentatoarele Clare Balding, Victoria Derbyshire si Angela Rippon, care si-au folosit vocile puternice pentru a cere eliminarea diferentelor salariale care exista in prezent in defavoarea femeilor, scrie The Guardian.

Tony Hall a răspuns scrisorii deschise a angajatelor BBC: Vom accelera demersurile pentru eliminarea discriminării salariale bazate pe gen (News.ro, 24 iulie)

Tony Hall, directorul general al BBC, a răspuns, duminică, scrisorii deschise pe care i-au adresat-o peste 40 de angajate, sâmbătă, cerându-i să acţioneze imediat pentru eliminarea discriminării salariale bazate pe gen. El a spus că în ultimii patru ani a făcut soluţionarea acestei probleme o prioritate personală şi că va accelera demersurile în acest sens, informează variety.com.

 INTERNAȚIONAL

„Nu vă luaţi de ţinuta mea“. Sute de femei au protestat la Istanbul pentru a-şi apăra drepturile şi faţă de violenţa bărbaţilor  (Adevarul.ro, 30 iulie)

 Marşul, care s-a derulat sub sloganul “Nu vă luaţi de ţinuta mea”, a început în districtul Kadikoy, din partea asiatică a oraşului. Femeile au scandat sloganuri împotriva conservatorilor, purtând pantaloni scurţi de blugi, atârnaţi pe umeraşe, ca exemplu de haine pe care unii bărbaţi le consideră inacceptabile.

 ISIS și tactica violului în masă. Mărturii cutremurătoare ale femeilor yazidi (Digi24, 25 iulie)

 Era luna august 2014. Peste 9.500 de yadiziți au fost masacrați, în principal bărbați. Jihadiștii aveau alt plan pentru femeile yazidi: infernul sclaviei sexuale. Circa 6.800 de femei și fete aveau să fie răpite și duse în lagăre, tabere militare sau în locuințele combatanților Statului Islamic în zone din estul Siriei și vestul Irakului, unde au fost bătute, violate și vândute.

Momentul în care femeile din Raqqa își ard vălul islamic, după eliberarea de sub ISIS (Digi24.ro, 24 iulie)

 O serie de filmări apărute pe internet în ultimele zile arată cum mai multe femei din provincia siriană Raqqa dau foc vălului islamic, după eliberarea de sub teroarea jihadiștilor ISIS.

LOCAL

 Filmul„Aripi frânte”, despre violenţa în familie, este proiectat luni la Parcul deSoft din Galaţi. Accesul este liber(Adevărul, 29 iulie)

Evenimentul are loc în cadrul unei campanii naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, derulată de Asociaţia Necuvinte în colaborare cu Poliţia Română. La întâlnirea de luni sunt aşteptate persoanele interesate de fenomen, victime ale abuzurilor, reprezentanţi ai societăţii civile.

Un salon de masaj erotic din Centru, paravan pentru orgii şi prostituţie (ziaruldeiasi.ro, 27iulie)

Salonul era condus de soţ şi soţie. Bărbatul racola fetele, prin diverse metode care de care mai ingenioase, promiţându-le inclusiv operaţii estetice, în timp ce soţia lui ţinea un fel de contabilitate: evidenţa clienţilor şi a banilor. „Înainte de a fi angajate la salon, persoanele vătămate susţineau un «test» cu acuzatul“, spun procurorii DIICOT Iaşi.

Un constănțean primește, lunar, 31.500 de euro pentru creșterea copilului (evz.ro, 26 iulie)

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Constanța plătește unui bărbat, lunar, o indemnizație de 31.500 de euro pentru creșterea copilului. Indemnizația uriașă este acordată ca urmare a veniturilor obținute de beneficiar din drepturi de proprietate intelectuală.

Mămici pe Tocuri în luna august. ”Împreună susţinem alăptarea” (Adevărul.ro, 23 iulie)

După patru ani în care evenimentul s-a bucurat de un real succes în cadrul ediţiilor din Bucureşti, iată că a venit şi rândul mamelor din Târgovişte să beneficieze de informaţiile valoroase şi de atmosfera destinsă de care se pot bucura cu ocazia evenimentului "Mămici pe Tocuri". Săptămâna Mondială a Alăptării este sărbătorită în fiecare an în perioada 1-7 august prin organizarea evenimentului “Mămici pe Tocuri”.   Acest eveniment are ca scop creşterea notorietăţii pozitive a alăptării, oferirea unui sprijin preţios mamelor aflate la început de drum îi mai ales evidenţierea frumuseţii alăptării.

Vești de la primarul Pavăl în legătură cu numărul de creșe din municipiul Vaslui (estnews, 24 iulie)

Primarul municipiului Vaslui a atras atenția vineri, în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la numărul insuficient de locuri în creșe.

Acesta a afirmat că prioritate pentru primirea în astfel de unități o vor avea copiii ai căror părinți muncesc. “O condiție pentru ca cei mici să fie înscriși la creșe este aceea ca părinții să muncească. Am avut situații în care mama nu muncea, dar voia să lase copilul la creșă. Ne dorim să putem onora și astfel de cereri, dar deocamdată sunt locuri limitate. Momentan nu putem face față tuturor solicitărilor”, a declarat edilul Vasile Pavăl.

Inscrieri la cresele din Timisoara: au fost facute publice criteriile de departajare. Peste 600 de cereri, doar 205 locuri (tion.ro, 25 iulie)

Doar 205 locuri sunt disponibile pentru cei mai mici dintre timișoreni la creșele din oraș, fiind depuse, în primăvara acestui an, peste 600 de cereri. Reprezentanții primăriei au făcut publice criteriile de departajare, care se aplică în situația în care numărul de solicitări depășește numărul de locuri disponibile.

 Cât de sigur este Sibiul: a crescut numărul violurilor, au scăzut furturile din mașini (turnulsfatului.ro, 25 iulie)

În primele șase luni ale acestui an, în comparație cu primul semestru al anului 2016, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a înregistrat un trend descendent al infracționalității, de la 5383 de infracțiuni comise anul trecut la 4825 comise anul acesta.

Fetele de la ţară, învăţate cum să se ferească de „rechinii” din industria prostituţiei. Ce le sfătuiesc oamenii legii(Adevarul.ro, 28 iulie)

Campania are ca ţintă tinerele cu vârsta de 14-25 de ani din zece localităţi rurale ale judeţului Galaţi. Fetele vor fi consiliate de specialişti în psihologie şi drept de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi.

Protest al mamelor din Sibiu împotriva miturilor și stirilor false despre alăptare (stiridesibiu.ro, 28 iulie)

Proaspetele mămici din Sibiu planifică la începutul lunii august un marș de protest pașnic, organizat împotriva miturilor și știrilor false despre alăptarea copiilor în cadul evenimentului ”Susținem alăptarea, împreună!”, prima campanie de informare pe tema alăptării în Sibiu.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen