POLITICĂ
Aurelia Drăghici (ANES): E nevoie de introducerea ordinului de protecție provizoriu pentru victimele violențelor domestice (Agerpres, 20 iulie)
Persoanele care sunt victime ale violenței domestice au nevoie și de un ordin de protecție provizoriu, dat de polițist, iar acesta va fi pus în aplicare odată cu adoptarea modificărilor Legii 217/2003, a afirmat joi Aurelia Drăghici, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES)
Dăncilă, preocupată de violența domestică: la 30 de secunde, o femeie este lovită (PSNews, 18 iulie)
Europarlamentarul din grupul S&D, Viorica Dăncilă se arată preocupată de subiectul violenței domestice, participând luni la o dezbatere pe această temă, în județul Giurgiu. Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, Dăncilă subliniază gravitatea situației și necesitatea de a discuta despre subiectul violenței pentru a găsi rezolvări. În plus, se evidențiază datele statistice din România, care nu sunt deloc încurajatoare.
SOCIAL
Studiu: 19,5% din omorurile înregistrate în 2016 au fost în familie; în fiecare săptămână o femeie e violată în familie (Agerpres, 20 iulie)
72 din cele 371 de cazuri de omor înregistrate în 2016 - (19,4%) - s-au petrecut în familie și în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, arată rezultatele unui studiu prezentat joi de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF).
Din ce în ce mai multe victime ale violenței în familie îndrăznesc să se adreseze instanțelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecție, arată rezultatele unui studiu lansat astăzi, 20 iulie 2017, de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF).
Cat de greu se obtine in Romania un ordin de protectie impotriva partenerului violent. Initiativa care ar putea schimba legea (ŞtirileProTV)
In Romania, femeile sunt batute constant de partenerii lor, iar cand ajung la politie sau in fata instantei, trebuie sa demonstreze, dincolo de orice dubiu, ca violenta este o obisnuita, altfel nu obtin ordin de protectie.
15.000 de victime cer ajutor. 45 de agresori ajung la închisoare (Jurnalul.ro, 21 iulie)
Numărul cererilor de ordine de protecţie în cazurile de violenţă în familie este în creştere de la an la an, de la introducerea acestei proceduri în lege, în 2012, semn că tot mai multe femei sunt încurajate să apeleze la acest mecanism. Un studiu realizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF) arată, însă, că, deşi procedurile s-au îmbunătăţit, rata cazurilor în care plângerea este retrasă este de 50%. Doar 2-3% dintre cazuri ajung în instanţă. Pe de altă parte, dintre toate cazurile de omor, o cincime au loc în familie.
Adolescente din România decid pentru Europa și Asia Centrală (Agerpres, 20 iulie)
A.L.E.G. organizează la Sibiu selecția finală pentru Premiul Internațional 'Cu și pentru fete' — With And For Girls Award 2017
Câștigătoare a premiului 'Cu și pentru fete' în anul 2016, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen — A.L.E.G. a fost desemnată să organizeze anul acesta la Sibiu selecția finală a organizațiilor din Europa și Asia Centrală care vor primi premiul în acest an. Decernarea premiilor va avea loc în luna noiembrie la Londra și include o finanțare pentru continuarea activităților în sprijinul fetelor.
SĂNĂTATE
Proiect: Femeile necăsătorite ar putea beneficia de ajutor financiar de la stat, pentru inseminarea artificială (România Liberă, 20 iulie)
Statul ar putea suporta a doua înseminare artificială, în cazul în care prima încercare eșuează, iar această procedură ar putea deveni accesibilă și femeilor necăsătorite, potrivit unui proiect de lege, citat de Mediafax.
Au invins cancerul la san, dar nu mai au curaj pentru operatia gratuita de reconstructie. Doar 176 de femei au solicitat-o (Ştirile ProTv)
Sute de femei diagnosticate cu cancer la san reusesc sa invinga boala cumplita in fiecare an. Insa dupa extirparea sanului bolnav, prea putine mai au curajul sa intre din nou in sala de operatie pentru reconstructia mamara.
ECONOMIE – PIAȚA MUNCII
Munca și „concediul” de creștere a copilului (Servici Ușor)
Felul în care sunt concepute concediul și indemnizația pentru creșterea copilului ne arată că ele sunt politici de susținere a anumitor familii, mai exact a celor care muncesc cu forme legale. Familiile în care munca se prestează la negru sau nu se prestează (din diverse motive, cum ar fi lipsa de locuri de muncă) nu sunt încurajate prin actualele politici familiale să facă copii. Îngrijorător este că de obicei în aceste familii gradul de sărăcie este ridicat și atrage numeroase alte probleme de incluziune socială care se vor perpetua și asupra copiilor.
„Somn ușor, mami!” Povestea femeilor care lucrează nonstop. (Servici Ușor)
Tot mai multe femei aleg antreprenoriatul. Până la 31 martie anul acesta, mai bine de 160.000 de femei din România figurau ca titulari sau membri de afaceri personale, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului. Multe dintre ele sunt mame.
De ce femeile din antreprenoriat vor deveni o forță imbatabilă în 2017 (Unica, 20 iuie)
În ultimii ani, procentul femeilor care își deschid propria afacere s-a dublat în comparație cu cel al bărbaților.
Femeile sunt tot mai bine reprezentate în topul startup-urilor. În SUA, ele reprezintă acum 40% din totalul antreprenorilor, cel mai mare procent din 1996 până acum, arată un studiu realizat în 2016 de Kauffman Index of Startup Activity. Între 2015 și 2016, numărul femeilor care intră în afaceri a crescut în medie cu 10%, în 51 de țări analizate de un studiu GEM.
CULTURĂ - ARTĂ
Prima statuie din lume a scriitoarei Jane Austen a fost dezvelită cu ocazia împlinirii a două secole de la moartea sa (Adevărul.ro, 19 iulie)
Marţi, 18 iulie, s-au împlinit două secole de la moartea celebrei scriitoare Jane Austen, ocazie cu care, în Marea Britanie, a avut loc o serie de evenimente dedicate acesteia. Printre acestea s-a numărat şi dezvelirea unei statui în mărime naturală cu prozatoarea, în Basingstoke, în apropiere de locul în care s-a născut Austen, Steventon, după cum informează CNN.
Performanţă incredibilă a femeilor în lumea arabă! Singura orchestră simfonică din lume formată exclusiv din nevăzători. (Evenimentul Zilei, 21 iulie)
Al Nour Wal Amal este unul dintre cele mai remarcabile ansambluri muzicale din lume. Este alcătuit din aproximativ 48 de femei oarbe din Cairo care trebuie să se bazeze exclusiv pe memoria lor atunci când interpretează compoziții complicate de compozitori clasici precum Mozart, Brahms, Strauss sau Ceaikovski.
MASS MEDIA – PUBLICITATE
Reclamele care promovează stereotipurile de gen vor fi interzise în Marea Britanie (Profit.ro, 18 iulie)
Reclamele care portretizează tați neajutorați, incapabili să aibă grijă de copii sau de gospodărie, sau mame robotind prin casă vor fi interzise în Marea Britanie, deoarece promovează stereotipuri de gen cu efecte negative în societate, a anunțat autoritatea de reglementare din domeniu.
Scandal uriaș. Ultimul clip Audi compară femeile cu mașinile second hand (Realitatea.net, 18 iulie)
Clipul publicitar prezintă doi tineri care se căsătoresc în fața preotului, în timp ce mama soacră o inspectează cu grijă pe viitoarea noră: îi ridică vălul, o trage de nas, se uită în spatele urechilor și la dinții ei, ca și cum ar fi vorba de un cal sau de o marfă, după care își dă în sfârșit consimțământul. Perechea răsuflă atunci liniștită.
INTERNAȚIONAL
La BBC, bărbații sunt de 5 ori mai bine plățiți decât femeile (Jurnalul.ro, 19 iulie)
BBC a dezvăluit miercuri un decalaj semnificativ între cele mai bine plătite staruri masculine şi feminine, când postul public de radio şi televiziune a anunţat, pentru prima dată în istoria sa, care sunt câştigurile cele mai mari obţinute de angajaţii săi, în urma apelurilor Guvernului de a îmbunătăţi transparenţa la grupul media britanic, transmit DPA, Bloomberg şi Reuters.
Scoţia: Din ciclul iubirea nu are bariere între două femei din politică (Evenimentul zilei, 17 iulie)
Scoţia, pe prima pagină a presei internaţionale. Kezia Dugdale, liderul partidului laburist din Scoţia, care la sfârşitul săptămânii a anunţat ca are o relaţie cu Jenny Gilruth, deputată în parlamentul din Edimburgh din partea Scotish National Party (SNP), partidul naţionalist scoţian (adept al independenţei).
Violenţe şi agresiuni sexuale comise de migranţi la un festival din Germania (Stiripesurse, 17 iulie)
Poliţia germană anchetează acte de violenţă în care au fost implicaţi aproape 1.000 de oameni şi cel puţin patru agresiuni sexuale la un festival care a avut loc în oraşul Schorndorf (sud), la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unui purtător de cuvânt şi unei declaraţii a poliţiei, relatează luni DPA, după cum transmite şi agerpres.
Mai multe zeci de persoane au demonstrat la Belgrad împotriva violenței domestice (Europa Liberă, 17 iulie)
Mai multe zeci de persoane au demonstrat la Belgrad împotriva violenței domestice, din cauza căreia 19 femei și-au pierdut viața în Serbia anul acesta. Protestul din 17 iulie a avut loc după ce două femei și un copil au fost uciși de foștii lor soți în două incidente separate la un centru social din capitala sîrbă. Protestatarii adunați în fața Ministerului protecției sociale au cerut demiterea oficialităților responsabile cu rezolvarea plângerilor legate de violența domestică.
Demisie răsunătoare în Senatul american. Un democrat renunță la funcție în urma unui scandal sexual (Realitatea.net, 20 iulie)
„Anchetatorii au conchis că senatorul Manendo a încălcat politica legislativă anti-hărțuire; s-a angajat în cazuri multiple și repetate de comportament inadecvat, ofensator și inacceptabil față de angajații și reprezentanții grupurilor de interese și a încercat să intervină în ancheta ulterioară asupra comportamentului său”, se afirmă în comunicat.
LOCAL
Eveniment de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul violenței în familie, la Primaria Oradea (InfoOradea, 19 iulie)
Primăria Oradea a fost ieri gazda unei mese rotunde organizată de Asociația Necuvinte condusă de directorul executiv Simona Voicescu, pe tema conștientizării și sensibilizării cu privire la fenomenul violenței în familie.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Caravanei de promovare a campaniei naționale Aripi Frânte, realizată în parteneriat cu Poliția Română. În cadrul evenimentului s-a vizionat documentarul ,,Aripi Frânte” care a dat și numele campaniei, cu mărturii ale femeilor din închisoare, s-au distribuit materiale și s-au purtat discuții privind metodele de prevenire a violenței, rolul autorităților, informarea populației și ajutorarea victimelor.
Peste 2,3 milioane de euro, finanțare nerambursabilă, pentru creșă și grădiniță la Sebeș și canalizare la Răhău (Ziarul Unirea, 20 iulie)
Investiția presupune constuirea unei noi clădiri cu suprafața de 969 mp. Această unitate școlară va putea primi și educa până la 85 de copii, 25 antepreșcolari și 60 preșcolari. Unitatea nou înființată va fi dotată cu aparatură, mobilier, dotări pentru locuri de joacă și dotări aferente PSI.
SPORT
Ion Țiriac a donat banii de la turneul Tie Break Tens, câștigat de Simona Halep (Digi24, 20 iulie)
Banii vor fi repartizați ulterior spre patru adăposturi pentru victimele violenței domestice. Omul de afaceri a donat banii din încasările de la turneul Tie Break Tens, care a avut loc în luna mai și a fost câștigat de Simona Halep și Grigor Dimitrov.