• Română
  • English

Revista Presei din perspectiva de Gen, 3-9 Iulie 2017

iulie 10, 2017

 

POLITICĂ

Adriana Săftoiu propune modificarea Codului Penal: Cei acuzaţi de violenţă în familie nu vor mai scăpa de dosar penal nici dacă se împacă cu victima (Adevărul, 6 iulie)

Deputata PNL Adriana Săftoiu a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul în care un membru al familiei este victima unui abuz din partea partenerului de viaţă, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea nu va înlătura răspunderea penală pentru făptuitor, care va trebui să răspundă în continuare pentru fapta sa, scrie "Libertatea".

Ce au găsit europarlamentarii în Sicilia, acolo unde mii de românce din agricultură sunt abuzate (antena3.ro, 8 iulie)

Sunt câteva mii de românce care sunt ținute în condiții de sclavie în Sicilia. Nu doar că sunt exploatate prin muncă, sunt și frecvent supuse abuzurilor sexuale. Parlamentul European a trimia o delegație în Sicilia, o delegație a comisiei Drepturilor Femeii și Egalității de Gen, coordonată de europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Băsescu: În timpul lui Kovesi, DNA a făcut spectacol; în timpul lui Morar, s-a făcut meserie (Agerpres, 5 iulie)

"Când vezi atâtea femei umilite de o femeie, când îți vezi fiica umilită de o femeie, respect nu poți să ai pentru acea femeie. (...) Pentru tratamentul abuziv pe care l-a aplicat femeilor, fără nici fel de discernământ, ci doar cu ură și dorință de a face spectacol, pentru asta Kovesi, eu vă spun sigur, mai devreme, mai târziu va răspunde", a adăugat Băsescu.

Politicianul satului: Traian Băsescu - Frumoasa și bestia (de gen feminin) | ACADEMIA CAȚAVENCU (România Liberă, 8 iulie)

Tot pentru că este un marinar, Traian Băsescu este un misogin pursânge. Cu o singură excepție, femeile sunt, la un moment dat, victime sigure ale proverbialei sale mitocănii. Pentru acea excepție, Băsescu e capabil să jignească alte reprezentante ale sexului frumos într-un mod inimaginabil.

 

SOCIAL

Sclavia continuă în Sicilia: Româncele, ținute în cuști, fac multe avorturi (Ziarul de Iași, 9 iulie)

La doi ani de la ancheta care arăta condiţiile în care trăiesc şi muncesc mii de romance în Italia, jurnaliştii din peninsulă demonstrează nu doar că lucrurile nu s-au schimbat, ci chiar s-au înrăutăţit. De cele mai multe ori, femeile locuiesc în barăci, garaje sau depozite pentru unelte. În cazuri extreme, fermierii îşi ţin sclavele în cuşti transformate în locuinţe.

 

SĂNĂTATE

World Vision România: Rata mortalității materne în țara noastră - mai mare decât media UE (Agerpres, 5 iulie)

Rata mortalității materne în România este de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene, țara noastră ocupând primul loc în UE în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educației pentru sănătate, cât și accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundația World Vision România, într-un comunicat remis miercuri presei.

Motivul incredibil pentru care femeile cu studii superioare aleg să îşi îngheţe ovulele. Ce rol joacă generaţia "bărbaţilor dispăruţi" (Mediafax, 6 iulie)

O nouă cercetare demontează mitul potrivit căruia femeile aleg să-şi îngheţe ovulele pentru a-şi stabili priorităţile în carieră. În schimb, discrepanţa din ce în ce mai mare dintre nivelul de educaţie al bărbaţilor şi cel al femeilor face ca această opţiune să devină atractivă pentru numărul ridicat al femeilor cu studii superioare, scrie Independent.

Arad: Mamografii gratuite pentru mii de femei, în urma unei investiții de 1,7 milioane de euro (Agerpres, 4 iulie)

Peste 2.000 de femei din județul Arad vor putea efectua, în acest an, mamografii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului la sân la un nou centru de screening mamar, dezvoltat într-un proiect comun derulat de Consiliul Județean (CJ) Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Universitatea de Vest "Vasile Goldiș".

Dr. Elvira Gilorteanu: Utilizarea contraceptivelor orale a scăzut (Știri pe Surse, 4 iulie)

Femeile trebuie să aleagă modalitatea de contracepție după ce au fost corect informate, afirmă dr. Elvira Gilorteanu, medic ginecolog la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, adăugând că utilizarea contraceptivelor orale a scăzut în ultimii ani ca urmare a frecvenței contraindicațiilor.

Mastectomia, pericolul care pândeşte una din opt femei din România. Chirurg plastician: „Când unei femei îi lipseşte un sân este cu psihicul la pământ“ (Adevărul.ro, 6 iulie)

Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de mortalitate în Europa, iar România este printre ţările fruntaşe la acest capitol. În fiecare an, în ţara noastră sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer şi aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală.

 

ECONOMIE - PIAȚA MUNCII

Rata de inactivitate a femeilor este în România cu 76% mai mare decât în rândul bărbaților (Agerpres, 7 iulie)

Rata de inactivitate economică în cazul femeilor din România este cu 76% mai mare decât cea consemnată în rândul bărbaților, informează Blocul Național Sindical (BNS), citând datele Eurostat.

BNR are o singură femeie în Consiliul de Administraţie: Agnes Nagy (Capital, 4 iulie)

Banca Naţională a României (BNR) are o singură femeie în Consiliul de Administraţie, aceasta fiind Agnes Nagy, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

Competiţie pentru femeile fondatoare de startup-uri IT. Premiu de 10.000 euro (Start Up Cafe, 4 iulie)

StartHer, o organizaţie non-profit care susţine antreprenoriatul în rândul femeilor, lansează una dintre cele mai mari competiţii la nivel european dedicată femeilor fondatoare de startup-uri. Înscrierile se fac până pe 31 august iar antreprenoarea desemnată câştigătoare va fi primi un premiu de 10.000 de euro pentru a-şi dezolta proiectul. Iata cine se poate înscrie în competiţie.

 

EDUCAȚIE

Şcoala de vară MozaiQ: egalitate şi identitate de gen, la Cluj (www.sub25.ro, 8 iulie)

Școala de Vară MozaiQ - Acțiune pentru Egalitate este deschisă persoanelor din comunitatea LGBTQ+ și aliaților comunității și este dedicată acțiunilor de vizibilitate și de promovare a drepturilor egale ale oamenilor indiferent de orientarea sexuală ori identitatea de gen. Tabăra are loc în perioada 09-13 august, la Cluj-Napoca și constă în workshopuri organizate împreună cu partenerul olandez COC Olanda, limba de lucru este engleză. 

EXCLUSIV. Avem cele mai multe absolvente de facultăți de științe din UE, dar și cele mai puține angajate în domeniu (Mişcarea de rezistenţă, 10 iulie)

În momentul în care mama ta nu reușește să se întrețină singură din salariul sau pensia ei, când sora ta se confruntă cu aceleași probleme și riscuri, când soția ta întâmpină mari probleme în a-și găsi un loc de muncă, deși absolvit facultatea cu notă mare, iar când te gândesti că ai și 1-2 de fetițe de întreținut, care se vor confrunta fix cu aceleași probleme, cel târziu atunci trebuie să îți pui întrebarea: nu cumva trăim într-o societate bolnavă, în care stereotipiile și lipsa egalității de gen pun în pericol viețile a milioane de oameni?

 

CULTURĂ - ARTĂ

A murit o mare actriță a Teatrului Naţional din Bucureşti (Digi 24, 8 iulie)

Giliola Motoi, actriţă a TNB, a murit la vârsta de 47 de ani.

 

DIASPORA

Europol anunță 34 de arestări în Spania și Bulgaria pentru participare la o rețea de trafic de persoane (Agerpres,4 iulie)

Un număr de 34 de persoane au fost reținute în Spania și Bulgaria pentru implicare într-o rețea de trafic de persoane, au anunțat marți responsabili ai organizației europene de poliție Europol, citați de DPA.

 

INTERNAȚIONAL

Primul preşedinte al Parlamentului European, Simone Veil, înmormântată la Paris (Știri pe Surse, 5 iulie)

Franţa şi-a omagiat unul dintre cei mai respectaţi politicieni din istoria ţării, Simone Veil, care a decedat, săptămâna trecută, la vârsta de 89 de ani, conform rador.

 

Una dintre fondatoarele primei „moschei liberale“ din Berlin a intrat sub protecţia poliţiei. Ameninţată cu moartea, femeia spune că nu va ceda (adevarul.ro, 5 iulie)

Seyran Ateş, una dintre cele şapte fondatoare ale primei „moschei liberale“ din Berlin, un lăcaş de cult musulman destinat bărbaţilor, femeilor şi membrilor comunităţii LGTB, a intrat sub protecţia poliţiei după ce a primit sute de ameninţări cu moartea, transmite RT.

S-a născut primul copil înregistrat ca "gen necunoscut". Mama bebeluşului a decis ca nou-născutul să îşi aleagă singur sexul (RomâniaTv.net, 3 iulie)

Kori Doty, care îşi declină identitatea ca fiind o "persoană trans non binară", le cere autorităţilor canadiene să emită un certificat de naştere pentru copilul ei "fără sex", în vârstă de 8 luni. Un astfel de certificat de naştere este o premieră mondială.

Omagiu în Parlamentul European pentru Simone Veil (Agerpres, 4 iulie)

Eurodeputații s-au reunit marți în hemiciclul Parlamentului de la Strasbourg în sunetul imnului european, în semn de omagiu pentru Simone Veil, prima președintă a Parlamentului European aleasă prin vot universal direct, în 1979, și care a decedat vineri, la vârsta de 89 de ani, transmite AFP.

Proiectul unei statui în memoria lui Margaret Thatcher, blocat de teama unor acte de vandalism (Agerpres, 7 iulie)

Un proiect de a înălța o statuie în memoria lui Margaret Thatcher la Londra a fost blocat din cauza temerilor că aceasta ar putea fi vandalizată, semn că 'Doamna de fier' continuă să stârnească pasiuni, la patru ani de la moartea sa, informează vineri AFP și DPA.

Cel mai mare festival de muzică din Suedia, anulat din cauza unui val de violuri (Antena 1, 3 iulie)

Organizatorii celui mai mare festival de muzică din Suedia au decis anularea ediției din 2018 după o serie de violuri și alte agresiuni sexuale ce au avut în weekendul trecut și anul trecut, evenimente "respingătoare" după cum au fost descrise de premierul suedez.

Premierul sârb Ana Brnabic: Serbia, dacă va fi nevoită să aleagă între UE și Rusia, va alege UE (Agerpres, 4 iulie)

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat că Serbia, dacă va fi nevoită să aleagă între aderarea la Uniunea Europeană și strângerea relațiilor cu Rusia, va alege UE, potrivit relatărilor postului Bloomberg, informează marți agenția macedoneană de presă MIA.

37 de femei răpite şi nouă persoane ucise de Boko Haram (Știri pe Surse, 4 iulie)

'Elemente' ale grupării islamiste nigeriene Boko Haram au răpit duminică 37 de femei şi au ucis nouă persoane într-un sat din sud-estul Nigerului, lângă frontiera cu Nigeria, a anunţat marţi guvernatorul regiunii Diffa (sud-est), informează AFP, potrivit agerpres.

Pasaport diplomatic. Femeile din Afganistan, simbol al suferinţei (Digi 24, 8 iulie)

Se vorbeşte de foarte mult timp despre războiul din Afganistan, dar chiar dacă sunt implicate ţări importante, nimeni nu poate încă să prevadă un final al acestei situaţii. Femeile din această ţară au devenit un simbol al suferinţei, pentru că atunci când talibanii erau la putere le-au supus celor mai rele tratamente. Acum lucrurile stau altfel, dar asta nu înseamnă că este bine.

Toţi parlamentarii germani musulmani au votat în favoarea legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex (Adevarul.ro, 3 iulie)

Toţi cei şase musulmani, membri ai parlamentului german, au votat în favoarea legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, în timp ce Angela Merkel a fost criticată pentru opoziţia ei la acest proiect legislativ, atunci când a declarat: „Căsătoria este între un bărbat şi o femeie”, relatează The Independent.

 

LOCAL

Craiovean judecat pentru violenţă în familie şi nerespectarea hotărârii judecătoreşti (Cuvântul Libertății, 5 iulie)

Magistraţii Judecătoriei Craiova au hotărât că poate începe procesul craioveanului în vârstă de 60 de ani, ajuns după gratii în luna aprilie, după ce s-a stabilit că şi-a agresat fosta soţie şi a încălcat ordinul de protecţie emis de instanţă, prin care avea interdicţie să se apropie de soţia şi nepoţii săi. Luna trecută, instanţa l-a plasat pe bărbat în arest la domiciliu.

 

Fost consilier anchetat pentru violenţă în familie (Monitorul de Botoșani, 7 iulie)

O angajată a Primăriei Todireni a ajuns la spital după ce a fost victima unei agresiuni în familie. Totul s-a întâmplat miercuri după-amiază, când M.Ş. de 58 de ani, din Todireni, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Femeia, care este angajată ca referent, a avut un conflict cu soţul său, C.Ş., de 63 de ani, fost consilier local timp de cinci mandate la aceeaşi primărie.

Arges: 20 de persoane arestate preventiv, fiind suspectate de infractiunea de proxenetism (Hotnews, 5 iulie)

Douazeci de suspecti audiati de anchetatori in dosarul de proxenetism in care politistii din Arges au facut, marti, 32 de perchezitii atat in judetul Arges cat si in Bucuresti au fost arestati preventiv miercuri, anunta News.ro. Acestia sunt acuzati ca au obtinut peste un milion de euro din exploatarea sexuala a zeci de femei in state ale Uniunii Europene.

Patru violatori au fost arestaţi după ce au luat cu forţa o femeie din propria curte, au dus-o în pădure şi au abuzat-o sexual (Adevărul.ro, 4 iulie)

Patru indivizi cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani au luat cu forţa o femeie de 34 de ani din curtea casei sale din comuna suceveană  Adâncata, au dus-o în pădurea din localitate, unde au întreţinut relaţii sexuale cu aceasta. Victima a reuşit să fugă într-un moment de neatenţie al agresorilor, ajungând acasă, unde le-a povestit rudelor chinul prin care a trecut. Cei patru violatori au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Elevă de 12 ani supusă perversiunilor în faţa mamei sale, de concubinul femeii. Ce pedeapsă a primit violatorul (Adevarul.ro, 3 iulie)

Magistraţii l-au condamnat pe Mihal Ludovic pentru două violuri. Bărbatul a fost arestat după ce a deflorat o adolescentă în vârstă de 12 ani, fiica fostei sale iubite, şi a violat-o apoi pe mama elevei.

 

SPORT

Robert Millar, cel mai bun căţărător al Turului Franţei în 1984, a devenit femeie: „Am ştiut de la 5 ani“. Cum arată acum (Adevarul.ro, 7 iulie)

Robert Millar, în vârstă de 58 de ani, cel mai bun căţărător la ediţia din 1984 a Turului Franţei, a anunţat, printr-un mesaj postat pe site-ul cyclingnews.com, că a devenit femeie şi acum se numeşte Philippa York.

Premieră în fotbalul românesc la Supercupa României » FRF a delegat două femei arbitru (GSP, 7 iulie)

Supercupa României, dintre Viitorul și FC Voluntari, partida care va pune față în față câștigătoarea campionatului și a Cupei României, va deschide sezonul intern pe data de 9 iulie, pe stadionul "Municipal" Botoșani.La acest meci va avea loc o premieră în fotbalul românesc. Meciul va fi arbitrat de Sebastian Colțescu, iar la cele două tușe vor fi două femei,Mihaela Țepusă și Petruța Iugulescu, potrivit FRF.

Copyright (c) Coaliția pentru Egalitate de Gen